Partij voor de Dieren

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte34'57"
MediumTelevisie


Beschrijving

Deze documentaire is een onderdeel van de serie Profiel waarin Marianne Thieme wordt gevolgd tijdens haar inzet voor de Partij van de Dieren. Marianne Thieme en collega Esther Ouwehand gaan vele politieke evenementen, bedrijven en lezingen af om hun standpunt over het dierenwelzijn te verkondigen. De Partij voor de Dieren stelt hierbij kritische vragen over het welzijn van dieren in de landbouwsector. Of hun collega’s daar nu zo blij mee zijn wordt betwijfeld. Zo hebben ze kritiek op het beleid van de minister van Landbouw, de gang van zaken op een visafslag en het tekort aan aandacht voor dierenrechten. Ook op het leven van Marianne Thieme zelf wordt ingegaan. In korte tijd is Thieme snel bekend geworden door haar inzet, maar worden hierdoor ook negatieve dingen uit haar verleden opgehaald. Thieme vindt het echter wel leuk om zo tegen de stroom in te gaan. Ook komt er slecht nieuws voor de partij aan bod. Thieme’s lidmaatschap van de Zevende-dags Adventisten kerk is omstreden nieuws en ze wordt gevraagd zich terug te trekken uit de partij. De partij blijft echter positief en gaat door met hun inzet. Zo biedt Ouwehand tijdens een vergadering suggesties voor voedseletiketten aan, terwijl de overige Kamerleden hier duidelijk geen zin in hebben. In de documentaire wordt deze Zevende-dags Adventisten kerk ook bezocht en het geloof behandeld. We krijgen hierbij ook de dominee te zien. Thieme praat er echter niet veel over, ze is toch wat geschrokken na de hoeveelheid aandacht die door haar lidmaatschap is ontstaan.

In deze aflevering worden vooral Thieme en Ouwehand zelf veel ondervraagd. Er worden zowel beelden uit interviews met hen beide vertoond, als beelden van Thieme en Ouwehand in actie. De enige buitenstaanders die we zien zijn twee Tweede Kamerleden, Niko Koffeman en de dominee van Thieme’s kerk. Ook worden er enkele archiefbeelden uit de korte geschiedenis van de partij vertoond.

Makers

Regie, samenstelling Michiel van Erp

Presentatie, commentaar Philip Freriks

Eindredactie Bert Janssens, Marc Josten

Uitvoerend producent Inge Schapendonk

Productie Hedy Uilenberg en Manja Wilkinson

Humanistische Omroep

Achtergrondinformatie

Deze aflevering haakt goed in op de actualiteiten destijds. De Partij voor de Dieren is opgericht in 2002, maar heeft in haar eerste jaren niet zoveel succes. In 2006 komt de partij in het parlement terecht en is Nederland daarbij het eerste land waarbij dieren vertegenwoordigd zijn in de politiek. Er is echter nog veel kritiek en afkeer op de partij gericht. De partij wordt beschouwd als een one-issue partij die zich alleen op het dierenwelzijn richt. De partij heeft echter ook standpunten over de economie, het onderwijs en meer van deze bestuurlijke issues. In oktober 2010 heeft Thieme haar functie als voorzitter neergelegd.