Rolf Wouters

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Rolf Wouters is een combinatie van creatieve persoonlijkheid met een commerciële achtergrond. Hij is zeer beschaafd, Angelsaksisch humoristisch, rap van de tongriem gesneden met de uitstraling van een zondagskind. Zijn programma’s onderscheidden zich altijd door humor binnen een beschaafd kader. Rolf is een ideeënrijk producent, met soms de pech de tijd vooruit te zijn. Hij houdt er van de testpiloot zijn. In tegenstelling tot veel van zijn collega's hecht hij geen enkele waarde aan het ‘bekende Nederlanderschap’.

Op het Atheneum weet Rolf wat hij wil worden: art director. Hoewel hij wordt toegelaten tot de kunstacademie, kiest hij na de middelbare school toch voor een studie bedrijfskunde aan universiteit Nijenrode. Hij stort zich echter in het studentenleven en haalt dus z’n tentamens en eerste jaar niet. Vervolgens besluit hij met rugzak naar Amerika te vertrekken en werkt een jaar in de horeca in onder andere Aspen, Colorado. Terug in Nederland moet Rolf in dienst, tijdens welke periode hij z’n marketingdiploma’s behaalt.

Rolf wil alsnog naar de Kunstacademie, maar z’n eerste werkervaring pakt al goed uit. Vanaf 1986 werkt hij als account executive voor achtereenvolgens de bekende reclamebureaus van Hoek en van Staal - en later - Havas Dentsu Marsteller. Tussendoor volgt hij privétrainingen in copywriting en design. In 1989, na gespot te zijn door een headhunter, wordt hij partner en creative director bij Nijgh Interpartners Marketing Communications.

Tussen de bedrijven door doet Rolf op bescheiden schaal ervaring op in de film- en televisiewereld. Hij krijgt door toeval een rolletje in de speelfilm Flodder en speelt een bekakte tennisser. Ook figureert hij mee in de zesdelige televisieserie De wandelaar van de AVRO met Kees Brusse.

In 1988 melden collega’s van het reclamebureau Rolf aan voor Showmasters, het talentenprogramma van de NCRV. Drie kandidaten worden op hun geschiktheid voor het presenteren van een televisieprogramma getest. Rolf wint de eerste aflevering van dit programma met onder meer een conference over het fenomeen presenteren. Dit betekent de start van zijn televisiecarrière. Zijn talent wordt opgemerkt door producent Joop van den Ende en Rolf mag het als presentator voor RTL Véronique gaan proberen met de quiz Bulldozer. Hij zal uiteindelijk ruim 10 jaar voor de Holland Media Groep (HMG) werken.

Het presentatieduo Wouters en Tensen (1990)
Met Liefde op het eerste gezicht, dat Rolf samen met Caroline Tensen start en later alleen voortzet, maakt hij naam bij het grote publiek. Rolf weet met zijn programma's bij RTL veel kijkers te trekken. In 1995 plaatst hij zich met maar liefst drie programma's tegelijk (Liefde op het eerste gezicht, Wedden dat ...? en het vernieuwende Now or never) in de week top 10 van hoogste kijkcijfers.

In 1995 verbindt Rolf zich voor drie jaar aan Veronica, dat van publieke omroep overgaat tot commerciële zender onder de HMG vlag. Hij werkt hier aan verschillende programma's waaronder Now or never, Vergeet je tandenborstel niet, Who's talking en Wouters wondere woensdag. Het programma Hot shots veroorzaakt een conflict tussen Rolf en Joop van den Ende. De roddelpers smult van de vermeende ruzie tussen de producent en zijn pupil. Bij de HMG wil men Rolf echter graag behouden. In oktober 1998 tekent hij vervolgens een driejarig direct contract en zet hij zijn werk voor Veronica/Yorin voort.

Bij Yorin werkt hij ook mee aan succesvolle programma's. Samen met Daphne Deckers is Rolf verantwoordelijk voor de presentatie van de eerste reeks Big Brother. Rolf betreurt het echter, dat hij weinig vrijheid in het programma heeft. Het is deze zelfkritiek, die door de roddelpers wordt uitgelegd als kritiek op het programma zelf. Sinds deze tijd, en zijn irritatie ten aanzien van onzinverhalen, geeft Rolf nagenoeg geen interviews meer.

In 1999 begint Rolf een eigen productiebedrijf, RedForest. Met het bedrijf realiseert hij verschillende producties waaronder De Hunt waarmee hij de eerste producent van een echt geslaagd Internet TV-concept in Nederland wordt. De opvallende productie krijgt veel belangstelling uit het buitenland en leidt tot 2 separate Montreux nominaties.

In september 2001 gaat RedForest op in ID&DTV, dat vanaf die datum weer opereert onder de naam IdTV. Rolf restylet eigenhandig de identiteit en huisstijl van IdtV en geeft het bestaande bedrijf een nieuw en fris imago. Zijn RedForest embleem (de koe) siert elke IdTV productie.

In dezelfde maand stapt Rolf als presentator over naar de Publieke Omroep. Hij ondertekent een exclusief contract met de AVRO. Rolf is van mening, dat bij de publieke omroepen de inhoud een grotere rol speelt. Hij verwacht dat de AVRO minder op kijkcijfers alleen gericht is dan de commerciële zenders. De overstap noemt hij later één van zijn grootste inschattingsfouten. De AVRO houdt Rolf namelijk eerst een jaar in de ijskast, wegens gebrek aan zendtijd.

De programma's die Rolf produceert en presenteert voor de AVRO weten helaas niet het grote publiek te trekken. In juni 2003 nemen de AVRO en hij vroegtijdig afscheid van elkaar. In een persbericht laat de omroep weten dat de kwaliteiten van Rolf als producent en presentator zeer worden gewaardeerd, maar dat de kijkcijfers van zijn programma’s onder verwachting waren.

In zomer 2003 legt Rolf plots ook zijn functie bij IDTV neer. Het hoe en waarom van Rolf’s dubbele handdoek in de ring is een mysterie. Een "ere kwestie" volgens sommige insiders. ”Hij stapte in een opgezette deathtrap van mediaopportunisten” volgens anderen.

Momenteel werkt Rolf buiten het zicht van camera’s op het gebied van marketing/ internet/ design.

Prijzen en onderscheidingen

Eervolle vermelding voor De Hunt op het Festival van Montreux (2001).

Nominatie voor De Hunt op het Festival van Montreux (2002).

Nominatie voor de Factor Rolf op het Festival van Montreux (2003).