Bert Haanstra: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = Bert Haanstra.jpg  
| illustratie = Bert Haanstra.jpg  
Regel 9: Regel 10:
| bekend_van  = ''[[Fanfare]]'', ''[[Glas]]'', ''[[Alleman]]'', ''[[Zoo]]'', ''[[Bij de beesten af]]''
| bekend_van  = ''[[Fanfare]]'', ''[[Glas]]'', ''[[Alleman]]'', ''[[Zoo]]'', ''[[Bij de beesten af]]''
| periode_actief  = 1947-1995
| periode_actief  = 1947-1995
| werkt_samen_met = [[Ytzen Brusse]] [[Piet van Moock]] [[Wim van der Velde]]
| werkt_samen_met = [[Ytzen Brusse]], [[Piet van Moock]], [[Wim van der Velde]]
| trivia = Vader van [[Jurre Haanstra]] (componist) en [[Rimko Haanstra]] (filmmaker).
| trivia = Vader van [[Jurre Haanstra]] (componist) en [[Rimko Haanstra]] (filmmaker)
| externe_info = [http://www.berthaanstra.nl Officiële site]
| gallery = [[:gallery:Bert Haanstra|Gallery]]
| onderschrift = Bert Haanstra
| externe_info =  
| onderschrift = Bert Haanstra (Bron:fotocollectie Beeld en Geluid)
| media = <imagemap>
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Bert_Haanstra  Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Bert Haanstra]]
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Bert Haanstra]]
| catalogus = [[Bert Haanstra in de media]]
| catalogus = [[Bert Haanstra in de media]]
}}
}}
Albert (Bert) Haanstra was een Nederlands filmregisseur, fotograaf en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.


Haanstra groeide op in verschillende plaatsen, maar voornamelijk in het Twentse Goor. Hij volgde de Rijkskweekschool in het nabije Hengelo en was enige tijd in opleiding bij een fotograaf. In 1934 ging hij in Amsterdam werken als persfotograaf. In de oorlogsjaren deed hij de schilderopleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haanstra was tijdens de Tweede Wereldoorlog als fotograaf werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf en nam illegale klussen voor zijn rekening. Vanaf 1947 was Haanstra professioneel filmer.  
'''Haanstra: filmer van Nederland en de Nederlanders'''
 
===Jeugd en vroege werkzaamheden===
Haanstra groeit op in verschillende plaatsen, maar voornamelijk in het Twentse Goor. Hij volgt de Rijkskweekschool in het nabije Hengelo en is enige tijd in opleiding bij een fotograaf. In 1934 gaat hij in Amsterdam werken als persfotograaf. In de oorlogsjaren doet hij de schildersopleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haanstra is tijdens de Tweede Wereldoorlog als fotograaf werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf en neemt illegale klussen voor zijn rekening. Ook is hij de fotograaf die de aanslag op de Dam kort na de bevrijding fotografeert. Vanaf 1947 is Haanstra full-time werkzaam als professioneel filmer.  


Haanstra kreeg voor zijn films en documentaires 78 filmonderscheidingen.
===Filmmaker===
Met camerawerk voor de speelfilm ''Myrte en de demonen'' deed Haanstra ervaring op in Londense filmstudio's. In 1948 maakte hij zijn eerste film, ''[[De Muiderkring herleeft]]''. Het onderwerp was de literaire kring die de dichter P.C. Hooft in de zeventiende eeuw om zich heen verzamelde in het Muiderslot.  
Met camerawerk voor de speelfilm ''Myrte en de demonen'' doet Haanstra ervaring op in Londense filmstudio's. In 1948 maakt hij zijn eerste film, ''[[De Muiderkring herleeft]]''. Het onderwerp is de literaire kring die de dichter P.C. Hooft in de zeventiende eeuw om zich heen heeft verzameld in het Muiderslot.  
Met het lyrisch filmgedicht [[Spiegel van Holland]] (1951) werd Haanstra tijdens het Filmfestival in Cannes onderscheiden met de Grand Prix. Zijn naam was gevestigd.
Met het lyrisch filmgedicht ''[[Spiegel van Holland]]'' (1951) wordt Haanstra tijdens het Filmfestival in Cannes onderscheiden met de Grand Prix. Zijn naam is gevestigd.
Een ongeëvenaard succes is zijn speelfilm 'Fanfare', naar een scenario van Jan Blokker. 2,6 miljoen bezoekers komen naar de bioscoop.
Voor zijn documentaire ''[[Glas]]'' krijgt hij in 1958 een Oscar. Zijn films ''[[Alleman]]'' en ''[[Bij de beesten af]]'' worden voor diezelfde prijs genomineerd. Deze films, alsmede ''[[De stem van het water]]'', tonen Haanstra's specialiteit: het op zeer geestige wijze portretteren van de samenleving. Bij ''[[Alleman]]'' was, naast de briljante montage, een groot deel van het succes te wijten aan het door [[Simon Carmiggelt]] ingesproken en geschreven commentaar.
In totaal krijgt Haanstra voor zijn films en documentaires 78 filmonderscheidingen.  


Voor zijn documentaire ''[[Glas]]'' kreeg hij in 1958 een Oscar. Zijn films ''[[Alleman]]'' (1963) en ''[[Bij de beesten af]]'' werden voor diezelfde prijs genomineerd. Deze films, alsmede [[De stem van het water]], tonen Haanstra's specialiteit: het op een geestige wijze portretteren van de samenleving.  
===Natuurfilms===
Naast zijn documentaire werk maakt hij een aantal natuurfilms zoals ''[[Bij de beesten af]]'', opgenomen op plaatsen over de hele wereld. ''[[Chimps onder elkaar]]'' en ''[[Monument voor een Gorilla]]'' worden opgenomen in Burgers Dierenpark in Arnhem.


