Wheels of Fortune: verschil tussen versies
Regel 42: | Regel 42: | ||
In 2000 won Bello de scenarioworkshop van het documentairefestival IDFA, waardoor hij zijn film kon realiseren met steun van de NPS en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties (Stifo). | In 2000 won Bello de scenarioworkshop van het documentairefestival IDFA, waardoor hij zijn film kon realiseren met steun van de NPS en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties (Stifo). | ||
Ish is inmiddels een enorm succes en heeft zich aanzienlijk uitgebreid. Ze traden op in Spanje, op Mystery Land, zijn actief op het gebied van muziekproductie en bieden zelf een opleiding aan op het gebied van dans. | |||
WHEELS OF FORTUNE maakt deel uit van de documentaire-reeks Dokwerk . Deze documentaires hebben politieke, maatschappelijke, en historische onderwerpen. In de regel worden een aantal mensen met eenzelfde hobby, beroep of levenswijze geïnterviewed, waardoor dat wereldje vanuit verschillende perspectieven zorgvuldig in kaart wordt gebracht. De documentaires zijn niet noodzakelijk gericht op de directe actualiteit, al is er wél altijd een verband met de wereld waarin we leven in relatie tot het verleden en mogelijk ook de toekomst. Het doel is om de kijker aan te zetten tot nadenken en verbanden te leggen, om zo inzicht te krijgen in een aspect van onze tijd. De helft van de documentaires is aangekocht terwijl de andere helft werd geproduceerd door de verschillende Nederlandse omroepen. Jaarlijks kwamen honderden voorstellen binnen, waarvan slechts enkele tientallen konden worden gefinancierd; deels door de omroepen en deels door verscheidene fondsen. Dokwerk ging in september van 2006 verder onder de titel Holland Doc. Dokwerk werd wekelijks uitgezonden door afwisselend de VPRO, NPS en de VARA. De meeste documentaires werden in opdracht gemaakt door gerenommeerde Nederlandse regisseurs, waaronder Cherry Duyns, Heddy Honigmann, Hans Keller en John Appel. Ook werden, tijdens de zomermaanden, documentaires uit het buitenland uitgezonden. | WHEELS OF FORTUNE maakt deel uit van de documentaire-reeks Dokwerk . Deze documentaires hebben politieke, maatschappelijke, en historische onderwerpen. In de regel worden een aantal mensen met eenzelfde hobby, beroep of levenswijze geïnterviewed, waardoor dat wereldje vanuit verschillende perspectieven zorgvuldig in kaart wordt gebracht. De documentaires zijn niet noodzakelijk gericht op de directe actualiteit, al is er wél altijd een verband met de wereld waarin we leven in relatie tot het verleden en mogelijk ook de toekomst. Het doel is om de kijker aan te zetten tot nadenken en verbanden te leggen, om zo inzicht te krijgen in een aspect van onze tijd. De helft van de documentaires is aangekocht terwijl de andere helft werd geproduceerd door de verschillende Nederlandse omroepen. Jaarlijks kwamen honderden voorstellen binnen, waarvan slechts enkele tientallen konden worden gefinancierd; deels door de omroepen en deels door verscheidene fondsen. Dokwerk ging in september van 2006 verder onder de titel Holland Doc. Dokwerk werd wekelijks uitgezonden door afwisselend de VPRO, NPS en de VARA. De meeste documentaires werden in opdracht gemaakt door gerenommeerde Nederlandse regisseurs, waaronder Cherry Duyns, Heddy Honigmann, Hans Keller en John Appel. Ook werden, tijdens de zomermaanden, documentaires uit het buitenland uitgezonden. |
Versie van 14 okt 2008 14:39
Periode | 2000 |
Beschikbaar in archief | Wheels of Furtune |
Genre | Documentaire |
