Paulus de boskabouter (radio)

Uit B&G Wiki
Periode1955-1968
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrehoorspel,
kinderprogramma
Decennia1950-1959,
1960-1969
MediumRadio
Externe infoPaulus fansiteBeschrijving

Paulus de Boskabouter is een creatie van Jean Dulieu (pseudoniem voor Jan van Oort). De avonturen van Paulus beginnen in 1946 in het dagblad Het Vrije Volk. Het figuurtje is eigenlijk al ontstaan in de hongerwinter van 1944. Toen Van Oort gedwongen door de oorlog moest stoppen als tweede violist bij het Concertgebouw Orkest, maakte hij verschillende schetsen van kabouters. Zijn vrouw heeft daar er uiteindelijk een van gekozen en de naam Paulus aan gegeven.

Vanaf 1955 worden de verhalen van Paulus als hoorspel bij de VARA uitgezonden. De verhalen van Paulus de boskabouter draaien altijd om de gemene en snode plannen van heks Eucalypta. Zij probeert hem op de een of andere manier een loer te draaien, maar Paulus is een rustige en verstandige kabouter en het verhaal eindigt altijd in een overwinning van Paulus op Eucalypta. Zoals Jean Delieu zegt : "Het is niet de bedoeling geweest om een moraal in mijn verhalen te werken. Eigenlijk is Eucalypta de hoofdpersoon. Zij zorgt voor de spanning in de verhalen."

Zowel het hoorspel als de televisieserie zijn bijzonder populair. In de loop der jaren is er op bescheiden schaal merchandising rondom Paulus de Boskabouter bedreven. Zo zijn er in de jaren ‘70 Paulus p.v.c.- poppen, pyjama's en pyjamazakken, Paulus-drop en Paulus gordijnen te koop.

Makers

Tekst Jean Dulieu

Muziek Joop Stokkermans en Gerrit den Braber

Begintune gezongen door Kinderkoor De Schellebellen

VARA.