Ton Holst

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Holst in 1962

NaamA.H.M. (Ton) Holst
GeborenEnschede, 16 september 1931
GestorvenMechelen, 7 februari 2006
Functies grafisch ontwerper, illustrator
Bekend vanNTS vormgeving, illustraties voor Sesamstraat
Periode actiefvanaf 1959 - 1992
Werkt samen metHans Moolenaar, Flory Anstadt, Kitty Knappert
TriviaTrivia
GalleryGallery


Oeuvre Ton Holst

Ton Holst volgt de richting Grafisch ontwerp en illustratie aan de AKI in Enschede. Na eerst als grafisch ontwerper te hebben gewerkt in een drukkerij, komt Holst in 1959 terecht bij de NTS bij de Afdeling Grafisch Ontwerp onder leiding van Ger van Essen.

Holst op zolder in de Emmastraat 54
Samen met collega's Ger van Essen en Hans Moolenaar is hij verantwoordelijk voor het maken van titelkaarten, illustraties en ander grafische ontwerpen voor de televisie. Holst ontwerpt bijvoorbeeld titelrollen en tussentitels voor het muziekprogramma Zeg maar Jacco en magazine Vrouwelijkheden. Zijn meest geliefde ontwerp uit die eerste jaren is waarschijnlijk de afsluitende 'animatie' van kinderprogramma Barend de Beer. Op de maat van de muziek gaan de oogjes van de poppetjes een voor een dicht en verschijnt de tekst 'wel -te-rus- ten'. Deze zogenaamde animatie is in feite een titelkaart met schuifjes die na elke uitzending live door voor de camera gehouden wordt terwijl de toneelmeester de schuifjes bedient.

De afdeling groeit snel in de jaren zestig en de hoeveelheid werk ook. Holst heeft als kind een gehoorbeschadiging opgelopen en die handicap zorgt ervoor dat in 1972 de werkdruk hem te veel wordt. Hij verhuist met zijn vrouw Carly van Hilversum naar het pittoreske Mechelen (Limburg) waar hij weer tot rust komt. Van ontslag of WW wil hij niets weten en hij spreekt af met Arie van den Dool, hoofd dienst programmafaciliteiten, dat hij vanuit huis kan blijven werken, mits hij eens in de drie weken naar Hilversum komt om werk op te halen en af te leveren. Om weer te wennen aan het werken krijgt hij de eerste tijd in Limburg vooral opdrachten voor het ontwerpen van intern drukwerk, zoals affiches, jaarverslagen of servetten voor de NOS. Opdrachten die, in tegenstelling tot televisieopdrachten, niet onder grote tijdsdruk gemaakt hoeven worden. In die periode maakt hij ook illustraties voor een instructie boek getiteld "Werken met Video" (Paul Agterberg, 1974).

Omdat hij thuis niet beschikt over moderne apparatuur zoals de paintbox blijft hij voornamelijk illustrator. Hij tekent veel voor Sesamstraat en voor diverse kinderprogramma's van de EO. Naast zijn werk voor de NOS illustreert Holst ook voor drukwerk zoals stripblad Okki en een taal en rekenmethode voor het basisonderwijs. En voor kinderbladen Okki, Jippo en Taptoe.

Na zijn pensioen in 1992 richt Holst zich op keramiek, hoewel hij incidenteel ook voor lokale opdrachtgevers grafische ontwerpen of illustraties maakt. Zo is een wandschildering van Holst te bewonderen in Hotel Restaurant 'Ons Krijtland' (Epen) en ontwerp hij een logo voor de lokale scouting vereniging.

In 2006 overlijd Holst plotseling.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft in haar collectie een aantal grafische ontwerpen van Ton Holst: waaronder een titelkaart voor het NTS-Journaal en een aantal titelrollen zoals van Een land waard om in te leven en Zeg maar Jacco.