Secondaire eenlamps-ontvanger

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamSecundaire eenlamps-ontvanger
Vervaardigd door
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht

Dit toestel kan als representief worden beschouwd voor de techniek waarmee de eerste radiotelefonie- uitzendingen van Idzerda's station PCGG worden beluisterd. Het is gebouwd door het “Radiotechnisch bureau C.R.M. Thyssens, het bedrijf van scheepsmarconist Cor Thyssens in Beek en Donk. De opbouw is van ambachtelijke kwaliteit en staat op een hoger niveau dan wat de doorsnee amateurbouwer produceert.

Het succes van Idzerda is mede te danken aan dit eerste type ontvangtoestel. Met een antenne van enkele tientallen meters lang kan met een koptelefoon geluisterd worden naar niet al te ver afgelegen stations. Door amateurs zijn veel ontvangers van dit type gebouwd.

Het toestel is een zogenaamde secondaire eenlamps-ontvanger. De antenne kan op twee verschillende manieren aan de ingangskring worden gekoppeld. Met een schakelaar kan geschakeld worden tussen twee standen. In stand één werkt het toestel als primaire ontvanger In deze eerste stand wordt globaal afgestemd op de frequentie van de zender waarna met de schakelaar in de stand ‘secondair’ het toestel aan selectiviteit wint en fijnafstemming mogelijk is. Het object verkeert behalve de knop van de antenneschakelaar in goede originele staat.