Slauerhoff

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1998
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genre Documentaire
Decennia1990-1999
Lengte59' 25”
MediumTelevisie
Externe infoHet uur van de wolf en Cine/Vista


Beschrijving

‘Hij zou maar net achtendertig jaar leven. De oorlog, die hij aan voelde komen niet meer meemaken. Het gezicht van de Nederlandse literatuur voorgoed veranderen. Jan Jacob Slauerhoff: dichter, romancier, zwerver, scheepsarts, minnaar.’

Zo omschrijft Cees Noteboom in de introductie van de uitzending de schrijver Jan Jacob Slauerhoff. Voor de documentaireserie Het uur van de wolf reizen Cees Noteboom en Hans Hulscher naar de bestemmingen in de wereld waar Slauerhoff vroeger geweest is om te doorgronden wat de drijfveren zijn van een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van het interbellum.

Aan het begin van de documentaire vertelt Cees Noteboom over de jeugd van Slauerhoff in Leeuwarden en over de ziektes als astma en tuberculose waar Slauerhoff op jonge leeftijd al last van heeft. Noteboom vertelt hoe Slauerhoff aan schrijven is begonnen in Leeuwarden, en hoe een dominee hem in aanraking brengt met Chinese dichters die veel invloed hebben op zijn werk. Als scheepsarts reist Slauerhoff de hele wereld rond. Noteboom reist naar Porto en Sjanghai waar Slauerhoff delen van zijn leven verblijft, en eindigt uiteindelijk op de begraafplaats in Hilversum waar Slauerhoff begraven ligt. Tussendoor worden archiefbeelden getoond uit de tijd dat Slauerhoff nog leeft.

De reis van Noteboom, die het leven van Slauerhoff beschrijft, wordt regelmatig afgewisseld met lange sfeerbeelden van plaatsen en omgevingen waar Slauerhoff in zijn leven verbleef. Voice-over Johan Leysen leest passages voor uit het werk van Slauerhoff die de beelden begeleiden.

Makers

Regie Hans Hulscher

Presentatie Cees Noteboom

Verteller Johan Leysen

Producent Gerrit Visscher

Productie Margreet Plukker

Camera Peter Lataster

Geluid Wouter Hasebos

Adviseur Wim Hazeu

Research Wim Hazeu en Rogier Smeele

Montage Jan Dop en Peter Rump

Mixage Jan-Willem van de Brink

Kleurcorrectie Ronald van Dieren

NTR

Cine/Vista


Achtergrondinformatie

In het NRC Handelsblad van 17 maart 1998 schrijft radio en televisie columnist Frits Abrahams dat de uitzending geen nieuwe informatie toevoegt voor geïnteresseerden in Slauerhoff . De reis van Hulscher en Noteboom levert mooie beelden op, maar de documentaire is verder een nogal saaie lezing.