Rolf Wouters: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(34 tussenliggende versies door 5 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = RolfWouters.jpg
| illustratie = RolfWouters.png
| naam      = Rolf Xavier Wouters
| naam      = Rolf Xavier Wouters
| geboorte_datum  = 23 april 1963
| geboorte_datum  = 23 april 1963
Regel 7: Regel 7:
| overlijden_plaats =  
| overlijden_plaats =  
| functies = [[:Category:Producent | producent]], [[:Category:Presentator | presentator]]
| functies = [[:Category:Producent | producent]], [[:Category:Presentator | presentator]]
| bekend_van  = ''[[Liefde op het eerste gezicht]]'', ''[[Wedden dat ...?]]'', ''[[Now or never]]'', ''[[Hoe verlies ik een miljoen]]'', ''[[Uhh... vergeet je tandenborstel niet!]]'', ''[[Big Brother]]'', ''[[De factor Rolf]]''
| bekend_van  = ''[[Liefde op het eerste gezicht]]'', ''[[Wedden dat ...?]]'', ''[[Now or never]]'', ''[[Hoe verlies ik een miljoen]]'', ''[[Uhhh...vergeet je tandenborstel niet!]]'', ''[[Big Brother]]'', ''[[De factor Rolf]]''
| periode_actief  = 1989-2003, 2005
| periode_actief  = 1989-2003, 2005
| werkt_samen_met = [[Caroline Tensen]], [[Daphne Deckers]]
| werkt_samen_met = [[Caroline Tensen]], [[Daphne Deckers]]
| trivia =  
| trivia =  
| gallery = [[:Gallery: Rolf Wouters|Gallery]]
| externe_info =  
| externe_info =  
| onderschrift = RolfWouters
| media = <imagemap>
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Rolf Wouters]]
Image:Audio.png|
| catalogus = [[Rolf Wouters in de media]]
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Rolf_Wouters Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| onderschrift = Rolf Wouters
}}
}}
'''Presentator en producent Rolf Wouters maakt in de jaren 90 een aantal memorabele televisieprogramma's en verdwijnt daarna uit beeld.'''


Rolf Wouters is een combinatie van creatieve persoonlijkheid met een commerciële achtergrond. Zeer beschaafd, Angelsaksisch humoristisch en rap van de tongriem gesneden. Uitstraling van een zondagskind. Zijn programma’s onderscheidden zich altijd door humor binnen een beschaafd kader. Ideeënrijk producent, met soms de pech de tijd vooruit te zijn. Rolf houdt er van de testpiloot zijn. In tegenstelling tot veel van zijn collega's hecht hij geen enkele waarde aan het ‘bekende Nederlanderschap’.
===Jeugd===
Op het Atheneum weet Wouters wat hij wil worden: art director. Hoewel hij wordt toegelaten tot de kunstacademie, kiest hij na de middelbare school toch voor een studie bedrijfskunde aan universiteit Nijenrode. Hij stort zich echter in het studentenleven en haalt z’n tentamens en eerste jaar niet. Vervolgens besluit hij met rugzak naar Amerika te vertrekken en werkt hij een jaar in de horeca in onder andere Aspen, Colorado. Terug in Nederland moet Wouters in dienst. Tijdens het vervullen van zijn dienstplicht haalt z’n marketingdiploma’s.
Daarna wil hij alsnog naar de Kunstacademie, maar z’n eerste werkervaring pakt al goed uit. Vanaf 1986 werkt hij als account executive voor achtereenvolgens de bekende reclamebureaus van Hoek en van Staal - en later - Havas Dentsu Marsteller. Tussendoor volgt hij privétrainingen in copywriting en design. In 1989, na gespot te zijn door een headhunter, wordt hij partner en creative director bij Nijgh Interpartners Marketing Communications.


Op het Atheneum weet hij wat hij wil worden: art director. Hoewel toegelaten tot de kunstacademie, kiest hij na de middelbare school toch voor een studie bedrijfskunde aan universiteit Nijenrode. Hij stort zich echter in het studentenleven en haalt dus z’n tentamens en eerste jaar niet. Vervolgens besluit hij met rugzak naar Amerika te vertrekken en werkt een jaar in de horeca in onder andere Aspen, Colorado. Terug in Nederland moet Rolf in dienst, tijdens welke periode hij z’n marketingdiploma’s behaalt.  
===Film en televisie===
Tussen de bedrijven door doet Wouters op bescheiden schaal ervaring op in de film- en televisiewereld. Hij krijgt door toeval een rolletje in de speelfilm ''[[Flodder]]'', waarin hij een bekakte tennisser speelt. Ook figureert hij in de zesdelige televisieserie ''[[De wandelaar]]'' van de [[AVRO]] met [[Kees Brusse]].


