Machteld Kooij

Uit B&G Wiki
Machteld Kooij
Foto: Babet Hogervorst

NaamMachteld Kooij
GeborenHaarlem, 8 november 1964
Functies Presentator, Omroeper
Bekend vanQwerty, Computerjournaal, Pyramide, Radio Uit
Periode actief1988 - 2001
GalleryGallery
Externe infoEigen site

Machteld Kooij in de media
Oeuvre Machteld Kooij

Machteld Kooij is eerst omroepster, later presentator en daarna mediacoach.


Machteld Kooij wil in het begin van haar carrière het liefst de nieuwe Mies Bouwman worden. Gaandeweg verlegt ze haar doelen, waardoor ze andere voorbeelden krijgt. Zo wil ze later Hanneke Groenteman worden, vanwege diens inhoudelijke programma’s en interviews. Het lukt Kooij tot op zekere hoogte deze laatst genoemde te evenaren. Dit bereikt ze met het kunstprogramma Radio uit dat ze presenteert voor de NPS. Hiervoor mag ze onder andere mensen uit de kunstsector interviewen. Daarnaast is Kooij bekend van de NOT en de KRO. Hier presenteert ze respectievelijk Computerjournaal en de kennisquiz Pyramide. Bovendien is ze bij de KRO te zien als omroepster. In 2001 stopt ze als presentator en wordt ze mediacoach.

Jeugd en opleiding

Machteld Kooij is geboren in Haarlem en opgegroeid in Loosdrecht. Ze komt naar eigen zeggen uit een echte onderwijzersfamilie. Ze zegt zelf dat dat van belang is geweest bij haar televisiewerk, omdat ze mensen graag iets vertelt en uitlegt. In 1983 begint ze aan de opleiding theaterwetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Hier studeert ze zes jaar later af op televisiedramaturgie. Zodoende houdt ze zich al bezig met het televisiewereldje. Op een gegeven moment ziet ze een advertentie in de krant staan, waar gevraagd wordt naar een presentatrice voor een wetenschappelijk programma. Kooij schrijft een brief en wordt uitgenodigd voor een screentest. Na deze succesvol te hebben doorstaan wordt ze aangenomen en gaat ze haar eerste programma Qwerty voor de NOS presenteren.

Televisie en radio

Helemaal nieuw in het wereldje is Kooij overigens niet, want daarvoor heeft ze al een aantal dingen voor de radio gedaan. Echter, met Qwerty maakt zij wel haar televisiedebuut. Vanaf dat moment is het balletje voor Kooij gaan rollen. Ze wordt gevraagd voor Het computerjournaal wat uitgaat van de NOT.

Wanneer de KRO op zoek is naar een nieuwe omroepster komen ze bij Kooij terecht. Na een screentest wordt ze daar voor aangenomen en uiteindelijk vervult ze de functie als omroepster twee jaar lang. Als de KRO haar vraagt om het spelletjesprogramma Boggle te presenteren, voelt Kooij zich best vereerd.

Het is toch elke dag op televisie te zien en dat wordt háár toevertrouwd. Aan de andere kant heeft ze er haar twijfels bij. Op één dag worden er acht afleveringen opgenomen en daarom is ze er niet zeker van of ze het enthousiasme waarmee het gepresenteerd wordt kan vasthouden. Bovendien vindt ze een show als dat niet bij haar passen en besluit het daarom niet te doen. Kooij geeft de voorkeur aan iets wat kleiner van omvang is, zoals bijvoorbeeld de serie Interieurarchitectuur die ze maakt voor Teleac.

Wel heeft ze voor de KRO een andere quiz gepresenteerd, namelijk Pyramide. Achteraf valt dit haar erg tegen, omdat ze iemand wordt die ze eigenlijk niet is. Zo wordt ze neergezet als een dame in een keurig mantelpakje en daar kan ze zich niet in vinden. Ze past zich volledig aan, aan het beeld dat de producenten van haar willen hebben. Pyramide is dan ook niet de doorbraak geworden, die ze misschien op dat moment nog wel had gewild. Daarna heeft ze haar ambities bijgesteld en wil ze niet langer de nieuwe Mies Bouwman worden, maar een Hanneke Groenteman. Ze wil meer inhoudelijke programma’s presenteren.

Radio uit vindt Kooij dan ook geweldig om te mogen doen. De affiniteit die zij met kunst heeft komt volgens haar zelf vooral vanuit het theater wat haar eerste liefde is. Het theater sublimeert zich naar televisie, wat in feite ook een groot podium is. Dit sublimeert zich uiteindelijk naar het helpen van andere mensen om ergens te komen. Dat is waar Kooij zich momenteel bevindt en waar ze zich het meest op haar plek voelt. Na Radio uit presenteert Kooij nog een poosje klassieke muziek programma’s bij de NPS. Maar ook dit is niet helemaal haar ding.

Mediatrainer

De NPS adviseert haar eens te praten met oud-presentatrice Judith Bosch, die freelance docente aan de Media Academie is. Dit gesprek leidt tot een volkomen nieuwe stap in Kooijs carrière. Op advies van Judith Bosch gaat ze weg bij de televisie en komt ze bij de Media Academie terecht. Hier coacht Kooij presentatoren en helpt hen onder meer met vol vertrouwen voor de camera te staan. Ook helpt zij hen teksten naar hun eigen te hand zetten en zichzelf te zijn op televisie. Haar doel voor de toekomst is om dé coach van Hilversum te worden.

Dat wat ze in haar omroeptijd heeft geleerd kan ze nu goed toepassen in haar huidige carrière, bij het opleiden van presentatoren. Zoals het pakkend maken van teksten en hoe dit over te brengen naar een publiek. Ook het omgaan met spanning heeft ze destijds bij de omroep geleerd, evenals het omgaan met lastige redacteurs of regisseurs. Zelf wil ze het liefst de televisiegeschiedenisboeken ingaan als de steun van de sterren, "als degene die de sterren die willen stralen heeft opgetild."