Lex Harding

Uit B&G Wiki
Lex Harding

NaamReinhard Lodewijk den Hengst
GeborenBoskoop, 16 april 1945
Functies Diskjockey, nieuwspresentator, programmamaker, omroepbestuurder
Bekend vanDe Lex Harding show, Top 40, Countdown, Nederland muziekland, Goud van oud live
Periode actief1966-heden
Werkt samen metErik de Zwart
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Lex Harding in de media
Oeuvre Lex Harding

Lex Harding is te omschrijven als een media-entrepreneur. Hij is initiatiefrijk, een zakenman, heeft commercieel inzicht, maar hij is vooral ook een pionier. Jarenlang is hij het boegbeeld van Veronica, ‘luis in de pels’ van het publieke bestel. Harding heeft ook een neus voor nieuw talent. Hij heeft in omroepland de bijnaam “Mister Radio”.

Lex Harding solliciteert eind 1966 bij het commerciële station Radio Dolfijn als diskjockey. Deze zeezender wijzigt de naam vervolgens in Radio 227. Den Hengst besluit een internationaal pseudoniem aan te nemen, te weten Lex (sigarettenmerk) en Harding (Amerikaans president). Na enkele maanden komt er een eind aan dit avontuur. Daarna treedt hij na enige sollicitaties in oktober 1967 in dienst als nieuwslezer bij Radio Veronica.

Na een half jaar verzorgt hij ook presentatie van programma’s, zoals De Lex Harding Show, de Lexjo en later de Top 40. Naast Tineke de Nooy en Willem van Kooten is Harding een van de populairste diskjockeys.

Na het vertrek van Van Kooten neemt Harding in 1969 het programma Joost mag het weten over. In verband met de ratificatie van het Verdrag van Straatsburg moeten de zeezenders hun activiteiten in 1974 staken. Ook Veronica wil geen illegaal bestaan leiden en staakt de uitzendingen. Wel voert men de laatste maanden een uitgebreide (ether)campagne om leden te werven. Harding vertrekt in 1975 naar Spanje met het voornemen Radio Mi Amigo om te vormen tot Radio Veronica. Wanneer Veronica in 1975 de C-status krijgt aangemeten wordt Harding directeur Radio bij de Veronica Omroep Organisatie (VOO).

Hij vindt naast zijn directeurschap tijd om programma’s te presenteren, zoals de Top 40. Ook doet Harding de eindredactie van onder andere Countdown, Goud van oud live en Nederland Muziekland.

In 1988 is Harding nauw betrokken bij de oprichting van het commerciële radiostation Sky Radio. Wanneer in 1989 RTL-Véronique, de eerste commerciële televisiezender in Nederland, met uitzendingen begint is Harding weer van de partij. Hij is een van de oprichters en directeur. Harding stapt echter op wanneer blijkt dat, achter zijn rug, een contract gesloten is met ’concurrent’ Joop van den Ende. De Luxemburgse aandeelhouders hebben Van den Ende en zijn sterren na het mislukte avontuur van TV 10 binnengehaald. Harding keert in 1990 terug naar Veronica als directeur radio.

In 1992 besluit hij het publieke bestel definitief de rug toe te keren. Ruzie met de in 1990 door Veronica binnengehaalde voorzitter Joop van der Reijden vanwege verschil van inzicht en een schorsing vormen de aanleiding. Hij richt in 1992 vervolgens het kabelstation Radio 538 (oude etherfrequentie van Veronica) op en neemt zijn collega’s Erik de Zwart, Will Luikinga en Wessel van Diepen mee. Het station valt aanvankelijk alleen via de kabel te beluisteren.

In februari 1995 wordt Harding oprichter en directeur van The Music Factory (TMF). TMF is een jongerenzender naar voorbeeld van MTV. Harding is ook korte tijd directeur van TV 10 Gold. In 1998 richt hij ook in Vlaanderen TMF op. In mei 1999 besluit hij nog slechts als adviseur aan TMF verbonden te willen blijven.

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. In januari 2003 stapt ex-collega Erik de Zwart echter op bij Radio 538 en komt in dienst van concurrent Noordzee FM. Hierdoor is Harding genoodzaakt om als ad interim directeur een jaar lang de dagelijkse leiding van het hitstation weer op zich te nemen.

In de loop der jaren heeft Harding zijn zakelijke belangen financieel veiliggesteld door onder andere participatie in diverse onroerend goed maatschappijen, onder andere Investa b.v. (Rob Out, Peter de Jager en Lex Harding). De belangen in andere bedrijven (onder meer Intershow, Sky Radio,RTL-Véronique, TMF, Radio 538) worden in de loop der jaren verkocht. Harding is sinds 2005 eigenaar van jongerenzender Slam!FM. In 2011 verkoopt hij de zender aan RTL Nederland.

Prijzen en onderscheidingen

Marconi Oeuvre Award 2011

Buma Gouden Harp 2024