Verti Dixon

Uit B&G Wiki
Verti Dixon in 1959

NaamVerti Dixon
GeborenOnbekend, 1925
GestorvenHaarlem, 15 december 1969
FunctiesOmroeper
Bekend vanVPRO Omroepster
Periode actief1955-1965
Werkt samen metJack Dixon
GalleryGallery
Externe infoDossier Beeld en Geluid: omroepers, het verdwijnen van een vak

Verti Dixon in de media
Oeuvre van Verti Dixon

In 1955 wordt Verti Dixon-Swaneveld aangenomen als vaste omroepster bij de VPRO. Haar toneelervaring komt goed van pas. Haar man, Jack Dixon, is chef drama bij de VPRO en is als regisseur bij verschillende VPRO-drama’s betrokken. Verti Dixon is naast haar televisiewerk ook secretaresse van haar man.

Hoewel de VPRO-leiding haar in meerdere bronnen prijst om haar betrouwbare vakkundigheid krijgt ze niet meer te doen dan de programma’s aankondigen en een feestelijk bezoek te brengen aan de zoveelste tv-kijker met haar collega-omroepsters. Zo is ze bij het 5-jarige bestaan van de Nederlandse televisie en verwelkomt ze samen de met andere omroepster de 500.000ste en de tweemiljoenste kijker. In 1965 neemt ze afscheid om plaats te maken voor een jongere generatie.

Enerzijds is ze blij dat de onzekerheid over haar aanblijven hiermee voorbij is, anderzijds moet ze als inmiddels alleenstaande vrouw voor twee kinderen zorgen. Ze werkt een tijdje in kunsthandel Viruly voordat ze een baan krijgt als gastvrouw en reisleidster voor TeleVizier. Daarna is ze werkzaam op de afdeling archiefdocumentatie van hetzelfde blad, bij de drukkerij Rotogravure in Amsterdam. Ze kwakkelt een aantal jaren met haar gezondheid voordat ze eind 1969 op 44-jarige leeftijd overlijdt. In verschillende kranten wordt ze herdacht als een charmante persoonlijkheid en een vakkundige gastvrouw.