TV Graphics '81

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit congres over televisievormgeving wordt gehouden van 16 tot en met 20 februari 1981 in Het Vennebos op uitnodiging van de EBU (european Broadcasting Union) en de NOS. De organisatie is in handen van vertegenwoordigers van verschillende Europese televisieorganisaties: TF 1 (Frankrijk), NRK (Noorwegen), SVT (Zweden) en de BBC (Groot- Brittanië). Vanuit de NOS zijn Kitty Herringa, Frans van der Aa en Dick Ebbenhorst verantwoordelijk voor de organisatie.

De openingslezing van het symposium wordt gehouden door Otto Nes, voorzitter van de EBU en afgesloten door Erik Jurgens, voorzitter van de NOS en Carel Enkelaar, hoofd Televisieprogramma bij de NOS. Verder zijn er lezingen van:
Catharine Chaillet (TF 1, Frankrijk)
Rod Allen (uitgever van Broadcast Magazine)
Ned Steinberg (director of graphic arts CBS News)
John Aston (chief assistent, graphic design BBC)<br. Gerard Unger (typograaf, ontwerper)
Micheal Blakstad (programmadirecteur TV South)
Cees Hagenbeek (manager televisieproductie afdeling NOS)
Bengt Ake Kimbré (SVT)
Eduard Haas (EBU)
Michael Johnson (BBC, voorzitter van het congres)

Inhoudelijk heeft de bijeenkomst het doel om grafisch ontwerpers, werkzaam voor televisie te informeren en te confronteren met de technologische ontwikkelingen in het vak. Een van de discussies die speelt is de mate waarin technologie en creativiteit elkaar in de weg zitten. De angst van veel ontwerpers is dat met steeds duurdere en technisch ingewikkeldere ontwerpcomputers, vormgeving voor televisie een technisch trucje zal worden en dat de ontwerper zijn of haar creatieve inbreng zal verliezen. Een andere onderwerp wat de ontwerpers bezig houdt, is de mate waarin ze bij de inhoud van een programma betrokken worden. Steeds vaker wordt de grafisch ontwerper in een vroeg stadium ingeschakeld en verwacht mee te denken over het programma, in plaats van dat even snel achteraf gevraagd wordt of hij of zij nog een leader en wat titels kan maken.

Naast diverse lezingen wordt er ook veel naar elkaars ontwerpen gekeken. Nederlandse voorbeelden die in de catalogus terecht komen zijn:
Programmavormgeving van Popkrant door Frans Lasès
Illustraties voor Als de haaien mensen waren door Hans de Cocq
Leader voor het NOS Journaal en Achter het nieuws van Will Bakker
Leader voor TELEAC cursus Microprocessors van Frans Schupp
TROS-stationcall door Rob van den Berg