Voices of Bam

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte89’06”
MediumTelevisie
TriviaTriviaBeschrijving

Vrijdag 26 december 2003 vond in zuidoost Iran om 4 uur ’s nachts een kleine aardbeving plaats. Sommige mensen stonden op, maar keerden na een tijdje terug naar bed. Anderhalf uur later kwam de tweede beving, ditmaal 6.6 op de schaal van Richter en vlak onder het aardoppervlak. Tienduizenden mensen werden bedolven onder het puin van hun bakstenen huizen en kwamen om. Het epicentrum lag in Bam, een stad tot dan toe vooral bekend vanwege haar eeuwenoude citadel Arg-i-Bam en een verzengend woestijnklimaat.


Voices of Bam speelt zich een jaar na de ramp af. De inwoners hebben de draad weer opgepakt, hoewel ze vaak nog in tenten wonen tussen de scherven van hun vroegere bestaan. Bijna iedereen in de stad heeft wel iemand verloren. Verfomfaaide familiefoto’s, opgedoken uit de stoffige puinhopen, herinneren aan de leemte die een broer, een dochter, een opa of een moeder heeft achteraten. Ze werden het vertrekpunt voor de jonge filmmakers Aliona van der Horst (regie) en Maasja Ooms (co-regie en camera).


De film observeert verschillende inwoners en families tijdens hun dagelijkse beslommeringen. Er wordt gekookt, gespeeld, gewerkt, voor zich uitgestaard, gelachen en gekibbeld. Herkenbare en levendige situaties scènes vloeien over in meer verstilde, poëtische momenten. Dan zijn alleen nog de stemmen van de overlevenden te horen die zich persoonlijk richten tot hun verdwenen kinderen, echtgenotes en ouders. De flarden monologue interieur zitten vol kwetsbare poëzie. Het brengt de wereld van de personages hartverscheurend dichtbij.


Een eenzame vader vertelt zijn overleden dochtertje over de wonderlijke droom die hij had. Een dochter in een gezin dat samen verder moet leven zonder ouders vertelt haar overleden vader hoezeer zijn zwijgzame oudste zoon hem mist. Een weduwe vertelt haar overleden echtgenoot besmuikt dat ze – net als overigens de meeste inwoners van Bam – serieus overweegt opnieuw te trouwen. Zou hij haar uitlachen om die oudere man die een oogje op haar heeft laten vallen?


Behalve enkele droge feiten over de aardbeving aan het begin, ontbreekt in de film elk aanvullend commentaar. Langzaam zweeft de camera door de stoffige, snikhete stad en waait als een lome bries van het ene verhaal naar het andere. Voices of Bam toont de schoonheid van alledag en de universele veerkracht van de bewoners van Bam, gevangen in een louterend filmgedicht.

Voices of Bam is uitgezonden als onderdeel van Holland Doc. en gedistribueerd door Cinema Delicatessen

Makers

Regie Aliona van der Horst, Masja Ooms

Regie-assistent Noliss Nio

Scenario Aliona van der Horst

Camera Masja Ooms, Nina da Costa

Geluid Rick Meijer

Montage Stefan kamp

Montage adviezen Albert Elings, Eugenie Jansen

Geluidsontwerp en mix Jeroen Goeijers

Muziek Harry de Wit

Tolk Nafiss Nia

Productie Nederland Laura Bronkers

Productie Zeppers Film & TV

Producent Frank van den Engel

Eindredactie NPS Cees van Ede

NPS