Ramsahai's reis

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte52'
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerk: Ramsahai's reisBeschrijving

Een documentaire over Jacob Ramsahai, 89 jaar, wonend in Amsterdam Noord. Als zoon van landloze boeren uit India vertrekt hij op 4-jarige leeftijd vanuit zijn geboorteland India naar Suriname. Zijn ouders heeft hij sindsdien niet meer gezien, hij is geadopteerd door Duitse pleegouders. In deze film reist hij voor het eerst terug naar zijn geboortedorp in India om te zien waar hij vandaan komt. Hoe is het zijn ouders vergaan na hun afscheid, meer dan tachtig jaar geleden?

De hele familie helpt de oude man met de voorbereiding van de reis. Zoon Roy zoekt in het rijksarchief naar lijsten van contractarbeiders die vanuit India naar Suriname zijn vertrokken. Zijn zoektocht heeft succes, in 1914 blijkt de familie per schip India te hebben verlaten. Zo komt de familie Ramsahai steeds meer te weten over de geschiedenis van hun voorouders.

Reizend in een rolstoel gaat Jacob naar de plek waar hij voor het laatst voet op Indiase podum heeft gezet. Jacob vervolgt zijn reis landinwaards met de trein, richting de eindbestemming: zijn geboortedorp. Jacob hoopt dat iemand uit het dorp hem iets over zijn familie kan vertellen. Terug in Amsterdam zit Jacob Ramsahai weer op zijn stoel. Na terugkomst wil hij drie weken niet praten en eten, de cirkel was rond.

Deze aflevering is onderdeel van de documentairerubriek Dokwerk dat is uitgezonden door de omroepen NPS en VPRO.

Makers

Regie, samenstelling Ivette Forster en Sandew Hira

Camera Marc Felperlaan

Geluid Menno Euwe, Hugo Helmond, Otto Horsch, Wib Nelissen

Montage Dolf Fresen

Vertaling Moti Martlé

Productie India Hajeet Singh, Anirsan Mitra, Duneet Kamar Srivastava

Productie Manu Hartsuyker, Margie Monfils

Openingstitel Martin Roodnat

VPRO