Metaal en melancholie

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1993
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte79 ‘38
Mediumfilm


Beschrijving

Metaal en Melancholie is een documentaire van Heddy Honigmann over taxichauffeurs in Lima, Peru. Mede door Honigmanns achtergrond is ze in staat in contact te komen met de lokale bevolking. In de jaren ’90 heerste er een crisis in Zuid Amerika waardoor vele inwoners van Lima zich genoodzaakt zagen een bijbaantje te nemen als taxichauffeur. In deze documentaire laat het leven in tijden van crisisjaren in Peru vertellen door de ogen van deze taxichauffeurs. Er worden dialogen en monologen getoond waarin de taxichauffeurs delen van hun persoonlijk leven uit de doeken doen. In Metaal en Melancholie wordt verteld over verloren liefdes, oude auto’s en carrières uit het verleden.

Het uitbrengen van deze film betekent voor Honigmann een definitieve doorbraak als documentairemaakster en is later alsnog in de bioscoop uitgebracht. Metaal en Melancholie wordt nog steeds als exemplarisch beschouwd voor het werk van Honigmann.

Metaal en Melancholie is gemaakt in samenwerking met de VPRO en uitgezonden als deel van de serie Dokwerk.

Makers

Regie Heddy Honigmann

Scenario Heddy Honigmann, Peter Delpeut

Camera Stef Tijdink

Editor Jan Hendriks, Danniel Danniel

Productie Gustavo Sanchez

Muziek Piotr van Dijk

Producent Suzanne Voorst

VPRO

Achtergrondinformatie

Er is veel geschreven over Metaal en Melancholie, onder andere door mede scenarist Peter Delpeut, Johan van der Keuken en Annelotte Verhaagen, deels omdat deze documentaire is overladen met internationale prijzen. Prijzen zoals: ‘Grand Prix’, Festival du Cinéma du Reel, Johnny Jordaan Award of the Amsterdam Art Fund, ‘Golden Pigeon’ op het International Documentary Film Festival, Best Ethnographic Documentary’ op het festival dei Popoli en de Special Jury Award op de Golden Gate Awards in San Francisco.

Daarnaast is het complete oeuvre van Honigmann meerder malen bekroond