Ver van huis: Een zoektocht naar het leven en werk van Willem van Genk

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'58"
MediumTelevisie
Externe infoIKON WereldenBeschrijving

Portret van de inmiddels overleden Haagse autistische kunstenaar Willem van Genk (1927-2005), die gezien wordt als een van de beste outsiderkunstenaars van Nederland. In de documentaire wordt een beeld geschetst van het kunstenaarsleven van Van Genk, evenals het leven van de demente en autistische bejaarde die van het ene zorgpension naar het andere wordt verplaatst. Na drie herseninfarcten kan Van Genk nauwelijks meer praten, is hij zeer immobiel en afhankelijk van de zorg van anderen.

De documentaire is een geheel van interviews en beelden van Van Genks werk. De gebeurtenissen zijn niet-chronologisch: recente kleurenbeelden worden afgewisseld met archiefmateriaal in zwart-wit. Hiertoe behoren onder andere interviews met de kunstenaar uit 1961. De oude Van Genk komt zelf echter nooit direct aan het woord, en is daar door zijn fysieke en mentale gesteldheid ook niet meer tot in staat. Door zijn naaste familie en bekenden wordt een beeld van hem geschetst, onder andere door zijn psychiater, twee van zijn zussen, Ans van Berkum, de auteur van "Willem van Genk, een getekende wereld”, diverse curatoren en de eigenares van een pension waar Van Genk enige tijd verbleef. Daarnaast komt Dick Walda, schrijver van de documentaire, ook zelf nog aan het woord over Van Genk. Gedurende de documentaire worden close-up shots van diverse schilderijen van Van Genk vertoond, evenals zwart-wit foto’s uit zijn jeugd en citaten en poëzie van de kunstenaar, afkomstig uit Koning der Stations, de biografie over Van Genk.

Werelden is een serie documentaires en reportages die tot 2003 wekelijks is uitgezonden.

Makers

Regie Jan Keja

Samenstelling Jan Keja, Dick Walda

Nabewerking Kalános International

Montage Ronald van Maanen

Regie-assistente Eva Keja

Eyecom Images

IKON

Achtergrondinformatie

Ver van huis: Een zoektocht naar het leven en werk van Willem van Genk werd op 31 maart 2010 nogmaals uitgezonden, in het kader van de Week van de Psychiatrie van de VPRO.