Merel Holl

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Merel Holl
Foto: Babet Hogervorst

NaamMerel Holl
GeborenEnschede, 1968
Functies Presentator, Omroeper
Bekend vanDe gouden koets, Tearoom, Werkdienst
Periode actief1993 - heden

Merel Holl in de media
Oeuvre Merel Holl


Merel Holl is de laatste omroepster van de VARA. Naast de VARA is ze ook te zien op TV Plus, waar ze het filmprogramma Cinema Plus presenteert. Als TV Plus stopt gaat ze over naar RTL. Hier presenteert ze de programma’s De gouden koets en tot slot Tearoom. Tegenwoordig is Holl werkzaam als agent/manager in de theaterwereld. En als freelance producer/presentator en actrice.

Merel Holl wordt geboren in Enschede. Hier doet ze de havo en vervolgt haar opleiding aan de Vrije Hogeschool in Zeist. Dit is een oriënteringsjaar voor mensen die nog niet exact weten wat ze willen doen. Eigenlijk wil ze graag naar de toneelschool, maar ze wordt een aantal keer afgewezen. Na lang volhouden begint ze in 1991 toch aan een parttime acteeropleiding in Amsterdam, wat uitgaat van Stichting De Trap. Deze opleiding rondt ze in 1994 af. Tijdens de studie is ze actief als "singing waitress". Hierna geeft ze zichzelf een jaar de tijd om te kijken of ze als actrice haar brood kan verdienen. Dit begint veelbelovend; op haar afstudeeravond krijgt ze meteen een rol in de televisieserie Tijd van leven van de KRO aangeboden. Na een jaar beseft ze dat het bestaan van acteur, financieel wel erg onzeker is en gaat ze op zoek naar wat anders.

In het laatste jaar van haar acteeropleiding wordt ze aangenomen als omroepster bij de VARA. Ze raakt tijdens een etentje aan de praat met Henk Temming, die haar adviseert een screentest te doen, omdat hij weet dat de VARA op zoek is naar een nieuwe omroepster. De toneelschool is het hier absoluut niet mee eens, daar willen ze dat Holl eerst haar studie afmaakt. Maar Merel ziet het als een kans en gaat er voor. In januari 1993 start ze als omroepster bij de VARA. Helaas stopt de VARA in augustus van hetzelfde jaar met het fenomeen omroepers, Holl is degene die de laatste omroepbeurt van de VARA verzorgt.

Gelukkig werkt ze tegen die tijd ook al bij TV Plus. Hier presenteert ze het filmprogramma Cinema Plus. Wanneer de VARA stopt met omroepers biedt TV Plus Holl aan om bij hen hoofdomroeper te worden. Dit doet ze maar al te graag. Ze mag hier ook nieuwe omroepers aannemen en hen tevens opleiden en begeleiden. TV Plus biedt haar veel kansen. Zo mag ze onder andere het sportprogramma TV Plus Select presenteren en mag ze de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Atlanta verslaan. De VARA daarentegen heeft haar nooit kansen aangeboden, wat ze erg jammer vindt. Als de omroep opzoek is naar een nieuwe host voor Lingo wordt ze niet eens benaderd om een screentest te doen, hetzelfde geldt voor het programma Jules Unlimited.

Na TV Plus komt ze bij RTL terecht. Hier doet ze onder andere de presentaties van De gouden koets en Tearoom. Na Tearoom verzorgt ze van 2000-2003 nog het nieuws op RTV Noord-Holland. Hierna houden haar televisiepresentaties op en stort ze zich volledig op het produceren.

Naast producent is Holl artiestenmanager. Als er wat betreft presentatiewerk niets meer op haar pad komt, besluit ze dat ze iets achter de schermen wil doen, maar wel in de culturele hoek. Ze begint haar eigen productiebedrijf MET Producties en komt via via bij het managementbureau: Anke Taverne Film-Televisie-en Theaterproducties terecht. Daarnaast is Holl nog steeds freelance actrice en presentator.