StukTV

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
StukTV.jpg

NaamGiel de Winter, Stefan Jurriens, Thomas van der Vlugt
GeborenNijmegen, Beverwijk, Utrecht, 26 augustus 1990, 14 april 1992, 8 mei 1992
Functies YouTuber, Programmamaker
Bekend vanYouTube
Periode actief2011 - heden
Externe infoLink naar kanaal


Het YouTube-kanaal StukTV bestaat uit Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt. Sinds september 2011 maken zij komische filmpjes; elke woensdag posten ze een video op hun YouTube-kanaal waarin ze opdrachten uitvoeren. Op 18 maart 2016 passeert hun kanaal de mijlpaal van meer dan 1 miljoen abonnees.

Het begin

Giel de Winter en Thomas van der Vlugt starten met StukTV op hun eigen website, waarna Stefan Jurriens zich bij het duo voegt. StukTV begint op hun eigen website maar hun platform verhuist in 2011 naar YouTube vanwege de stijgende populariteit en het dito bereik van zowel YouTube als StukTV. Kijkers geven hen opdrachten, en de opdracht met de meeste stemmen voeren ze uit vervolgens uit.

In het Nieuws

In de opdrachten die StukTV in hun video’s uitvoert, zoeken zij soms het randje op. Het trio verschijnt regelmatig in het nieuws tijdens hun acties. Ze overnachten bijvoorbeeld illegaal in het Willem II stadion en ze publiceren een filmpje over de beveiliging van Ouwehands Dierenpark. Ook doen ze verslag van Project X in Haren en ze bakken een visstick van 258 kilo.

StukTV moet in december 2015 een filmpje van YouTube verwijderen waarin ze 's nachts voor het huis van Enzo Knol een grap uithalen met vuurwerk. Het trio heeft naar aanleiding van dit incident een gesprek met Enzo Knol in RTL Late Night, waarna ze toestemming krijgen om het filmpje weer online te zetten.

De video waar Enzo Knol niet blij mee was:

Programmamakers

De heren van StukTV zien zichzelf als programmamakers, niet als vloggers of YouTubers. ‘Ik heb een hekel aan vloggers. Daar kan ik niks mee. Ik ben geen YouTuber, ik ben een programmamaker, makers weten wat ze doen’, aldus Giel de Winter. StukTV heeft de ambitie om uit te groeien tot een zender met meerdere programma’s voor verschillende doelgroepen.

Roadtrippers

Landelijke bekendheid krijgt StukTV in 2014 door de televisieuitzendingen van Roadtrippers dat door Veronica wordt uitgezonden. Het concept van dit programma is om zo ver mogelijk de wereld over te reizen met een beperkt budget. Het trio reist van Amersfoort naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

In 2015 doet StukTV opnieuw mee aan Roadtrippers. Ze starten in New York en eindigen in Canada. Sinds 2015 zendt RTL5 in plaats van Veronica het programma uit. Net zoals een jaar eerder komen de afleveringen na de uitzending ook op het YouTube-kanaal van StukTV.

In de zomer van 2016 begint StukTV met de serie Zomernachten, waarbij bekende Nederlanders met StukTV naar feesten en festivals gaan en worden geïnterviewd. Met zangeres Maan van talentenshow The Voice of Holland gaan ze naar het Airbeat One festival en met 3FM-dj Saskia Weerstand naar de opening van de Sneekweek.

Vanaf september 2016 presenteert Giel de Winter bij Galileo, een populair wetenschappelijk programma uitgezonden door RTL5. StukTV heeft een contract met de YouTube-tak van RTL, dat een deel van hun zakelijke belangen vertegenwoordigt.

Muziek en optredens

Jaarlijks organiseert het trio het StukTV Event, waarbij fans hen kunnen ontmoeten. Dit event is in 2015 en in 2016 georganiseerd. Sinds 2015 treedt StukTV ook op als dj-act en in mei 2015 brengen ze een single uit samen met Kraantje Pappie & Cazz Major, 'De Hele Nacht Door'. De Winter en Van der Vlugt staan achter de draaitafels en Jurriens is de MC (master of ceremony). Ze hebben dezelfde manager als Ali B en Ronnie Flex.

Winnaar Veed Award 2015 en 2016

Zowel in 2015 als in 2016 wint het YouTube-kanaal StukTV een Veed Award voor 'Beste YouTube Channel'.

Achtergrondinformatie

Zie ook het artikel in NRC van 22 september 2016, “StukTV: waarom zou je tv maken als je YouTube hebt?” door Romy van der Poel.