YouTube

Uit B&G Wiki
YouTube.png
NaamYouTube
Oprichting2005
OprichterChad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim
Locatie
Bekende producties
Overzicht producties
Externe infoOfficiële site Longread Tuig van de richel


De start

In 2004 heeft de Duits-Amerikaanse Jawed Karim veel moeite om online filmpjes van het Super Bowl-incident rond zangeres Janet Jackson te vinden. Zo ontstaat het idee voor een videosharingwebsite. Geen geheel nieuw idee want in december 2004 gaat de videosite Vimeo online. Op 14 februari 2005 wordt de domeinnaam YouTube.com geregisteerd door de start-up van Karim samen met zijn oud-Paypal-collega’s Chad Hurley en Steve Chen. Enkele maanden later wordt het allereerste filmpje online geplaatst: Me at the zoo, waarin Karim een dierentuin bezoekt: op 15 december 2005 wordt YouTube officieel gelanceerd. YouTube heeft op dat moment al 8 miljoen bezoekers per dag en een Nike-reclamefilmpje heeft al 1 miljoen views gekregen.

Dan gaat alles snel voor YouTube. De website groeit enorm in populariteit en weldra staat de site in de top 10 van meest bezochte websites wereldwijd. Er worden zo'n 65.000 filmpjes per dag naar de website geüpload en meer dan 100 miljoen filmpjes per dag bekeken.

Rond augustus 2006 telt YouTube meer dan 6 miljoen video's. Op 9 oktober 2006 komt het nieuws naar buiten dat YouTube wordt overgenomen door internetgigant Google. Die betaalt 1,6 miljard dollar voor het bedrijf dat dan rond de 70 werknemers kent. Dat jaar staat YouTube ook centraal in de jaarlijkse Person of the Year-editie van het beroemde tijdschrift Time. De person of the year is 'You', de miljoenen die hun user-generated content toevoegen aan YouTube maar ook aan Wikipedia en Facebook.

De groei

Vanaf 2007 is YouTube niet meer aan de desktop-computer gebonden. Internet gaat mobiel en daar profiteert de website optimaal van. De eerste mobiele telefoons met video-opnamefunctie komen op de markt, zoals de iPhone op 29 juni. YouTube Mobile wordt dit jaar gelanceerd.

YouTube lanceert een partnerprogramma voor bedrijven om geld te verdienen aan reclames die bij hun video's worden vertoond. Als deze optie ook voor particulieren gaat gelden, wordt het zogenaamde vloggen (werkwoord afgeleid van de woorden video blog) snel populair. Er kan nu geld verdiend worden met zelfgemaakte video’s op YouTube. Enkele maanden nadat de Nederlandse videosite Dumpert van start is gegaan, krijgt YouTube een Nederlandstalige versie, net als Frankrijk en Groot-Brittannië. Twee jaar na de start van de videosite is er ook tegenslag: de eerste schadeclaim (1 miljard dollar) wordt ingediend en de eerste landelijke blokkades (in Thailand en Turkije) vinden plaats.

Meer en beter

De kwaliteit van de video's op YouTube wordt steeds hoger. Vanaf november 2008 kunnen video’s in HD-kwaliteit aangeboden worden en vanaf 2009 zelfs in Full-HD. Datzelfde jaar kunnen 3D-video's geüpload worden op de site. Vanaf 2010 kunnen video's in 4K (4096×3072 pixels)-kwaliteit geüpload worden. Aangezien de eisen voor gaming steeds hoger worden, worden vanaf 2014 video's met 60fps (frames per second) ondersteund en in 2015 8K-video's (7680×4320 pixels). Het aantal video's dat wordt geüpload blijft groeien. In mei 2013 staat de teller op 100 uur aan videomateriaal per minuut.

YouTube-rages

De 'Icebucket challenge' voor ALS uit 2014 is een voorbeeld van een YouTube-rage, een idee dat via YouTube wereldwijd verspreid wordt en een golf aan nieuwe video's teweeg brengt. In de korte tijd dat YouTube bestaat zijn er vele rages geweest die tot grappige of roerende videoproducties hebben geleid, zoals planking, cinnemon eating, Lipdub, 'Happy in...'.

Bekend dankzij YouTube

In 2006 begint Esmée Denters een eigen YouTube-kanaal en post enkele video's waarin ze covers zingt. Ze wordt ontdekt en begint in 2008 een professionele carrière. In 2009 verschijnt haar debuutalbum, waarop ze samenwerkt met Justin Timberlake. In 2008 wordt ook de Canadese zanger Justin Bieber ontdekt via YouTube.

Naast muzikanten is YouTube het podium van bekende vloggers. Het "vloggen" is in opmars geraakt sinds het door de toenemende snelheid van computers en internet mogelijk is om videobestanden te verspreiden via internet.

Een van de eerste grote Nederlandse vloggers is Thomas Smagge alias Theaumes, die in 2010 doorbrak met een parodie op 'Baby' van Justin Bieber. Andere grote namen zijn Enzo Knol, actief vanaf 2011, PewDiePie, maker van gamevlogs en Gamemeneer timmert al sinds 2012 aan de weg, vooral met gamevideo's.

In 2015 zijn de VEED Awards in het leven geroepen voor de Nederlandse YouTube Industrie.

Let's YouTube

In 2016 wordt de eerste YouTube-tentoonstelling ooit geopend in Beeld en Geluid in Hilversum, getiteld Let's YouTube[1]. Gedurende negen maanden komen alle aspecten van YouTube in maandelijkse thema's voorbij: Your Life, Games, Music, Beauty & Fashion, Journalism/Opinion, Food, DIY, Entertainment, Future.