Sprekend Nederland

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld & Geluid.
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte45'50
Mediumtelevisie
Externe infoIKON
Beschrijving

Voor deze documentaire filmt regisseur John Appel gedurende één maand (januari 2003), veertien willekeurig uitgekozen en totaal verschillende toespraken ergens in Nederland. Het doel is het vastleggen hoe willekeurige Nederlanders spreken in het openbaar. De camera registreert zowel officiële toespraken van beoefende sprekers als persoonlijke toespraken gehouden onder vrienden in lichtelijk dronken toestand.

Appel voert de kijker bijvoorbeeld langs een herdenkingsdienst voor overledenen van de watersnoodramp in 1953, een toespraak op een 40 jarige bruiloft, een militair die zijn troepen en hun familie toespreekt voor zij naar Afghanistan worden uitgezonden, een kerk waar over God wordt gesproken, een FNV leidsman die werknemers toespreekt en Jan Peter Balkenende die de achterban van de CDA toespreekt na de verkiezingsoverwinning.

Al deze verschillende gelegenheden zorgen voor een breed scala aan emoties, passend bij de toespraak en de omstandigheden waarbinnen deze wordt gehouden. Verdriet bij een begrafenis en blijdschap bij het kampioensfeest van een rugbyteam.

Makers

Regisseur John Appel

Camera John Appel

Geluid Mark Wessner

Editor John Appel, Maaik Krijgsman

Mixage Hugo Dijkstal

Producent Appel & Honigmann

HUMAN, IKON

Achtergrondinformatie

Sprekend Nederland is uitgezonden door IKON en HUMAN in het kader van DDD De Donderdag Documentaire.

Het productiebedrijf dat Sprekend Nederland produceert, Appel & Honigmann, wordt eind 2000 door John Appel en filmmaakster Heddy Honigmann opgericht en samen produceren zij sindsdien naast Sprekend Nederland onder andere Appel’s films Senegal surplace (2003) en Groeten van de Afsluitdijk (2001) en enkele documentaires van Heddy Honigmann, zoals de Liefde gaat door de maag serie.