Truus te Selle

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Truus te Selle in 1994

NaamTruus te Selle
GeborenWinterswijk, 4 september 1945
Functiesacteur
Bekend vanGoede tijden slechte tijden, Goudkust, Zwarte Sneeuw
Periode actief1979-heden
Werkt samen metWilbert Gieske, Jette van der Meij

Truus te Selle in de media
Oeuvre Truus te Selle

Truus te Selle begint haar loopbaan in 1972 bij Onafhankelijk Toneel, het Rotterdamse gezelschap waarvan zij één van de oprichters is. Vanaf 1979 werkt zij als freelance actrice bij toneelgezelschappen zoals Het Publiekstheater, Het Werktheater en Toneelgroep Amsterdam en speelt ze in vrije/ad hoc-producties zoals Het Dagboek van Anne Frank (1984-1985) met regie van Jeroen Krabbé, het door Leopold Witte geschreven en geregisseerde Reünie (1990 en 1996) en Mieterse Dag Geweest, een monoloog met een tekst van Frida Vogels, en Chopin, geschreven en geregisseerd door Herman van Veen.

Op de televisie is ze te zien in verschillende drama producties. Zo speelt ze in Goudkust, Gooische vrouwen en Goede tijden slechte tijden. Haar rol in GTST is waarschijnlijk het meest bekend. In de serie speelt ze Tessel van Benthem en krijgt een relatie met het karakter van Jette van der Meij. Op dat moment in (1994) zijn er nog geen eerdere lesbische relaties te zien geweest in soap. Hun kus haalt zelfs het RTL nieuws .

Meest recentelijk is Truus te zien in het stuk Arsenicum en oude Kant. In september en oktober 2008 gaat deze voorstelling in reprise. Vanaf 13 januari 2009 speelt ze een maandlang in Mevrouwen, een lunchvoorstelling in Theater Bellevu.