Rolf wil alsnog naar de Kunstacademie, maar z’n eerste werkervaring pakt al goed uit. Vanaf 1986 werkt hij als account executive voor achtereenvolgens de bekende reclamebureaus van Hoek en van Staal - en later - Havas Dentsu Marsteller. Tussendoor volgt hij privétrainingen in copywriting en design. In 1989, na gespot te zijn door een headhunter, wordt hij partner en creative director bij Nijgh Interpartners Marketing Communications.
In 1988 melden zijn collega’s van het reclamebureau hem aan voor ''[[Showmasters]]'', het talentenprogramma van de [[NCRV]].  Drie kandidaten worden op hun geschiktheid voor het presenteren van een televisieprogramma getest. Wouters wint de eerste aflevering van dit programma met onder meer een conference over het fenomeen presenteren. Dit betekent de start van zijn televisiecarrière. Zijn talent wordt opgemerkt door producent [[Joop van den Ende]] en hij mag het als presentator voor [[RTL Véronique]] gaan proberen met de quiz ''[[Bulldozer]]''. Hij zal uiteindelijk ruim 10 jaar voor de Holland Media Groep (HMG) werken.


Tussen de bedrijven door doet Rolf op bescheiden schaal ervaring op in de film- en televisiewereld. Hij krijgt door toeval een rolletje in de speelfilm ''[[Flodder]]'' en speelt een bekakte tennisser. Ook figureert hij mee in de zesdelige televisieserie ''[[De Wandelaar]]'' van de AVRO met [[Kees Brusse]].
===Populaire programma's bij RTL===
[[Bestand:901329-kb-32_pos.png|thumb|left|150px|Wouters en Tensen (1990)]] Met ''[[Liefde op het eerste gezicht]]'', dat Wouters samen met [[Caroline Tensen]] start en later alleen voortzet, maakt hij naam bij het grote publiek. Hij weet met zijn programma's bij RTL veel kijkers te trekken. In 1995 plaatst hij zich met maar liefst drie programma's tegelijk (''[[Liefde op het eerste gezicht]]'', ''[[Wedden dat ...?]]'' en het vernieuwende ''[[Now or never]]'') in de week top 10 van hoogste kijkcijfers.  


In 1988 melden collega’s van het reclamebureau Rolf aan voor ''[[Showmasters]]'', het talentenprogramma van de NCRV.  Drie kandidaten worden op hun geschiktheid voor het presenteren van een televisieprogramma getest. Rolf wint de eerste aflevering van dit programma met onder meer een conference over het fenomeen presenteren. Dit betekent de start van zijn televisiecarrière. Zijn talent wordt opgemerkt door producent [[Joop van den Ende]] en Rolf mag het als presentator voor RTL4 gaan proberen. Hij zal uiteindelijk in totaal ruim 10 jaar voor de Holland Media Groep (HMG) werken.


Met ''[[Liefde op het eerste gezicht]]'' dat Rolf samen met [[Caroline Tensen]] start, maar later alleen voortzet, maakt hij naam bij het grote publiek. Rolf weet met zijn programma's bij RTL veel kijkers te trekken. In 1995 weet hij zich met maar liefst drie programma's (,''[[Liefde op het eerst gezicht]]'', ''[[Wedden Dat]]'' en het vernieuwende ''[[Now or Never]]'') tegelijk in de week top 10 van hoogste kijkcijfers te plaatsen.


In 1995 verbindt Rolf zich voor drie jaar aan Veronica, dat van publieke omroep overgaat tot commerciële zender onder de HMG vlag. Hij werkt hier aan verschillende programma's, helaas zijn niet alle programma's van het niveau dat Rolf voor ogen heeft. Het programma ''[[Hot Shots]]'' veroorzaakt een conflict tussen Rolf en [[Joop van den Ende]]. De roddelpers smult van de vermeende ruzie tussen de producent en zijn pupil. Bij de HMG wil men Rolf echter graag behouden. In oktober 1998 tekent  hij vervolgens een driejarig direct contract en zet hij zijn werk voor Veronica/Yorin voort.


Bij Yorin werkt ook mee aan succesvolle programma's. Samen met [[Daphne Deckers]] is Rolf verantwoordelijk voor de presentatie van de eerste reeks ''[[Big Brother]]''. Rolf betreurt het, dat hij weinig vrijheid in het programma heeft. Het is deze zelfkritiek, die door de roddelpers wordt uitgelegd als kritiek op het programma zelf. Sinds deze tijd, en zijn irritatie ten aanzien van onzinverhalen, geeft Rolf nagenoeg geen interviews meer.


