Mohammed B.: Gemankeerde martelaar

Uit B&G Wiki
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte34’55”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Deze documentaire geeft een beschouwing van het leven van Mohammed B. vóór zijn moord op Theo van Gogh. Er wordt gespeculeerd door bekenden wat de aanleiding was tot de moord. De vraag die centraal staat is: Hoe komt het dat een normale Marokkaanse, goedopgeleide jongen verandert in een radicaliserende moslim?

Opvallend is de mysterieuze sfeer die gecreëerd wordt rondom de persoon Mohammed B. De muziek, de montage en de cinematografie (cameragebruik) spelen hier een belangrijke rol bij. Een voorbeeld is de foto van Mohammed B. die een aantal keer terugkeert in de documentaire. Er wordt bij dit beeld langzaam ingezoomd op de foto van Mohammed tot zijn ogen alleen nog maar in beeld zijn. Er wordt dus ingezoomd naar een extreme close up van zijn gezicht. Dit effect komt erg dreigend over. Ook is er soms als zijn foto getoond wordt, een geluid te horen die ervoor zorgt dat zijn mysterieuze blik versterkt wordt.


Makers

Presentator, commentator Philip Freriks

Bart Nijpels Jos Slats

Redactie Ulrike Nagel, Margo Smit, Jacco Versluis

Eindredactie Marc Josten

Productie Anouk de Groot, Marie-Anne Veenman

KRO

Achtergrondinformatie

De documentaire werd uitgezonden op 8 juni 2005. Terwijl de moord op Theo van Gogh meer dan een jaar eerder plaatsvond (op 2 november 2004), was dit toch nog steeds een actueel onderwerp in die tijd. Mohammed B. kwam nog veel in het nieuws, omdat rond die tijd zijn zaak werd behandeld.

Ook verschenen er rondom het jaar 2005 meerdere documentaires naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh en de moordenaar Mohammed B. Een voorbeeld is de documentaire Kroongetuige gezocht die op 1 mei 2005 werd uitgezonden door de KRO in het kader van de tv-serie Reporter. Dit is een ander tv-programma wat documentaires uitzendt over bepaalde onderwerpen. Kroongetuige gezocht werd ook mede gemaakt door Jos Slats en Bart Nijpels die Mohammed B.: Gemankeerde martelaar maakten. Ondanks het feit dat dezelfde makers bij deze documentaires betrokken zijn, zijn het toch twee verschillende invalshoeken van waaruit de zaak bekeken wordt. De een geeft meer de achtergrond van Mohammed B. weer (een portret) en de ander meer de zakelijke kant van het proces.