Pieter Porsius

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamPieter Porsius
Geborennb, 1947
Functiesomroepbestuurder
Bekend vanpresident directeur NOB
Periode actief
Werkt samen metEgbert Horstra, Bert van der Veer, Joop van der Reijden


Pieter Porsius is econoom en staat bekend als streng saneerder. Hij was directeur van NOB en HMG

Loopbaan in de media

Pieter Porsius is opgeleid als econoom en was van 1982 tot 1988 directeur van familiebedrijf scheepswerf Porsius. Via Veronica-voorzitter Bordewijk, die daar klant was, werd Porsius geïntroduceerd bij NOS-voorzitter en president-commissaris Joop van der Reijden die hem binnenhaalt.

In 1988 wordt Porsius financieel directeur van het NOB, hij werkt nauw samen met NOB-directeur Egbert Horstra die de leiding heeft over de privatisering van de NOS facilitaire tak tot een zelfstandig, commercieel productiebedrijf. Dat proces is in 1992 afgerond. In 1993 wordt Porsius, daarin gesteund door de ondernemingsraad, de enige president-bestuurder van het bedrijf.

Onder zijn leiding wordt het NOB grondig gesaneerd. Meer dan een derde van van de bijna 3.000 banen wordt geschrapt, grotendeels zonder gedwongen ontslagen. De sanering was een succes maar maakte Porsius weinig geliefd onder omroepmedewerkers en leverde hem in de kranten en op de werkvloer bijnamen als 'de slager' op.

In 1998 werd Porsius de nieuwe topman van de Holland Media Groep (HMG), destijds het bedrijf achter RTL4, RTL5 en Veronica. Ook hier speelde Joop van der Reijden, inmiddels voorzitter van Veronica (HMG) en aandeelhouder bij HMG een rol in de benoeming.

Bij HMG is Porsius aangesteld om de winst te verbeteren, maar hij kan zijn beloftes niet waarmaken. De Luxemburgse aandeelhouders van HMG zijn ontevreden over de tegenvallende resultaten en lage rendementen. Ondanks miljoeneninvesteringen in 1998 in de zenders RTL4 en RTL5, blijft het marktaandeel van die zenders nagenoeg gelijk. Porsius komt in conflict met vakbonden over de voorgenomen saneringen en ongeveer een kwart van de 600 RTL-medewerkers vertrekt. Eind 1999 stapt Porsius op. Zijn opvolger Dick van der Graaf draait de bezuinigingsplannen terug en stelt ook de winstverwachting bij.