Rocky Tuhuteru

Uit B&G Wiki
Rocky Tuhuteru

NaamRocky Tuhuteru
GeborenCapelle aan den IJssel, 9 juni 1959
Functiespresentator, radiomaker, discjockey
Bekend vanLangs de lijn, Ontbijt TV
Periode actief1980-heden
GalleryGallery
Externe infoSite Tuhuteru & Partners

Rocky Tuhuteru in de media
Oeuvre van Rocky Tuhuteru

Rocky Tuhuteru staat bekend als radio- en televisiepresentator, maar hij is daarnaast in de journalistiek werkzaam geweest als verslaggever, regisseur en producer. Hij heeft voor verschillende omroepen gewerkt waaronder de NOS, KRO, NCRV, RVU, NPS en AT5. In het verleden heeft hij radioprogramma’s gepresenteerd zoals Langs de lijn en Medelanders Nederlanders. Voor de televisie heeft hij programma’s gepresenteerd zoals Teevee studio en Ontbijt TV. Als verslaggever heeft hij gewerkt voor programma’s zoals Hier en nu en Radiolanda. Sinds 2010 is hij lid van de Raad voor Cultuur. Tevens is hij werkzaam als directeur van zijn eigen media- en communicatiebureau Tuhuteru & Partners in Den Haag.


Jeugd en opleiding

Rocky Tuhuteru is geboren in een barakkenkamp voor Molukkers in Capelle aan den IJssel. Hij heeft hier tot zijn zesde gewoond totdat zijn moeder besluit om het kamp te verlaten en een toekomst voor haar kinderen elders in Nederland op te bouwen. Na de lagere school doorloopt hij het lyceum in Utrecht. Daarna studeert hij theologie en rechten. Als kind heeft Tuhuteru de ambitie om profvoetballer worden, maar zijn vader wil dat hij dominee wordt. Zijn carrière verloopt echter anders.

Begin jaren tachtig is de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) op zoek naar een jonge verslaggever en presentator. Terwijl Tuhuteru nog studeert wordt hij door het toenmalige adviesorgaan over Molukkers van de Nederlandse overheid gevraagd om op deze vacature te reageren. Tuhuteru merkt dat omroepen het belangrijk vinden dat er meer diversiteit moet zijn op de radio en televisie. Na een stemtest wordt hij in 1980 door de NOS gevraagd om als interim-presentator te werken voor het Molukse radioprogramma Suaru Maluku, uitgezonden op Hilversum 2. Uiteindelijk werkt Tuhuteru tot 2008 als presentator en interviewer voor dit programma . De doelstelling van dit programma is het informeren van de Molukse gemeenschap over diverse onderwerpen in de samenleving zoals politiek, zorg, justitie, huisvesting en onderwijs. Met trots kijkt hij terug op dit programma dat uniek is vanwege zijn uitzending in twee talen; zowel in het Maleis als in het Nederlands.

Hij heeft geen specifieke opleiding gevolgd voor het maken van radio. Later heeft hij via de omroep wel journalistieke opleidingen en trainingen gevolgd. Naast Suaru Maluku presenteert hij het programma Radio Thuisland, een informatief programma voor buitenlandse en Nederlandse jongeren op. Het is het eerste programma op de radio voor migrantenjongeren en is de voorloper van de radiozender FunX. Als diskjockey voor dit programma heeft hij muziek aan- en afgekondigd. In 1989 presenteert hij voor de KRO het historisch muziekprogramma Tijd voor toen. Tuhuteru presenteert daarnaast diverse radioprogramma’s waaronder Hier en nu, Vrijdag sport, Medelanders Nederlanders, Goal en Radio Tour de France.


