Loop antenne

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Loop antenne

De volledige naam is Magnetic Loop (Loop=Engels voor kring) Antenna.

Een goede antenne moet voor een goede werking de lengte hebben van minimaal een kwart golflengte of een veelvoud daarvan. Mensen die graag de ether afspeuren naar verre kortegolfstations en klein behuisd zijn of door gemeentelijke regels of gewoon ruimtegebrek geen grote antenne kunnen plaatsen kunnen de ontvangprestaties verbeteren door de plaatsing van een loop antenne. In tegenstelling tot eerdere antennebeschrijvingen gaat het hier om een kleine antenne met specifieke eigenschappen, die gemakkelijk op zolder, op het balkon, in de kamer of in een tuintje kan worden geplaatst.

De antenne bestaat uit een ring van goed geleidend materiaal, zoals koperen buis die de lengte heeft van iets minder dan een tiende deel van de te beluisteren golflengte. De einden van de ring mogen elkaar niet raken maar worden aan elkaar gekoppeld met een variabele condensator. De ontvanger is via een coax kabel verbonden met een kleine ring die de lengte heeft van een tiende van de grote ring en die in het vlak van de grote ring wordt opgehangen. De grote en de kleine ring maken geen contact met elkaar.

luisteren

De antenne is het gevoeligst in het vlak van de ring. Er is dus sprake van het richteffect. Hij kan gewoon op een houten of plastic standaard worden gemonteerd zodat hij makkelijk in de goede richting kan worden gedraaid. Wanneer de radio aan de antenne is gekoppeld draait men de condensator langzaam tot het geluid haar maximale sterkte heeft. Nu is de antenne precies afgestemd op de frequentie. Een groot voordeel van deze antenne is dat er weinig hinder is van storende elektromagnetische straling zoals het geknetter van TL lampen en lichtdimmers. Het enige nadeel is dat voor een andere frequentie de variabele condensator weer moet worden gedraaid.

ook zenden

De loop antenne is een bijzondere antenne omdat hij op de afgestemde frequentie zeer gevoelig is. Dit type antenne is ook gebruikt voor militaire doeleinden en voor andere diensten. Ook bij veel zendamateurs is de populariteit van deze antenne groeiend, vooral vanwege de kleine afmetingen en prettige eigenschappen. Veel zendamateurs kiezen ervoor deze antenne zelf te maken met materiaal uit de bouwmarkt. Zo kan met weinig vermogen toch over grote afstanden gewerkt worden.