Politiek kun je niet eten

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1997
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte52’21”
Mediumtelevisie
Shot


Beschrijving

Jarenlang is Ethiopië in de greep geweest van oorlog, geweld, honger en dood. In de documentaire Politiek kun je niet eten van Maarten Schmidt en Thomas Doebele wordt de status van de bevolking en het land in 1997 duidelijk in beeld gebracht. Ethiopië is een democratisch land geworden onder een nieuwe regering. Echter, de documentaire laat zien dat er in het land nog niet veel veranderd is voor de bevolking. De makers van Politiek kun je niet eten maken gebruik van zowel eigen als archief materiaal om het in beeld te brengen. Oorlogsbeelden en beelden van de bevolking na de oorlog wisselen elkaar af.

Onder het politieke bewind van Mengistu heeft de bevolking het zwaar gehad. In de documentaire komen Ethiopiërs aan het woord die vertellen over alle gruwel daden die zich onder zijn bewind hebben voltrokken. In deze documentaire wordt een duidelijk beeld geschetst van een zwaar getroffen land, dat weer een beetje aan het opkrabbelen is onder de democratie, maar waar de mensen nog steeds honger lijden. Politiek kun je immers niet eten.

Makers

Samenstelling Maarten Schmidt, Thomas Doebele

Camera Maarten Schmidt

Geluid Thomas Doebele

Productie Bernard Neuhaus, Marc Duijsings, Majda Abdi, Milly Schloss

Mixage Jack Bol

Vertaling Domenica Ghidei

Met de steun van NOVIB, NCDO / Duurzame Wereld, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties

IKON


Achtergrond informatie

Politiek kun je niet eten maakt deel uit van Werelden, een serie reportages en documentaires die uitgezonden worden door de IKON.