Quotes: In de Vlaamsche pot

Uit B&G Wiki
 • Frans van Deursen herinnert zich de opschudding die de serie veroorzaakte: "Toen we destijds met de Pot begonnen reageerde men zó fel op een bedscène met twee mannen, dat de serie nog even van het scherm gehaald dreigde te worden. [De serie] is uiteindelijk toch wel baanbrekend geweest, ja"
  (bron: Veronica Magazine nummer 50, 1997)
 • Acteur Serge Henri Valcke over de eerste aflevering: "De eerste afleveringen van een serie zijn altijd moeilijk. Ten eerste zijn de acteurs dan nog niet zo goed op elkaar ingespeeld en ten tweede, en dat is het belangrijkste, moet je in het begin nog te veel uitleggen. Wie is wie, wat doet hij en wat zij zijn karaktertrekken? De kijker moet eerst de typetjes kennen, dan kun je eigenlijk pas aan de slag".
  (bron: Televizier, 27-10-1990)
 • Producent John de Mol over de het homo-element in de serie: "Ik had er helemaal maal geen problemen mee. Ik wilde alleen met de schrijver afspreken hoe ver we zouden gaan. Je maakt namelijk een produkt voor de hele familie en als je dan te ver zou gaan met grappen op het seksuele vlak dan zou dat ten koste gaan van de waardering van het publiek".
  (bron: Nieuwsblad van het Noorden, 04-10-1990)
 • Actrice Susan Visser over de wijze waarop ze bij de serie terecht is gekomen: "Casting-director Hans Kemna komt vaak kijken naar voorstellingen van onze school [Amsterdamse Toneelschool]. Hij heeft mij een keer zien spelen en later belde hij op. Of ik een screentest wilde doen. Nou dat heb ik gedaan en nu zit ik dus in In de Vlaamsche pot.
  (bron: VARA TV magazine, nummer 46 1990)
 • Over de lachband vertelt Susan Visser: "Alle afleveringen worden met publiek opgenomen. En hoewel sommige mensen er anders over denken, krijgt ons publiek geen instructies om op commando te lachten. Er is niemand die na elke grap een bordje omhoog houdt of zijn hand op steekt, zodat de mensen weten dat ze moeten lachen. Als de mensen lachen, gebeurt dat spontaan."
  (bron: VARA TV magazine, nummer 46 1990)
 • Schrijver Haye van der Heyden over de totstandkoming van de serie: "Ik zat bij Veronica met Joop Daalmeijer te praten over een televisieregistratie van mijn toneelstuk Jaloezieeen. Roept die man , dattie zes ton over heeft. En als-ie dat geld voor 31 december niet zou uitgeven, dan moest -ie het in één of ander fonds terugstorten. Dus, of ik niet een leuke comedy wist. Van In de Vlaamsche pot had ik al een paar afleveringen klaar. Daalmeijer bestelde er gelijk dertig. Zonder dattie, volgens mij ook maar een aflevering had gelezen."
  (bron: HP/De tijd 11-1-1991)
 • Over de samenwerking met producent John de Mol zegt schrijver Haye van der Heyden: "Soms censureert hij mijn afleveringen. Ik ben daar ook niet op tegen. [...] John waakt over de cijfers en hij weet gewoon dat het woordje 'kut' kijkers kost. Als in een scenario het woord 'gezeik' staat, staat er een kringetje om heen. Het Nederlandse volk wil netheid op woorden. Je mag incest plegen op TV. Je mag konten knijpen en alles wat achterbaks is. Maar het woord neuken mag je niet gebruiken. Kost kijkers. Absurd he?"
  (bron: HP/De tijd 11-1-1991)
 • Over de lage waardering voor de eerste alfeveringen van de serie zegt schrijver Haye van der Heyden: "Na aflevering twee [...] daalde de waardering naar 5,9. Dat is heavy laag, dan zit je op het niveau van Gert Berg. [...] De Mol vond dat we te confronterend waren geweest. Zo gauw je in de serie een relnicht opvoert, de Are You Being Served nicht, prima. [...] maar zo gauw een homoseksueel op de buurman gaat lijken, gaat het fout. [We] hebben een aflevering, die voor later bedoeld was, naar voren gehaald. Een uitzending waarin twee ontzettende relnichten in het restaurant komen eten waar, Karel en Lucien, de hoofdrolspelers, zich vreselijk aan ergeren. Zodat de kijker zich meer met de hoofdrolspelers zou gaan identificeren"
  (bron: HP/De tijd 11-1-1991)
 • De opstartproblemen van de serie inspireren schrijver Haye van der Heyden: "Naar aanleiding van alle problemen die we hadden heb ik de aflevering "Eetcijfers" geschreven. Het restaurant loopt niet goed en Karel denkt dat dat komt omdat 't [restaurant] door twee nichten wordt gerund.Dat mensen hem en Lucien eng vinden". "
  (bron: HP/De tijd 11-1-1991)
 • Joop Daalmeijer, programmadirecteur Veronica, blikt terug op het prille begin van de serie: "Schrijver Haye van der Heyden dropte een opzetje van In de Vlaamsche Pot bij ons. 'Of het niets voor Veronica was'. Niemand anders was geïnteresseerd. We hebben met onze ogen dicht 32 afleveringen besteld a 150.000 gulden. Dat hebben we geweten: Boze brieven. De serie ging over gore flikkers, slechte waarderingscijfers. Wat moesten wij doen? Doorgaan. En nog meer de nadruk druk leggen op het homozijn. Geen concessies Het sloeg aan en de serie werd een onderwerp van gesprek".
  (bron: Nieuwsblad van het Noorden, 25-09-1992)
 • Frans van Deursen over het vertrek van Edwin de Vries: "Dit was echt afscheid nemen. Niet alleen van Karel maar, ook van Edwin. Tijdens de generale repetitie hebben we alleen maar gelachen, maar de opname was in één take. We nemen afscheid van niet de minste acteur en dat is geen understatement. Het staat er mooi op en nu ik het terug zie doet het me wel wat."
  (bron: Nieuwsblad van het Noorden, 25-09-1992)

Terug naar productie