Neerlands Nieuws: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Het ''Neerlands Nieuws'' was de naam van het bioscoopjournaal dat na de Tweede Wereldoorlog tot 1987 door de firma [[Polygoon-Profilti]] in de bioscopen werd gebracht. De bioscoopjournaals ''Neerlands Nieuws'' en '[[Wereldnieuws]]'' van [[Polygoon]] staan welhaast symbool voor het naoorlogse Nederland.  
Het ''Neerlands Nieuws'' was de naam van het bioscoopjournaal dat na de Tweede Wereldoorlog tot 1987 door de firma [[Polygoon-Profilti]] in de bioscopen werd gebracht. De bioscoopjournaals ''Neerlands Nieuws'' en ''[[Wereldnieuws]]'' van [[Polygoon]] staan welhaast symbool voor het naoorlogse Nederland.  


Het bioscoopjournaal van filmfabriek werd voor de oorlog onder de naam ''[[Hollands Nieuws]]'' in de bioscopen vertoond.  
Het bioscoopjournaal van filmfabriek werd voor de oorlog onder de naam ''[[Hollands Nieuws]]'' in de bioscopen vertoond.  

Versie van 9 dec 2008 15:21

Het Neerlands Nieuws was de naam van het bioscoopjournaal dat na de Tweede Wereldoorlog tot 1987 door de firma Polygoon-Profilti in de bioscopen werd gebracht. De bioscoopjournaals Neerlands Nieuws en Wereldnieuws van Polygoon staan welhaast symbool voor het naoorlogse Nederland.

Het bioscoopjournaal van filmfabriek werd voor de oorlog onder de naam Hollands Nieuws in de bioscopen vertoond.

Na de oorlog hadden de firma’s Polygoon en Profilti, mede vanwege overheidsbeleid, besloten een samenwerkingsverband aan te gaan. De twee bedrijven zouden voortaan verder gaan onder de naam ‘Polygoon Profilti Productions’ (PPP).

In het licht van de wederopbouw was het van belang dat het Nederlandse volk weer vertrouwen ging krijgen in de samenleving. Hiertoe probeerde Polygoon-Profilti voor het bioscoopjournaal zoveel mogelijk een positieve benadering te hanteren. Deze vrolijke noot zou na de oorlog kenmerkend worden voor het Neerlands Nieuws. Commentator Philip Bloemendal, wiens stem onlosmakelijk verbonden is met het bioscoopjournaal, verzorgde van 1946 tot 1986 het Neerlands Nieuw en het Wereldnieuws.

Vanaf 1952 stelde de beroemde puntdichter Kees Stip ieder jaar de jaaroverzichten samen en schreef daarvoor de begeleidende teksten, die door Philip Bloemendal werden ingesproken.

Eind jaren vijftig liep het bioscoopbezoek terug en kwam het bioscoopjournaal in de moeilijkheden. Door financiele steun van de overheid kon de productie van het journaal gewoon doorgaan en werd het uiteindelijk nog tot 1987 in verschillende bioscopen vertoond.