Zuilen: 14 jaar later

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreReportage
Decennia2000-2009
Lengte34'58"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Peter Tetteroo volgt een groep Marokkaanse jongeren in 1992 in opdracht van Brandpunt. In die tijd zorgen ze voor veel overlast in de Utrechtse wijk Zuilen. Veertien jaar later gaat Peter Tetteroo opnieuw naar dezelfde wijk, op zoek naar de verhalen achter deze mensen. Wat is er van deze probleemjongeren terecht gekomen? Slechts drie jongeren van toen willen of kunnen ingaan op het verzoek om mee te werken aan deze documentaire. Alli, Najib en Issa zijn nu getrouwd en hebben kinderen. Ze geven terughoudend hun mening over de Marokkaanse cultuur, de maatschappij van toen en nu en de houding van de media ten opzichte van Marokkanen.

Zuilen: 14 jaar later is een productie van het actualiteitenprogramma Profiel.

Makers

Regisseur Peter Tetteroo

Camera Pieter Groeneveld

Stem Philip Freriks

Eindredactie KRO Anthon Fasel

Leaderontwerp Paul Vleeshouwers

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Audiomixage Misja Jonker

Productie Hedy Uilenberg

Eindredactie Profiel Marc Josten

KRO

Achtergrondinformatie

Peter Tetteroo ziet zijn films als een essay, waarin hij de medemenselijkheid centraal probeert te stellen. Hij vindt dat de media haar verantwoordelijkheid serieuzer moet nemen om maatschappelijke problemen van meer kanten te belichten. Vaak leiden de risicomijdende werkwijzen binnen de TV-journalistiek volgens hem tot een eenzijdige beeldvorming.

De Utrechtse wijk Zuilen is in 2007, het jaar van de uitzending van Zuilen 14 jaar later, weer geregeld in het nieuws. Voornamelijk een gewelddadige bende jonge Marokkanen komen negatief in de media.