Stappencondensator

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
9452 stappencondensator 7707.jpg
Naamstappencondensator
Vervaardigd dooramateur
In gebruik vanafbegin twintigste eeuw
In gebruik tot
Gewicht
Beeld en Geluid archiefnummer9452

In het artikel variabele condensator worden de werking en het doel beschreven van een condensator met wisselende waarden. Al vanaf het begin der radiotechniek is het doel duidelijk maar in die beginfase moeten er handige handen aan te pas komen om de variabele waarden van de condensator te realiseren. Er is immers nog geen markt voor dus niets is te koop.

Het hier beschreven object kan het best beschreven worden als een semi-variabele condensator welke stamt uit de periode vóór de komst van de radio omroep. De toenmalige amateur luistert naar door een vonkzender uitgezonden morsesignalen. Hij moet letterlijk alle onderdelen van zijn ontvangtoestel zelf maken. Voor een ontvanger met voldoende selectiviteit moet de amateur aan de slag om een variabele condensator te construeren.

De condensator bestaat uit vier plankjes, ‘Staniol’ (chocoladeverpakking), calqueerpapier en enkele messing stripjes voor de schakelcontacten. Door strookjes Staniol op een ingenieuze wijze tussen de vouwen in het calqueerpapier te leggen en met de schakelstripjes te verbinden, kunnen 49 capaciteitswaarden tussen 40 en 2000pF (picofarad) worden verkregen. Een andere bouwwijze maakt gebruik van calqueerpapier, strookje Staniol en een stukje rubber van een binnenband van een fiets. Voor de amateur in de begindagen is het een uitdaging om met deze eenvoudige middelen draadloze communicatie mogelijk te maken.