Marianne Glashouwer

Uit B&G Wiki
Marianne Glashouwer

NaamMarianne Glashouwer- van der Lugt
GeborenAmerongen, 3 december 1946
Functies Presentator, omroeper
Bekend vanOp mijn verzoek, Nederland zingt
Periode actief1970 - 1991

Marianne Glashouwer in de media
Oeuvre Marianne Glashouwer

Marianne Glashouwer groeit op in Doorn. Een carrière in de media staat helemaal niet op haar agenda. Na de HBS aan het Revius Lyceum werkt ze een jaartje als au pair in Frankrijk. Terug in Nederland begint ze aan een opleiding tot directiesecretaresse aan het Instituut Schoevers. In die hoedanigheid gaat ze vervolgens aan de slag bij de Nederlandse Gasunie. Ze trouwt met haar jeugdliefde Willem Glashouwer en de twee verhuizen naar Groningen vanwege Willems studie theologie.

Bij de familie Glashouwer wordt veel gesproken over plannen voor een evangelische omroep. Willem is de zoon van Willem Glashouwer, één van de drijvende krachten achter de oprichting van de EO. Vlak voor de eerste uitzending heeft de nieuwe omroep nog geen omroepster. Er worden screentests gehouden en ook Marianne Glashouwer wordt gevraagd hieraan mee te doen. Ambitie om voor de televisie te werken heeft ze niet, maar ze wil zich graag inzetten voor de missie van de EO en besluit daarom toch – anoniem – deel te nemen aan de test. Tot haar eigen verbazing valt de keuze van het bestuur op haar en vanaf april 1970 kondigt Glashouwer het wekelijkse uurtje televisie van de EO aan.

Van 1970 tot 1991 is ze in de functie van omroepster het gezicht van de omroep. Lange tijd is ze de enige EO omroepster, na een jaartje komt Nen van Ramshorst er als invaller bij, en weer later Henriëtte Laan. Naast het omroepen verzorgt Glashouwer een aantal reclamespotjes voor de EO en wordt ze ingezet voor de presentatie van de programma’s En nu mijn verzoek en Nederland zingt.

Na twintig jaar is het tijd voor een nieuwe generatie. Glashouwer besluit haar werkzaamheden voor de EO te staken. Vanaf dan richt ze zich op het verzorgen van presentaties en lezingen in het land. Zo is ze betrokken bij de organisatie Christenen voor Israël, waarvoor ze diverse familiedagen presenteert. Ook schrijft ze stukken en verzorgt redactioneel werk voor bladen als Het zoeklicht en Confessioneel. Als schrijfster werkt ze mee aan de uitgave van de Vrouwenbijbel, een uitgave van de Koninklijke Uitgeverij Jongbloed.

Glashouwer heeft vier kinderen en zes kleinkinderen.

Publicaties

  • Je kunt meer dan je denkt (2011) - een bundel artikelen over het leven als Christen in de moderne maatschappij
  • Door de kracht van Uw liefde
  • Gods trouw aan Israël, ook aan ons (2013)