Marcel Snyders

Uit B&G Wiki
Marcel Snyders

NaamMarcel Snyders
GeborenAmsterdam, 2 oktober 1966
FunctiesOmroeper, Presentator, Acteur, Zanger, Scenarioschrijver, Stemacteur, Nieuwspresentator
Bekend vanEnglish spoken
Periode actief1989 - heden
Werkt samen metMelle Dotinga
GalleryGallery


Oeuvre van Marcel Snyders

Marcel Snyders is bijna tien jaar lang een bekend gezicht van Teleac/NOT en een bekende stem van de Wereldomroep. Tegenwoordig houdt hij zich bezig met het inspreken van commercials tot het ontwikkelen van scripts. Wat Snyders vooral hoopt te bereiken met zijn werk is het raken van mensen, dat het mensen iets doet als hij iets vertelt, zingt of schrijft.

Snyders groeit op in Noord-Holland in het plaatsje Heerhugowaard. Tijdens zijn vijfde jaar van het VWO, in 1983, emigreert hij naar Nieuw-Zeeland. Daar maakt hij de middelbare school af en studeert hij een tijdje Engels en filosofie om na twee en een half jaar weer terug te keren naar Nederland. Eén jaar nadat hij terug is in Nederland rolt hij het theater in. Een collega acteur vertelt hem dat ze bij SchoolTV op zoek zijn naar een presentator voor een cursus Engels. Zijn screentest, waaruit zowel de KRO als NOT nieuw presentatietalent mag vissen, vindt plaats in 1989. De NOT kiest hem uit en bij deze omroep gaat hij Engels 8 presenteren. Als dit programma voorbij is blijft hij voor de NOT werken als omroeper. Dit doet hij van 1990 tot 1998 ongeveer twee keer per week, naast zijn werk als acteur in het theater. Na zijn omroeptijd voor de televisie gaat hij twee jaar als omroeper bij de radio 747AM werken. Na dit uitstapje naar de radio komt hij weer bij de televisie terecht, maar dan vindt het omroepen/presenteren buiten beeld plaats.

Naast de NOT heeft Snyders ook voor de Wereldomroep gewerkt. Vanaf 1995 is hij daar werkzaam als nieuwslezer op de Engelse afdeling. Hier heeft hij met veel plezier gewerkt mede door de mooie omgeving van het pand waarin de Wereldomroep gevestigd is, maar vooral omdat hij bij de Wereldomroep meer de diepte in kan gaan en de goede programma’s die er gemaakt worden. Daarnaast vindt hij de romantiek van nachtdiensten met collega’s een mooie bijkomstigheid. Na tien jaar heeft hij het daar toch wel gezien en gaat hij bij Omroep West in Den Haag werken. Bij West en bij RTV Rijnmond schrijft en leest hij nieuwsteksten. Ook werkt hij anderhalf jaar bij Radio M Utrecht. Het prettige aan het werken bij een regionale omroep vindt Snyders de verantwoordelijkheid die je daar hebt. Hij heeft er niet veel bazen en het eindresultaat wordt met een kleine groep bewerkstelligd waardoor iedereen meerdere taken heeft. Verder krijgt Snyders de kans om zijn werk grotendeels zelfstandig uit te voeren.

Vanaf eind jaren negentig houdt Snyders zich, naast zijn werk voor de omroepen, het grootste gedeelte bezig met het inspreken van commentaren en voice-overs. Hij wordt in die tijd door een Engelstalig castingbureau ingehuurd omdat ze daar regelmatig een tweetalig iemand zoeken en hij binnen dat profiel past. Bij de klussen van het castingbureau is hij begonnen met het inspreken van Engelse teksten, maar nu is hij vooral nog bezig met Nederlandse teksten. Deze teksten variëren van commercials tot audio teksten op webpagina’s maar ook voor bedrijfsfilms en presentaties spreekt hij teksten in. Snyders vindt het werk lekker anoniem omdat je niet heel herkenbaar bent. Je bent niet het gezicht van een bepaald product of merk. Zo is het mogelijk om voor verschillende merken te werken.

Sinds 2004 houdt Snyders zich samen met Melle Dotinga bezig met het ontwikkelen van scripts. In de periode daarvoor ontstaat er bij Snyders onvrede omdat hij andermans werk moet uitvoeren en ziet dat het beter kan. Hij wil “niet meer andermans teksten uitbraken”. Snyders ziet dit als een natuurlijk proces dat een bewuste keuze om de journalistiek in te gaan als gevolg heeft. Daarnaast is het schrijven van nieuws een beetje een kunstje voor hem geworden waardoor hij de behoefte heeft gekregen om zelf dingen te gaan maken. Na een korte film genaamd PECH, zijn hij en Dotinga nu bezig met hun tweede korte film. Hij hoopt dat het gaat groeien en ze meer scripts kunnen schrijven. Op zijn verlanglijstje staat nog een dramaserie, dit vindt hij het leukste genre om voor te schrijven. Als laatste is zingen ook een passie van Snyders. Op dit moment zingt hij in het ensemble Cumulus waar hij ook teksten voor schrijft.

Als Snyders terugkijkt op zijn ervaringen bij radio en televisie wordt duidelijk dat zijn voorkeur bij het medium radio ligt. Televisie maak je voor een groep, aldus Snyders, maar bij het maken van radio stelt hij zich voor dat hij het voor één persoon maakt. Radioteksten schrijft hij dan ook in enkelvoud terwijl dit bij televisie in het meervoud gebeurt. Het gevoel bij radio, ten opzichte van televisie, is voor Snyders intiemer en persoonlijker. Daarnaast vindt hij het fijn dat je minder in de spotlights staat en dat je je ook af en toe een foutje kan veroorloven. Bij televisie wordt alles namelijk (letterlijk) uitvergroot. Dit alles zorgt ervoor dat hij zich bij de radio meer op zijn gemak voelt en daar nu nog steeds met veel plezier werkt.