Sesamplein

Uit B&G Wiki
Periode(1974) 1996
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKinderprogramma,
educatief
Decennia1970-1979,
1990-1999
Lengte33'16"
Mediumtelevisie

Sesamplein Nicole Barbiers, Ruud Jans & Saskia van Schaik

Bert en Ernie met de stemmen van Ger Smit & Frans van Dusschoten Adèle Bloemendaal

Beschrijving

Sesamplein wordt gemaakt in 1974. Dat is vijf jaar nadat in Amerika het succesvolle kleuterprogramma Sesame Street van start is gegaan. Met het programma Sesamplein willen de Nederlandse omroepen uitzoeken of een eigen versie mogelijk is. Dit is de reden voor Frank Diamand om dit proefprogramma te maken. De Nederlandse hoofdrollen worden gespeeld door Ruud Jans, Saskia van Schaik en Nicole Barbiers. De Nederlandse onderdelen worden opgenomen in Amsterdam Noord.

Omdat het programma uit Amerika is overgenomen bevat het eveneens Amerikaanse onderdelen. Internationale coproducenten zijn tot op de dag vandaag verplicht om de helft van het programma te laten bestaan uit nagesynchroniseerd Amerikaans materiaal.

Ger Smit neemt de stem van de Amerikaanse pop Grover voor zijn rekening, die op dat moment nog Grompie wordt genoemd. Grompie is in plaats van blauw zoals Grover tegenwoordig gekleurd is, nog groen. Grompie is een van de vriendelijke monsters die door de makers in die tijd gebruikt wordt om de kinderangst voor het 'monster onder het bed' weg te nemen. Bert en Ernie krijgen in het proefprogramma de stemmen van Ger Smit en Frans van Dusschoten. Zij zijn gevraagd omdat zij veel ervaring hebben door hun programma de Fabeltjeskrant.

Alexander Pola doet de stem van een animatiemannetje dat een verhaal vertelt over de letter 'T'. Voor een aantal andere animaties worden kinderstemmen gebruikt. Uit onderzoek uit die tijd blijkt namelijk dat een kleuter beter luistert naar een kinderstem dan naar die van een volwassene.

Door poppenscènes af te wisselen met locatie-opnamen, scènes met acteurs en animaties wordt destijds geprobeerd om de aandacht van de kijker vast te houden. Onderzoek uit die tijd toont namelijk aan dat kleine kinderen vooral geboeid worden door televisie-reclames waarin dezelfde variatie wordt toegepast.

In het proefprogramma worden bepaalde onderdelen een keer herhaald vanuit het idee dat dat 'n groter leer-effect zou opleveren.

Op het eind van het programma zingt Adèle Bloemendaal een lied over de letter 'T'. In Amerika is het in die tijd gebruikelijk om per aflevering één letter centraal te stellen.

Alexander Pola schrijft zelf mee aan de proefaflevering van Sesamplein. In de bespreking ervan door de omroepen laat de EO blijken daar niet blij mee te zijn. Hoewel de EO hem in andere programma's waardeert, zien zij Pola niet graag als bewoner van Sesamplein. Volgens de EO is Pola destijds niet degene die een neutrale educatieve doelstelling zou kunnen garanderen.

Het proefprogramma wordt door de omroepen positief ontvangen. Er wordt besloten om in 1974 twintig afleveringen van een half uur te maken. Maar met een andere opzet en een andere titel: Sesamstraat. In 1976 komt dit programma voor het eerst op de televisie. In 1978 wordt Sesamstraat een dagelijks programma van een kwartier.

In verband met het twintigjarig bestaan van het programma Sesamstraat wordt de proefaflevering in 1996 eenmalig uitgezonden op televisie. Weliswaar 's avonds, om te voorkomen dat kleine kinderen het programma te zien krijgen.

Makers

Productie Jan Brandsman, Dineke Grünefeld, Pieter Schuurman

Regie & samenstelling Frank Diamand

Synchronisatie Cinecentrum, Anton Kortekaas, Ron Hanekroot, Koos Remkes, Meep Mulder

Fotografie Ruud Frings

Filmcamera Ruud van Buren

Geluid Rob van der Veer

Montage Fred Tan

Muziek Ruud Bos

Tekst Alexander Pola

Adviezen Co van Calcar, Dolph Kohnstamm

CTW NOS VARA

Cast

Ruud Ruud Jans

Saskia Saskia van Schaik

Nicole Nicole Barbiers

Kruidenier Brouwer Alexander Pola

Marktkoopvrouw Adèle Bloemendaal

Stemmen

Grompie Ger Smit

Bert Ger Smit

Ernie Frans van Dusschoten

Koekiemonster Ger Smit

Kermit de Kikker Frans van Dusschoten

Professor Keesewiets Ger Smit

Zeedier Frans van Dusschoten

Vis Ger Smit

Mossel Alexander Pola

Letty de Jong

Fred Benavente