Langs de lijn

Voor de NOS presenteert Tuhuteru van 1988 tot 2009 op Radio 1 het sportprogramma Langs de lijn. Hij is sinds zijn vroege jeugd altijd al fan geweest van dit programma, hij beschrijft zichzelf als een intensieve luisteraar. Voor hem is daarom zijn absolute hoogtepunt het moment dat hij door de NOS gevraagd wordt om vaste presentator te worden van Langs de Lijn. Als sportliefhebber komt een droom uit als hij dan ook presentator en verslaggever kan zijn van de grotere sportevenementen. Hij heeft het gevoel dat dit is gelukt. Met plezier kijkt hij erop terug dat hij radio heeft kunnen maken tijdens verschillende edities van het EK en WK voetbal en de Olympische Spelen van Barcelona en Atlanta. Zijn droom om profvoetballer te worden is altijd gebleven. Ondanks dat zijn carrière een andere wending heeft gekregen is hij trots dat hij met Langs de Lijn veel over sport heeft kunnen praten en sportliefhebbers op de hoogte heeft kunnen houden.


Passie voor radio

Voor Tuhuteru is radio zijn beste vriend. Hij omschrijft het medium als puur en direct. Hij vindt dat de radio je dwingt om de taal zo te gebruiken dat je bepaalde beelden kunt oproepen door woordkeuze en formulering. Het is een intiem medium waar hij in de auto graag naar luistert. Televisie vindt hij daarentegen veel bewerkelijker en te vluchtig. Tuhuteru vindt dat de radio anno 2013 nog sneller en specifieker is geworden. Het aanbod is breder en specifiekere doelgroepen kunnen nu beter worden bereikt. Dit vindt hij een goede ontwikkeling. Een voorbeeld van een radiomaker die hij goed vindt en waar hij veel van heeft geleerd is Govert van Brakel, met wie hij ook heeft samengewerkt voor het NOS-programma Langs de Lijn. Op televisie kijkt hij graag naar Rob Trip toen hij nog interviews maakte.


Overige werkzaamheden

In 1989 interviewt Tuhuteru diverse gasten voor de talkshow Bij Lobith. In 1994 wordt Tuhuteru gevraagd om een screentest te doen bij de KRO. Vervolgens is hij daarna door deze omroep gevraagd als presentator voor de televisieprogramma's Teevee studio en Ontbijt TV, waarvan de laatste zijn doorbraak op televisie is. De presentatie van dit succesvolle programma wordt afwisselend verzorgd door Rocky Tuhuteru en Dieuwertje Blok. In 2000 stopt Tuhuteru met het programma omdat hij het te druk heeft met andere werkzaamheden voor de radio. In 1995 maakt hij voor het programma Ander Afrika een serie reportages over Ethiopië. Vijf jaar later maakt hij voor de Evangelische Omroep (EO) een reportage over het conflict tussen moslims en christenen op de Molukken. Daarnaast heeft hij verslaggeving gedaan van allerlei evenementen in het land. Hij vindt dat de hoofdmoot van zijn werk nog steeds presenteren is. Het presenteren varieert van muziekprogramma’s tot informatieve programma’s. Tussen 2008 en 2010 presenteert Tuhuteru nog het programma Familie Nederland voor de RVU op Radio 5. Verder werkte Tuhuteru als presentator voor AT5 Sport, RTV Noord-Holland en voor Sport1 in 2006 tijdens de Olympische Winterspelen van Turijn.

Tuhuteru wordt vaak gevraagd als gast in programma’s over Molukse vraagstukken. Dit vindt hij niet meer dan logisch. Met zijn Molukse radioprogramma Suaru Maluku en het programma Radio Thuisland heeft hij zich altijd intensief beziggehouden rondom vraagstukken over de integratie van bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving. Er zijn niet zoveel professionals van Molukse origine om commentaar te geven. Vanwege zijn Molukse afkomst heeft hij veel kennis over de Molukse gemeenschap en beschikt hij over een ruim netwerk daarbinnen. Zijn omgeving ziet hem als belangenhartiger voor de Molukkers in Nederland. Tuhuteru vindt dat er in Nederland teveel en te vaak over Molukkers wordt gesproken, maar niet of nauwelijks met Molukkers.


