Nazareth 2000

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte55'14"
MediumtelevisieBeschrijving

Documentairemaker Hany Abu-Assad keert de camera naar zijn geboortestad Nazareth. Een stad vol conflicten, die in deze documentaire uitstekend in beeld wordt gebracht. Centraal staan twee pompbedienden en hun conflicten, gesprekken en discussies. Deze specifieke fragmenten illustreren echter de gehele situatie in de stad; die tussen christenen en moslims, naar aanleiding van de de bouw van een moskee pal voor de Basiliek van de Aankondiging. En dat is niet het enige plan wat de gemeente heeft. Met optredens van de Paus en Yasser Arafat wordt de politieke inmenging in een stad van verschillende religies gedemonstreerd.

De documentaire is 25 december 2006 uitgezonden binnen het VPRO thema 'Gezelligheid kent geen tijd' als aflevering van Dokwerk.


Makers

Regie Hany Abu-Assad

Montage Sander Vos

Scenario Hany Abu-Assad, Adania Shilzbli

Productie Margriet Kreulen, Ales Klippel

VPRO

Achtergrondinformatie

In 1948 zijn er in Nazareth nog 50 procent moslims, 50 procent christenen, maar nu is van de 60.000 inwoners ruim 70 procent islamitisch.

De fascinatie van Abu-Assad kan verklaard worden door het feit dat de Nederlandse regisseur in deze stad geboren is. Als hij op 18-jarige leeftijd naar Nederland komt om vliegtuigbouw te studeren, legt hij zich al snel toe op het maken van films, oorspronkelijk voor de BBC. Zijn eerste film is Het 14e kippetje, naar scenario van Arnon Grunberg, die gevolgd wordt door Rana's wedding, Ford Transit en Paradise now, die een Gouden Kalf, Blaue Engel en Golden Globe ontvangt.

Nazareth 2000 is zijn eerste documentaire. In hoeverre deze op waarheid gebaseerd is, is de vraag, gezien het feit dat hij in zijn tweede documentaire Ford Transit een aantal scènes heeft verzonnen en een acteur heeft laten meespelen.

In het NRC Handelsblad wordt commentaar geven op de manier waarop alleen het microleed in beeld komt dat veroorzaakt wordt door de politieke situatie, die verder niet goed wordt uitgediept. Het blijft echter een positieve manier waarop dit door Abu-Assad wordt gedaan.