To Sang Fotostudio

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1997
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte35'00"
MediumTelevisie
Externe infoFilmkrant


Beschrijving

In To Sang Fotostudio van Johan van der Keuken wordt het multiculturele Amsterdam belicht aan de hand van de fotostudio van de Chinese Lee To Sang en diens vrouw. De fotostudio wordt geïntroduceerd als een van de vele verschillende cultuurelementen in de Amsterdamse volksbuurt, de Pijp. De opzet van de documentaire is het weergeven van een interculturele ontmoeting tussen de in deze buurt residerende internationale culturen. Dit wordt bewerkstelligd door het filmen van de verschillende winkeleigenaars die, met of zonder familie of vrienden, naar de fotostudio komen om een portretfoto te laten nemen door Lee To Sang. Telkens wordt een klant geïntroduceerd in zijn eigen werkomgeving, waarna zij vervolgens door de camera gevolgd worden naar de fotostudio, waar Lee To Sang als een regisseur te werk gaat om de gewenste pose te verkrijgen.

Makers

Productie Frank Scheffer (Allegri Produkties)

Scenario, regie, camera Johan van der Keuken

Geluid Noshka van der Lely

Montage Barbara Hin, Johan van der Keuken

Achtergrondinformatie

Deze documentaire en Leven met je ogen zijn in Het uur van de wolf samengevoegd tot een interessant tweeluik.

Johan van der Keuken ziet in de documentaire To Sang Fotostudio een soort vervolg op zijn documentaire Amsterdam, global village. Waar in Amsterdam, global village een groot deel van Amsterdam wordt belicht, wordt in To Sang Fotostudio als het ware een vergrootglas gelegd op een enkele straat.

Ramon Gieling zag Johan van der Keuken al langere tijd als zijn voorbeeld. De vraag die hij door het blootleggen van de werkwijze van Johan van der Keuken oproept heeft dan ook te maken met de realiteit zoals Ramon Gieling die weergeeft in zijn documentaire. Is Gieling, net als Van der Keuken, ook te werk gegaan als regisseur?