In 1999 begint Wouters een eigen productiebedrijf, RedForest. Met het bedrijf realiseert hij verschillende producties waaronder ''[[De Hunt]]'' waarmee hij de eerste producent van een echt geslaagd Internet tv-concept wordt. De opvallende productie krijgt veel belangstelling uit het buitenland en leidt tot 2 separate Montreux nominaties.


In september 2001 gaat RedForest op in ID&DTV, dat vanaf die datum weer opereert onder de naam IdTV. Rolf restylet eigenhandig de identiteit en huisstijl van IdtV en geeft het bestaande bedrijf een nieuw en fris imago. Zijn RedForest embleem (de koe) siert elke IdtV productie.
===Veronica en Yorin===
In 1995 verbindt Wouters zich voor drie jaar aan [[Veronica]], dat van publieke omroep overgaat tot commerciële zender onder de HMG vlag. Hij werkt hier aan verschillende programma's waaronder ''[[Now or never]]'', ''[[Vergeet je tandenborstel niet]]'', ''[[Who's talking]]'' en ''[[Wouters wondere woensdag]]''. Het programma ''[[Hot shots]]'' veroorzaakt een conflict tussen Wouters en [[Joop van den Ende]]. De roddelpers smult van de vermeende ruzie tussen de producent en zijn pupil. Bij de HMG wil men Wouters echter graag behouden. In oktober 1998 tekent hij vervolgens een driejarig direct contract en zet hij zijn werk voor Veronica/Yorin voort.


In dezelfde maand stapt Rolf als presentator over naar de Publieke Omroep. Hij ondertekent een exclusief contract met de AVRO. Wouters is van mening, dat bij de publieke omroepen de inhoud een grotere rol speelt. Hij verwacht dat de AVRO minder op kijkcijfers alleen gericht is dan de commerciële zenders. Wouters noemt de overstap later een van zijn grootste inschattingsfouten. De AVRO houdt Wouters namelijk eerst een jaar in de ijskast, wegens gebrek aan zendtijd.
Bij [[Yorin]] werkt hij ook mee aan succesvolle programma's. Samen met [[Daphne Deckers]] is Wouters verantwoordelijk voor de presentatie van de eerste reeks ''[[Big Brother]]''. Hij betreurt het echter, dat hij weinig vrijheid in het programma heeft. Het is deze zelfkritiek, die door de roddelpers wordt uitgelegd als kritiek op het programma zelf. Sinds deze tijd, en zijn irritatie ten aanzien van onzinverhalen, geeft Wouters nagenoeg geen interviews meer.  


De programma's die Rolf produceert en presenteert voor de AVRO weten helaas niet het grote publiek te trekken. In juni 2003 nemen de AVRO en hij vroegtijdig afscheid van elkaar. In een persbericht laat de omroep weten dat de kwaliteiten van Rolf als producent en presentator zeer worden gewaardeerd, maar dat de kijkcijfers van zijn programma’s onder verwachting waren.
===Eigen productiebedrijf===
In 1999 begint hij een eigen productiebedrijf, [[RedForest]]. Met het bedrijf realiseert hij verschillende producties waaronder ''[[De Hunt]]'' waarmee hij de eerste producent van een echt geslaagd Internet TV-concept in Nederland wordt. De opvallende productie krijgt veel belangstelling uit het buitenland en leidt tot 2 separate Montreux nominaties.


In zomer 2003 legt Rolf plots ook zijn functie bij IdtV neer. Het hoe en waarom van Rolf’s dubbele handdoek in de ring is een mysterie. Een "ere kwestie" volgens sommige insiders. ”Hij stapte in een opgezette deathtrap van media-opportunisten” volgens anderen.  
In september 2001 gaat RedForest op in [[ID&DTV]], dat vanaf die datum weer opereert onder de naam [[IdTV]]. Wouters restylet eigenhandig de identiteit en huisstijl van IdtV en geeft het bestaande bedrijf een nieuw en fris imago. Zijn RedForest embleem (de koe) siert elke IdTV productie.


Momenteel werkt Rolf buiten het  zicht van camera’s op het gebied van marketing/ internet/ design.
===Overstap naar de AVRO===
In dezelfde maand stapt Wouters als presentator over naar de Publieke Omroep. Hij ondertekent een exclusief contract met de [[AVRO]]. Hij is van mening dat bij de publieke omroepen de inhoud een grotere rol speelt. Hij verwacht dat de AVRO minder op kijkcijfers alleen gericht is dan de commerciële zenders. De overstap noemt hij later één van zijn grootste inschattingsfouten. De AVRO houdt hem namelijk eerst een jaar in de ijskast, wegens gebrek aan zendtijd.


