Noortje Roll

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Noortje Roll

NaamNoor de Bruijn-Roll
GeborenUtrecht, 22 maart 1945
Gestorvenonbekend, 4 januari 2019
FunctiesOmroeper
Bekend vanOmroepster NOS
Periode actief1973-1988
GalleryGallery

Noortje Roll in de media
Oeuvre Noortje Roll

Noortje Roll begint haar carrière als stewardess bij Martinair. Via deze werkzaamheden komt ze toevallig in aanraking met de NOS. De omroep chartert een toestel van de luchtvaartmaatschappij om de Spaanse prins Carlos Hugo te bezoeken in Biarritz. De prins is Spanje uitgezet en is bereid een exclusief interview te geven aan de NOS. Noortje is de enige stewardess aan boord.

Ook aan boord van het vliegtuig is NOS voorzitter Carel Enkelaar en deze nodigt Roll uit voor een screentest. Een carrière bij de televisie is niet iets wat Roll ambieert, maar ze gaat toch naar Hilversum voor de test. Wat volgt is een selectieprocedure van weken. Roll belandt bij de laatste groep en krijgt een cursus aangeboden op Santbergen. Hier komt ze als beste uit de bus en mag beginnen als omroepster voor de NOS.

Bij de NOS is Roll te zien naast omroepcoryfeeën Viola van Emmenes en Ria Dalmeijer. In eerste instantie verzorgt ze de omroepbeurten voor de middagen, maar al snel draait ze volledig mee. Bovendien gaat ze ook de omroepbeurten voor School TV verzorgen. Het omroepen is echter geen fulltime betrekking. Naast haar werkzaamheden voor de NOS verzorgt ze PR werkzaamheden voor het Esso Motor Hotel in Amsterdam en is ze ook actief als presentatrice voor bedrijfsfeesten en beurzen.

Sporadisch is Roll ook te zien in televisieprogramma’s. Niet als presentator, maar als gast. Zo brengt ze samen met haar collega omroep(st)ers een lied in de TV show en is ze te zien in een aflevering van In de hoofdrol waarin Martinair-directeur Martin Schröder hoofdgast is. Ook is ze te zien als verslaggeefster bij de Sinterklaas intochten en Koninginnedag-uitzendingen.

Wanneer de NOS in 1988 verhuist naar de nieuwe zender Nederland 3 besluit de omroep om te stoppen met omroepbeurten in beeld. Met dit besluit houden Noortje’s werkzaamheden in omroepland op. Hierna concentreert ze zich op het verzorgen van bedrijfspresentaties en dagvoorzitterschappen. Ook is Roll werkzaam als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand op Texel.