Éénlamp hf-generator

Uit B&G Wiki

Voor de vooroorlogse radio-amateur is beschikbaarheid van een apparaat dat een stabiel hoogfrequent signaal kan opwekken om een zelfgebouwde radio af te regelen een belangrijke voorwaarde om een goed resultaat te verkrijgen. Veel amateurs bouwen hun eigen hoogfrequent generator.

Een belangrijke element is, naast de buis, de insteek- honingraatspoel. Een voorbeeld van een veel gebruikte generator is de Numans Roosensteingenerator. Per frequentiegebied is een bepaalde spoel nodig. Veel amateurs hebben er na 1930 wel een aantal ‘op de plank’ liggen omdat ze tegen die tijd bijna niet meer gebruikt worden in de bouw van radiotoestellen. Voor een generator met verschillende frequenties zijn ze nog wel te gebruiken. De gebruikte buis, een zogenaamde dubbelroosterlamp wordt echter schaars en ook gedraagt hij zich bij hoge frequenties niet helemaal zoals gewenst wordt. Een ander nadeel is dat wanneer de bouwer met zijn hand in de buurt van een spoel komt, het opgewekte signaal wordt beïnvloed, een ongewenst bijverschijnsel.

Daarom gaat men op zoek naar een handiger oplossing. Die wordt gevonden in een apparaat uit de oertijd, een zogenaamde éénspoelgenerator gebaseerd op de Colpitts oscillator.

Op basis van deze schakeling construeert het RE lab (zie Jan Corver) een ‘betrouwbare éénspoelgenerator’.