====Prijzen en onderscheidingen====
De programma's die Wouters produceert en presenteert voor de AVRO weten helaas niet het grote publiek te trekken. In juni 2003 nemen de AVRO en hij vroegtijdig afscheid van elkaar. In een persbericht laat de omroep weten dat de kwaliteiten van Wouters als producent en presentator zeer worden gewaardeerd, maar dat de kijkcijfers van zijn programma’s beneden verwachting waren.
 
===Uit beeld===
In de zomer van 2003 legt Wouters plots ook zijn functie bij [[IDTV]] neer. Het hoe en waarom van zijn dubbele handdoek in de ring is een mysterie. Een "ere kwestie" volgens sommige insiders. ”Hij stapte in een opgezette deathtrap van mediaopportunisten” volgens anderen.
 
Vervolgens werkt Wouters buiten het zicht van camera’s op het gebied van marketing, internet en design.
In 2005 is hij nog even te zien op [[Talpa]], de eigen zender van John de Mol. Door tegenvallende resultaten verdwijnt de zender na een jaar.
Bij het 25-jarig bestaan van RTL verschijnt Wouters in het eenmalige programma ''Ik hou van RTL'', een variant op ''[[Ik hou van Holland]]''. In een interview op 3FM laat hij weten het televisievak soms te missen.
 
===Terugkeer op televisie===
In 2020 keert Rolf Wouters terug bij [[SBS6]] (inmiddels in handen van John de Mol) in de voor hem vertrouwde rol als quizmaster.
 
===Prijzen en onderscheidingen===


Eervolle vermelding voor ''De Hunt'' op het Festival van Montreux (2001).
Eervolle vermelding voor ''De Hunt'' op het Festival van Montreux (2001).

Huidige versie van 29 jan 2020 om 09:57

Rolf Wouters

NaamRolf Xavier Wouters
GeborenRijswijk, 23 april 1963
Functies producent, presentator
Bekend vanLiefde op het eerste gezicht, Wedden dat ...?, Now or never, Hoe verlies ik een miljoen, Uhhh...vergeet je tandenborstel niet!, Big Brother, De factor Rolf
Periode actief1989-2003, 2005
Werkt samen metCaroline Tensen, Daphne Deckers
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery


Presentator en producent Rolf Wouters maakt in de jaren 90 een aantal memorabele televisieprogramma's en verdwijnt daarna uit beeld.

Jeugd

Op het Atheneum weet Wouters wat hij wil worden: art director. Hoewel hij wordt toegelaten tot de kunstacademie, kiest hij na de middelbare school toch voor een studie bedrijfskunde aan universiteit Nijenrode. Hij stort zich echter in het studentenleven en haalt z’n tentamens en eerste jaar niet. Vervolgens besluit hij met rugzak naar Amerika te vertrekken en werkt hij een jaar in de horeca in onder andere Aspen, Colorado. Terug in Nederland moet Wouters in dienst. Tijdens het vervullen van zijn dienstplicht haalt z’n marketingdiploma’s. Daarna wil hij alsnog naar de Kunstacademie, maar z’n eerste werkervaring pakt al goed uit. Vanaf 1986 werkt hij als account executive voor achtereenvolgens de bekende reclamebureaus van Hoek en van Staal - en later - Havas Dentsu Marsteller. Tussendoor volgt hij privétrainingen in copywriting en design. In 1989, na gespot te zijn door een headhunter, wordt hij partner en creative director bij Nijgh Interpartners Marketing Communications.

Film en televisie

Tussen de bedrijven door doet Wouters op bescheiden schaal ervaring op in de film- en televisiewereld. Hij krijgt door toeval een rolletje in de speelfilm Flodder, waarin hij een bekakte tennisser speelt. Ook figureert hij in de zesdelige televisieserie De wandelaar van de AVRO met Kees Brusse.

In 1988 melden zijn collega’s van het reclamebureau hem aan voor Showmasters, het talentenprogramma van de NCRV. Drie kandidaten worden op hun geschiktheid voor het presenteren van een televisieprogramma getest. Wouters wint de eerste aflevering van dit programma met onder meer een conference over het fenomeen presenteren. Dit betekent de start van zijn televisiecarrière. Zijn talent wordt opgemerkt door producent Joop van den Ende en hij mag het als presentator voor RTL Véronique gaan proberen met de quiz Bulldozer. Hij zal uiteindelijk ruim 10 jaar voor de Holland Media Groep (HMG) werken.

