Meta de Vries

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Meta de Vries

NaamMeta de Vries
GeborenDen Haag, 29 maart 1941
GestorvenLeusden, 6 oktober 2011
Functies programmamaker, presentator, zanger
Bekend vanJuist op zondag, Easy listening, Van meet af aan, Muziek met Meta
Periode actief1964-2011
Werkt samen metRoel Balten, Piet Wielinga, Krijn Torringa, Chris van Hoorn
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoEigen site

Meta de Vries in de media
Oeuvre Meta de Vries

Meta de Vries is de eerste vrouwelijke discjockey voor de Publieke Omroep.

Beginjaren bij de radio

Ze volgt respectievelijk de MULO en MMS. Hierna volgt ze over naar de Kweekschool. Na haar studie start ze in 1961 als kleuterleidster in Hilversum. Ze solliciteert in 1964 op een advertentie van de AVRO waarin een omroepster voor de radio gevraagd wordt. Na een stemtest maakt ze op 24 december 1964 haar debuut: Meta spreekt teksten in voor een kerstprogramma. Anderhalf jaar is ze in vaste dienst bij de AVRO, daarna is ze als freelancer (vrijwel uitsluitend voor de AVRO) werkzaam. In oktober 1967 krijgt Meta samen met Roel Balten haar ‘eigen’ radioprogramma: Juist op zondag. In dit programma worden de tips over evenementen in eigen land op die zondag afgewisseld met grammofoonmuziek. Van de tientallen radioprogramma’s, die Meta in de loop der jaren zou presenteren is Juist op zondag één van de bekendste. Juist op zondag wordt zo druk beluisterd dat de politie tevoren vraagt welke recreatiegebieden er aanbevolen worden, zodat men voorbereid is op de drukte. Achttien jaar is het programma op de radio te beluisteren.

Televisie

Op 16 oktober 1978 maakt Meta haar debuut op televisie met de presentatie van AVRO’s Platenpanel. De TV-registratie is elke vier weken en via Hilversum 3 valt het programma wekelijks te beluisteren. In dit programma, bestaande uit drie willekeurige luisteraars/kijkers en twee professionals, worden punten gegeven op nieuw uitgebrachte platen van nog onbekende artiesten. Naast presentatie verzorgt Meta af en toe het commentaar bij bepaalde AVRO TV-producties. Ook vertaalt en verzorgt ze de lipsynchronisatie van tekenfilms voor kinderen, ze is te horen in onder andere Alleen op de wereld en Berebios. Daarnaast coacht ze aankomende artiesten (interviewtechnieken) en leent ze haar stem voor het inspreken van klankbeelden, commercials, documentaires of een Teleac-cursus.

periode na de AVRO

In oktober 1991 komt na zesentwintig jaar een eind aan de samenwerking met de AVRO. Meta werkt vanaf dan bij verschillende, vooral regionale, omroepen. Zo werkt ze bij Sky Radio, Radio West en RTV Utrecht. Sinds september 2005 is Meta terug op de landelijke radio bij Omroep MAX. Hier presenteerde ze tot september 2010 op de zaterdagavond een uurtje het programma Easy listening. Ze spreekt voor het Nederlands Bureau voor Toerisme toeristische tips in. Die worden op zaterdag- en zondagochtend uitgezonden op Radio 1, Radio 2 en Radio 3 onder de naam Lekker weg in eigen land. Dit laatste doet ze tot aan haar overlijden in 2011.

Prijzen en onderscheidingen

In 2009 wint Meta de Vries de Radiobitches oeuvre award.