Wouter Zwart

Uit B&G Wiki
Wouter Zwart

NaamWouter Zwart
GeborenElst, 30 juli 1977
Functies verslaggever, journalist
Bekend vanNOS Journaal
Periode actief1996-
Werkt samen metSacha de Boer, Philip Freriks

Wouter Zwart in de media
Oeuvre Wouter Zwart

Wouter Zwart is bekend als buitenlandcorrespondent van het NOS Journaal voor China en het Verre Oosten.

School voor Journalistiek

In 1999 studeert Zwart Cum Laude af aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Zijn scriptie schrijft hij over de journalistiek in tijden van oorlog. Na zijn afstuderen volgt Zwart verschillende opleidingen aan de Media Academie in Hilversum. Stages doet hij bij het Noordhollands Dagblad en het VARA/NPS programma Zembla. In 1999 krijgt hij een aanstelling bij het NOS Journaal op de afdeling buitenland.

NOS Journaal

Vanaf 2006 wordt Zwart bekend bij het grote publiek als dé buitenlandcorrespondent van het NOS Journaal voor China en het Verre Oosten. Vanuit zijn woonplaats in Peking verzorgt hij reportages voor televisie, radio en internet.

Philip Bloemendal Prijs

In 2006 wordt Wouter Zwart bekroond met de Philip Bloemendal Prijs, een stimuleringsprijs voor jonge talenten in de media die het nieuws op heldere en effectieve manier kunnen presenteren. Deze tweejaarlijkse prijs is ingesteld door de Stichting Philip Bloemendal Fonds. De prijs wordt dat jaar uitgereikt door columnist/schrijver Jan Mulder. De jury bericht over zijn werkwijze dat hij in zijn reportages “verre onderwerpen dichtbij brengt door zijn creativiteit, zijn aangename ironie, zijn schrijftalent en zijn talent om beeld en geluid goed te laten samenvallen.”

Prijzen en onderscheidingen

Philip Bloemendal Prijs 2006