Decennia | 2000-2009 |
Medium | televisie |
Externe info | Dokwerk |
Beschrijving
Wheels of Fortune is een documentaire over ‘Stylish Marco’ en ‘Speedy Erik’, twee skaters die elkaar ooit al skatende ontmoetten in het Vondelpark. Lange tijd trokken ze samen op, maar inmiddels zijn ze ieder hun eigen weg ingeslagen. Wilko Bello filmde hen voor het eerst vijf jaar geleden, en laat nu zien hoe zij het Vondelpark ontgroeid zijn. Erik organiseert en leidt lange-afstands skatetochten waar honderden mensen aan meedoen. Verder doet hij aan speedskate wedstrijden om zo uiteindelijk de snelste skater van Nederland te worden. Marco zoekt meer de stijlvolle kant van het skaten op, en heeft zijn plek gevonden met zijn eigen skate-groep Ish; die combineert op originele wijze het skaten met muziek en dans. Marco is met Ish zo succesvol dat hij de VS doortoured en zijn show in allerlei theaters presenteert. Hoewel ieder zijn eigen weg is ingeslagen zijn ze nog steeds goede vrienden, en wanneer ze samen terugblikken op hoe ze zijn gekomen waar ze nu zijn, delen zij de overtuiging dat ze, door hun passie te volgen, allebei op hun plek terecht zijn gekomen.
Makers
Scenario en Regie Wilko Bello
Montage Herman P Koerts
Camera Ruud de Bruyn, Jaap Veldhoen en Wilko Bello
Geluid Bouwe Mulder, Pieter Guyt, Kees de Groot, Gideon Bijlsma en Otto Horsch
Geluidsbewerking Paul Bijpost en Giel van Geloven
Graphics Animen
Kleurcorrectie Judith de Boer
Productie NPS Marian van der Willigen
Eindredactie NPS Cees van Ede
Producenten Niek Koppen, Jan de Ruiter en Renée van der Grinten
Achtergrondinformatie
Wilko Bello is zelf ook skater, sinds 1993. Bij de Amsterdamse lokale omroep Salto had hij zijn eigen skateprogramma, waar hij zelfgefilmde items over skaten vertoonde.
In 2000 won Bello de scenarioworkshop van het documentairefestival IDFA, waardoor hij zijn film kon realiseren met steun van de NPS en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepprodukties (Stifo).
Ish is inmiddels een enorm succes en heeft zich aanzienlijk uitgebreid. Ze traden op in Spanje, op Mystery Land, zijn actief op het gebied van muziekproductie en bieden zelf een opleiding aan op het gebied van dans.
WHEELS OF FORTUNE maakt deel uit van de documentaire-reeks Dokwerk . Deze documentaires hebben politieke, maatschappelijke, en historische onderwerpen. In de regel worden een aantal mensen met eenzelfde hobby, beroep of levenswijze geïnterviewed, waardoor dat wereldje vanuit verschillende perspectieven zorgvuldig in kaart wordt gebracht. De documentaires zijn niet noodzakelijk gericht op de directe actualiteit, al is er wél altijd een verband met de wereld waarin we leven in relatie tot het verleden en mogelijk ook de toekomst. Het doel is om de kijker aan te zetten tot nadenken en verbanden te leggen, om zo inzicht te krijgen in een aspect van onze tijd. De helft van de documentaires is aangekocht terwijl de andere helft werd geproduceerd door de verschillende Nederlandse omroepen. Jaarlijks kwamen honderden voorstellen binnen, waarvan slechts enkele tientallen konden worden gefinancierd; deels door de omroepen en deels door verscheidene fondsen. Dokwerk ging in september van 2006 verder onder de titel Holland Doc. Dokwerk werd wekelijks uitgezonden door afwisselend de VPRO, NPS en de VARA. De meeste documentaires werden in opdracht gemaakt door gerenommeerde Nederlandse regisseurs, waaronder Cherry Duyns, Heddy Honigmann, Hans Keller en John Appel. Ook werden, tijdens de zomermaanden, documentaires uit het buitenland uitgezonden.