Lid van Raad voor Cultuur

Sinds 2010 is Tuhuteru lid van de Raad voor Cultuur. Vanwege zijn kennis over culturele diversiteit, zijn kennis over media, en vanwege het werk wat hij in de media heeft gedaan is hij gevraagd om zitting te nemen in de raad. In 2014 is zijn termijn als lid van de Raad voor Cultuur afgelopen. Hij blijft nog wel werkzaam als adviseur van de Raad voor Cultuur.


Interim-directeur FunX

In 2010 is Tuhuteru werkzaam als interim-directeur van radiozender FunX. De zender is in moeilijkheden geraakt door de stopzetting van de subsidies van het ministerie van OCW en de vier grote steden. Vervolgens heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) aangeboden om FunX over te nemen. Tuhuteru heeft als interim-directeur van FunX het overnameproces, en de onderhandelingen met de NPO geleid. Uiteindelijk resulteert dit in een positieve uitkomst voor FunX. Tuhuteru is trots dat deze zender nu definitief is opgenomen in het audiopalet van de NPO. Tuhuteru is gemotiveerd om FunX te helpen omdat hij vindt dat het specifieke groepen in de Nederlandse samenleving kan bedienen met zijn radio -en televisieprogramma’s. Het zijn met name de urban jongeren die zich niet of nauwelijks herkennen in het aanbod van de publieke omroepen. Het gaat om relatief jonge groepen in grotere steden die nu wel bereikt worden door de programmering van FunX. Tuhuteru is ook betrokken geweest bij de start van de zender in 2002. In dit jaar heeft hij programmamakers opgeleid.


Eigen bedrijf: Tuhuteru & Partners

In 2004 richt Tuhuteru zijn eigen bedrijf Tuhuteru & Partners op. Vanuit dit bedrijf richt hij zich op maatschappelijke vraagstukken rondom zorg, integratie en huisvesting. Wat het bedrijf vooral doet is het ontwikkelen van campagnes en communicatiestrategieën voor organisaties die zich met maatschappelijke vraagstukken bezighouden. Zijn journalistieke werk dat hij in de afgelopen twintig jaar heeft gedaan komt nu uitstekend van pas. Tuhuteru heeft een goed beeld van onder andere het maatschappelijk middenveld, het politieke bestuur en het bedrijfsleven van Nederland. Met zijn bureau wil hij graag werken aan nuanceringen van opvattingen en sleutelen aan de beeldvorming. Hij wil professionals helpen hoe ze op een zorgvuldige wijze kunnen communiceren, zodanig dat wat zij melden, stellen en vinden, recht doet aan wat er feitelijk aan de hand is. Hij vindt dat zijn bedrijf door middel van coaching, trainingsprogramma’s en opleidingsprogramma’s daarin geslaagd is. Zijn bedrijf probeert groepen, bedrijven, instellingen en organisaties duidelijk te maken dat er ook een andere werkelijkheid is dan de werkelijkheid waarin ze zijn opgegroeid. Tuhuteru vindt dat er te weinig aandacht is voor empathie in het onderwijs. Er wordt bijvoorbeeld te weinig aandacht geschonken aan de afschaffing van slavernij en het koloniale verleden. Tuhuteru vindt dat het trainen van kinderen in meerdere loyaliteiten een structureel onderdeel van het onderwijs moet zijn. Kinderen leren dan al van jongs af aan dat er ook een andere werkelijkheid is dan de werkelijkheid waarin ze zijn opgegroeid. Op deze wijze ontwikkelen ze empathie voor andere culturen.

Tuhuteru gaat graag de mediageschiedenisboeken in als de allereerste allochtone radiopresentator van Radio 1. Hij zou samen met de presentatoren Humberto Tan en Griselda Visser herinnerd willen worden als de voorhoede van de eerste lichting allochtone presentatoren. Terugkijkend heeft hij met veel plezier radio en televisie gemaakt, maar op een gegeven moment vindt hij dat de journalistiek hem onvoldoende tevredenheid heeft gegeven. Hij heeft de journalistiek te vluchtig gevonden. Met de oprichting van zijn eigen bedrijf Tuhuteru en Partners kan hij in een ander tempo veel dieper met communicatie bezig zijn.