Sophie Hilbrand

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sophie Hilbrand

NaamSophie Francine Hilbrand
GeborenAlkmaar, 5 oktober 1975
Functiespresentator, acteur
Bekend van6pack, Spuiten en slikken, Mystery party, Try before you die, Zomerhitte, VOC, Lijst 0
Periode actief2003- heden
Werkt samen metDennis Storm, Valerio Zeno, Filemon Wesselink

Sophie Hilbrand in de media
Oeuvre van Sophie Hilbrand

Leven voor BNN

Sophie Hilbrand gaat na de havo in Nuenen naar de Modeacademie te Eindhoven. Ze weet eigenlijk niet wat ze wil en na een jaar besluit ze naar Amsterdam te verhuizen om een opleiding marketing en communicatie te volgen. Voordat ze een bekend gezicht wordt van 6pack speelt ze in reclamespotjes, schrijft ze voor de Story,Break-Out en More Magazine. Ook volgt ze een deeltijd theateropleiding (De Trap) die ze afbreekt om te debuteren in 6pack. Ze werkt aan 200 afleveringen mee waarna ze in 2004 besluit voor BNN te gaan werken.

BNN

De eerste klus die ze van BNN krijgt is het presenteren van World according to BNN, maar ze vergaart vooral bekendheid met haar medewerking aan het spraakmakende programma Spuiten en slikken. Dit programma presenteert ze tot 2008, vanaf dan neemt Filemon Wesselink het van haar over. Welk blijft ze reportages maken voor Spuiten en slikken op reis]]. Naast het programma over drugs en seks presenteert ze met Kurt Rogiers het programma Mystery party, waarin ze in het ouderlijk huis van verschillende jongeren feesten organiseren zonder dat de desbetreffende ouders daar weet van hebben.

In 2009 presenteert Hilbrand met Sander Lantinga Ranking the stars. Helaas blijken ze het succes van Paul de Leeuw niet te kunnen evenaren zodat De Leeuw weer terug keert als presentator van dit programma. Ze is tot 2008 te zien in Try before you die, presenteert in 2008 en 2010 het politieke programma Lijst 0 en ze maakt enkele seizoenen van Je zal het maar zijn. Op radio heeft ze jarenlang een eigen radioprogramma genaamd Storing en ze presenteert het nieuwsprogramma BNN Today op Radio 1. In 2009 verschijnt de eerste aflevering van Ruben vs Sophie op televisie. In dit programma strijdt ze tegen Ruben Nicolai om de naam Beste Homo universalis. In 2010 en 2011 werkt ze aan De beste LA'er (2011) en De beste Nederlander (2012).

Als het gezicht van BNN gaat ze ook grote eenmalige producties presenteren zoals in 2006 en 2007 De hoofdprijs, in 2012 De nationale IQ-test, met Patrick Lodiers, en begin 2015 de uitreiking van de Gouden Loeki 2014. Verder neemt ze de televisieafleveringen van 3FM Serious Request op zich.

Hilbrand heeft een fascinatie voor de manier waarop mensen met hun uiterlijk omgaan. Ze maakt in 2008 Say no to the knife over jongeren die een cosmetische ingreep overwegen. In 2013 volgt Tot op het bot waarin anorexiapatiënten worden gevolgd, in 2015 Sophie in de kreukels over cosmetische ingrepen bij vrouwen en in 2016 over ingrepen bij mannen.

Reuring

Met het programma De klimaatpolitie komt Hilbrand in 2007 met Nicolette Kluijver in opspraak omdat ze live het weerbericht van Gerrit Hiemstra onderbreken om aandacht te vragen voor het klimaat en reclame te maken voor de Wereld Klimaatdag. De hoofdredacteur van het NOS Journaal Hans Laroes is niet blij met deze actie.

Ook met de satire VOC haalt Sophie het nieuws. Samen met Filemon Wesselink verstopt ze afluisterapparatuur in een zelfgemaakte award voor Albert Verlinde. Die is 'not amused' en sleept BNN voor de rechter. Met deze actie wordt duidelijk gemaakt dat privacy boven het maken van televisie gaat.

Actrice

In 2005 speelt Hilbrand in de korte film Profs van Stijn van Santen. Een van haar tegenspelers is Waldemar Torenstra. In 2006 is ze te zien in Grijpstra & De Gier. In 2008 volgt een hoofdrol in de film Zomerhitte, de verfilming van het boek van Jan Wolkers. In deze film speelt ze wederom naast Waldemar Torenstra.

Prijzen en onderscheidingen

In 2006 is ze één van de drie genomineerden voor de Zilveren Televizier-Ster, helaas gaat ze niet met dit zilveren beeldje naar huis. In 2008 gebeurt dit wel wanneer ze de Zilveren Radio-Ster wint.