Haanstra was Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij was getrouwd met Angenita (Nita) Wijtmans. Ze zijn samen begraven op de Gemeentelijke Begraafplaats aan de Hilversumseweg in Laren.  
===Speelfilms===
Na de zeer succesvolle speelfilm ''[[Fanfare]]'' uit 1958, maakt Haanstra ook in de jaren 70 een aantal speelfilms, zoals het zeer succesvolle ''[[Dokter Pulder zaait papavers]]'', met [[Kees Brusse]] in de hoofdrol en het veel minder goed ontvangen ''[[Een pak slaag]]''.


----
===Laatste jaren===
Nadat hij vlak na het uitkomen van ''Een pak slaag'' een hartaanval krijgt, gaat hij na een revalidatieperiode weer aan de slag. Hij blijft tot op hoge leeftijd actief met het monteren van films.
In 1996 is hij de naamgever en eerste winnaar van de [[Bert Haanstra Oeuvreprijs]] van het Nederlands Fonds voor de Film.
Net als zijn ouders krijgt hij in de laatste jaren van zijn leven de ziekte van Alzheimer.
Bert Haanstra overlijdt op 23 oktober 1997 in een verzorgingstehuis in Hilversum, op 81-jarige leeftijd.


[[Category:personen|Haanstra, Bert]] [[Category:Documentairemaker |Haanstra, Bert]] [[Category:Filmmaker |Haanstra, Bert]]
[[Category:personen|Haanstra, Bert]] [[Category:Documentairemaker |Haanstra, Bert]] [[Category:Filmmaker |Haanstra, Bert]] [[category:natuurfilm|Haanstra,Bert]]

Huidige versie van 14 feb 2022 om 12:54

Bert Haanstra (Bron:fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamAlbert Haanstra
GeborenEspelo, 31 mei 1916
GestorvenHilversum, 23 oktober 1997
Functies documentairemaker, filmmaker
Bekend vanFanfare, Glas, Alleman, Zoo, Bij de beesten af
Periode actief1947-1995
Werkt samen metYtzen Brusse, Piet van Moock, Wim van der Velde
TriviaVader van Jurre Haanstra (componist) en Rimko Haanstra (filmmaker)
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

Bert Haanstra in de media
Oeuvre van Bert Haanstra

Haanstra: filmer van Nederland en de Nederlanders

Jeugd en vroege werkzaamheden

Haanstra groeit op in verschillende plaatsen, maar voornamelijk in het Twentse Goor. Hij volgt de Rijkskweekschool in het nabije Hengelo en is enige tijd in opleiding bij een fotograaf. In 1934 gaat hij in Amsterdam werken als persfotograaf. In de oorlogsjaren doet hij de schildersopleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Haanstra is tijdens de Tweede Wereldoorlog als fotograaf werkzaam bij het Gemeentelijk Energie Bedrijf en neemt illegale klussen voor zijn rekening. Ook is hij de fotograaf die de aanslag op de Dam kort na de bevrijding fotografeert. Vanaf 1947 is Haanstra full-time werkzaam als professioneel filmer.

Filmmaker

Met camerawerk voor de speelfilm Myrte en de demonen doet Haanstra ervaring op in Londense filmstudio's. In 1948 maakt hij zijn eerste film, De Muiderkring herleeft. Het onderwerp is de literaire kring die de dichter P.C. Hooft in de zeventiende eeuw om zich heen heeft verzameld in het Muiderslot. Met het lyrisch filmgedicht Spiegel van Holland (1951) wordt Haanstra tijdens het Filmfestival in Cannes onderscheiden met de Grand Prix. Zijn naam is gevestigd. Een ongeëvenaard succes is zijn speelfilm 'Fanfare', naar een scenario van Jan Blokker. 2,6 miljoen bezoekers komen naar de bioscoop. Voor zijn documentaire Glas krijgt hij in 1958 een Oscar. Zijn films Alleman en Bij de beesten af worden voor diezelfde prijs genomineerd. Deze films, alsmede De stem van het water, tonen Haanstra's specialiteit: het op zeer geestige wijze portretteren van de samenleving. Bij Alleman was, naast de briljante montage, een groot deel van het succes te wijten aan het door Simon Carmiggelt ingesproken en geschreven commentaar. In totaal krijgt Haanstra voor zijn films en documentaires 78 filmonderscheidingen.

Natuurfilms

Naast zijn documentaire werk maakt hij een aantal natuurfilms zoals Bij de beesten af, opgenomen op plaatsen over de hele wereld. Chimps onder elkaar en Monument voor een Gorilla worden opgenomen in Burgers Dierenpark in Arnhem.

Speelfilms

Na de zeer succesvolle speelfilm Fanfare uit 1958, maakt Haanstra ook in de jaren 70 een aantal speelfilms, zoals het zeer succesvolle Dokter Pulder zaait papavers, met Kees Brusse in de hoofdrol en het veel minder goed ontvangen Een pak slaag.

Laatste jaren

Nadat hij vlak na het uitkomen van Een pak slaag een hartaanval krijgt, gaat hij na een revalidatieperiode weer aan de slag. Hij blijft tot op hoge leeftijd actief met het monteren van films. In 1996 is hij de naamgever en eerste winnaar van de Bert Haanstra Oeuvreprijs van het Nederlands Fonds voor de Film. Net als zijn ouders krijgt hij in de laatste jaren van zijn leven de ziekte van Alzheimer. Bert Haanstra overlijdt op 23 oktober 1997 in een verzorgingstehuis in Hilversum, op 81-jarige leeftijd.