Renée Loeffen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Renée Loeffen

NaamRenée Caroline Loeffen
GeborenDen Haag, 20 april 1958
Functiesomroeper, presentator
Bekend vanOmroepster Veronica
Periode actief1980-1993

Renée Loeffen in de media
Oeuvre van Renée Loeffen

Renée Loeffen brengt de eerste 4 jaar van haar leven door in de VS. Haar ouders krijgen echter heimwee naar Nederland en besluiten terug te keren. Renée groeit vervolgens op in de omgeving Den Haag. Na de middelbare school in Oegstgeest gaat ze rechten studeren in Leiden. Haar plan is om na haar studie als juriste aan de slag te gaan. Tot die tijd wil ze graag een leuke bijbaan en ziet toevallig op de televisie dat de VOO op zoek is naar een nieuwe omroepster. Net als Leonie Sazias reageert ze op de oproep van Marijke Benkhard en tot haar verrassing wordt ze uitgenodigd voor een screentest.

De test is uitvoerig, maar verloopt goed. Geheel in de stijl van Rob Out ontvangt Renée, naast een gelukstelegram met het goede nieuws, een enorme bos rozen. Wanneer ze met Out aan de telefoon hangt wordt duidelijk dat de geplande introductie van de nieuwe omroepers tijdens het programma Nederland muziekland samenvalt met haar al reeds besproken skivakantie. Renée kiest voor haar vakantie en kan daardoor niet als omroepster aan de slag. Bij terugkomst wordt ze wel part-time ingezet als programmamedewerkster voor Veronica. Zo werkt ze mee aan de programma’s Op jacht naar de schat, Straks weer naar school en Verdwaald op het Binnenhof.

In 1983 is ze klaar met haar studie en gaat ze aan de slag als juriste bij het Ministerie van landbouw en visserij. Tegen die tijd krijgt Veronica meer zendtijd en Renée ontvangt een telefoontje of ze alsnog als omroepster zou willen werken. Uiteraard ziet Reneé dat wel zitten, maar ze moet wel eerst toestemming aan de minister vragen voor haar nieuwe bijbaan.

Bijna 10 jaar is Renée actief als omroepster voor Veronica. Vanaf 1985 treed Renée in vaste dienst bij Veronica en gaat naast het omroepen ook bezighouden met juridische- en beleidszaken bij Veronica. Zo zit ze in de programmaraad televisie, verzorgt de contracten en geeft advies omtrent reclameregels binnen de mediawet. Een enkele keer is ze ook in een andere rol te bewonderen; voor het radioprogramma Het zwarte gat gaat ze voor de grap kaarten leggen voor bekende Nederlanders. Maar omdat ze niet het stempel de ‘heks van Veronica’ op zich gedrukt wil krijgen houdt ze hier na een aantal afleveringen mee op.

Na een grote reorganisatie binnen VOO, waarin ook Rob Out vertrekt, komt Renée’s baan op de tocht te staan. Tegen die tijd is Veronica een compleet ander bedrijf dan toen Renée er voor het eerst kwam werken in de jaren ’80, dus heel erg treurt ze niet om het verlies van haar baan. Ze wordt vervolgens door andere omroepen benaderd om voor hen te komen werken, maar dit slaat ze af . Ze kiest er voor om voor haar gezin te zorgen en zegt Hilversum gedag.