Populaire programma's bij RTL

Wouters en Tensen (1990)

Met Liefde op het eerste gezicht, dat Wouters samen met Caroline Tensen start en later alleen voortzet, maakt hij naam bij het grote publiek. Hij weet met zijn programma's bij RTL veel kijkers te trekken. In 1995 plaatst hij zich met maar liefst drie programma's tegelijk (Liefde op het eerste gezicht, Wedden dat ...? en het vernieuwende Now or never) in de week top 10 van hoogste kijkcijfers.




Veronica en Yorin

In 1995 verbindt Wouters zich voor drie jaar aan Veronica, dat van publieke omroep overgaat tot commerciële zender onder de HMG vlag. Hij werkt hier aan verschillende programma's waaronder Now or never, Vergeet je tandenborstel niet, Who's talking en Wouters wondere woensdag. Het programma Hot shots veroorzaakt een conflict tussen Wouters en Joop van den Ende. De roddelpers smult van de vermeende ruzie tussen de producent en zijn pupil. Bij de HMG wil men Wouters echter graag behouden. In oktober 1998 tekent hij vervolgens een driejarig direct contract en zet hij zijn werk voor Veronica/Yorin voort.

Bij Yorin werkt hij ook mee aan succesvolle programma's. Samen met Daphne Deckers is Wouters verantwoordelijk voor de presentatie van de eerste reeks Big Brother. Hij betreurt het echter, dat hij weinig vrijheid in het programma heeft. Het is deze zelfkritiek, die door de roddelpers wordt uitgelegd als kritiek op het programma zelf. Sinds deze tijd, en zijn irritatie ten aanzien van onzinverhalen, geeft Wouters nagenoeg geen interviews meer.

Eigen productiebedrijf

In 1999 begint hij een eigen productiebedrijf, RedForest. Met het bedrijf realiseert hij verschillende producties waaronder De Hunt waarmee hij de eerste producent van een echt geslaagd Internet TV-concept in Nederland wordt. De opvallende productie krijgt veel belangstelling uit het buitenland en leidt tot 2 separate Montreux nominaties.

In september 2001 gaat RedForest op in ID&DTV, dat vanaf die datum weer opereert onder de naam IdTV. Wouters restylet eigenhandig de identiteit en huisstijl van IdtV en geeft het bestaande bedrijf een nieuw en fris imago. Zijn RedForest embleem (de koe) siert elke IdTV productie.

Overstap naar de AVRO

In dezelfde maand stapt Wouters als presentator over naar de Publieke Omroep. Hij ondertekent een exclusief contract met de AVRO. Hij is van mening dat bij de publieke omroepen de inhoud een grotere rol speelt. Hij verwacht dat de AVRO minder op kijkcijfers alleen gericht is dan de commerciële zenders. De overstap noemt hij later één van zijn grootste inschattingsfouten. De AVRO houdt hem namelijk eerst een jaar in de ijskast, wegens gebrek aan zendtijd.

De programma's die Wouters produceert en presenteert voor de AVRO weten helaas niet het grote publiek te trekken. In juni 2003 nemen de AVRO en hij vroegtijdig afscheid van elkaar. In een persbericht laat de omroep weten dat de kwaliteiten van Wouters als producent en presentator zeer worden gewaardeerd, maar dat de kijkcijfers van zijn programma’s beneden verwachting waren.

Uit beeld

In de zomer van 2003 legt Wouters plots ook zijn functie bij IDTV neer. Het hoe en waarom van zijn dubbele handdoek in de ring is een mysterie. Een "ere kwestie" volgens sommige insiders. ”Hij stapte in een opgezette deathtrap van mediaopportunisten” volgens anderen.

Vervolgens werkt Wouters buiten het zicht van camera’s op het gebied van marketing, internet en design. In 2005 is hij nog even te zien op Talpa, de eigen zender van John de Mol. Door tegenvallende resultaten verdwijnt de zender na een jaar. Bij het 25-jarig bestaan van RTL verschijnt Wouters in het eenmalige programma Ik hou van RTL, een variant op Ik hou van Holland. In een interview op 3FM laat hij weten het televisievak soms te missen.

Terugkeer op televisie

In 2020 keert Rolf Wouters terug bij SBS6 (inmiddels in handen van John de Mol) in de voor hem vertrouwde rol als quizmaster.

Prijzen en onderscheidingen

Eervolle vermelding voor De Hunt op het Festival van Montreux (2001).

Nominatie voor De Hunt op het Festival van Montreux (2002).

Nominatie voor de Factor Rolf op het Festival van Montreux (2003).