Adèle Bloemendaal: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(41 tussenliggende versies door 7 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
{{ Infobox Persoon
{{ Infobox Persoon
| illustratie = AdeleBloemendaal.jpg
| illustratie = FTA001078576_001_con.png
| naam      = Adèle Maria Hameetman
| naam      = Adèle Maria Hameetman
| geboorte_datum  = 11 januari 1933
| geboorte_datum  = 11 januari 1933
| geboorte_plaats = Amsterdam
| geboorte_plaats = Amsterdam
| overlijden_datum  =  
| overlijden_datum  = 21 januari 2017
| overlijden_plaats =  
| overlijden_plaats = Amsterdam
| functies = [[:Category:Acteur | acteur]], [[:Category:Zanger | zanger]]
| functies = [[:Category:Acteur | acteur]], [[:Category:Zanger | zanger]], [[:Category:Cabaretier | cabaretier]]
| bekend_van  = ''[[Weekendshow]]'', ''[['t Schaep met de 5 pooten]]'', ''[[Citroentje met suiker]]'', ''[[De Brekers]]'', ''[[Beppie]]''
| bekend_van  = ''[[Weekendshow]]'', ''[['t Schaep met de 5 pooten]]'', ''[[Citroentje met suiker]]'', ''[[De Brekers]]'', ''[[Beppie]]''
| periode_actief  = 1960-heden
| periode_actief  = 1960 - 2006
| werkt_samen_met = [[Johnny Kraaykamp sr]], [[Rijk de Gooyer]], [[Eli Asser]]
| werkt_samen_met = [[Johnny Kraaykamp sr]], [[Rijk de Gooyer]], [[Eli Asser]]
| trivia = de naam Bloemendaal komt van haar eerste echtgenoot
| trivia = [[Trivia: Adèle Bloemendaal|Trivia]]
| externe_info =  
| externe_info = [http://theaterencyclopedie.nl/wiki/Ad%C3%A8le_Bloemendaal Theaterencyclopedie]
| onderschrift = Adèle Bloemendaal
| media = <imagemap>
| programmaoverzicht = [[Oeuvre Adèle Bloemendaal]]
Image:Audio.png|
rect 0 4 26 25 [http://www.beeldengeluidwiki.nl/index.php/Audio:_Adèle_Bloemendaal Audio fragmenten]
desc none
</imagemap>
| onderschrift = Adèle Bloemendaal (1992)
| programmaoverzicht = [[Oeuvre van Adèle Bloemendaal]]
| catalogus = [[Adèle Bloemendaal in de media]]
| catalogus = [[Adèle Bloemendaal in de media]]
}}
}}
Adèle Bloemendaal  speelde vanaf 1957 bij vele cabaretgezelschappen en toneelgroepen. In 1967 maakt ze haar eerste langspeelplaat die een aantal televisieshows als gevolg heeft met de vernieuwende regisseur [[Rob Touber]] waar Adèle een grote band mee krijgt. Het komische talent wordt ook door de televisie ontdekt en Adèle speelt in verschillende serie’s mee, zoals [[’t Schaep met de vijf Pooten]]. Ze speelt in musicals en brengt verschillende soloprogramma’s in het theater. Verder schrijft ze twee boeken: ''Adèle’s fitnessboek'' en ''Distanza''.


Ze is het prototype van een vrijgevochten vrouw die vrijwel alle facetten van het theatervak beheerst. Ze kan zowel op ontroerende wijze Brecht vertolken als een dolle carnavalskraker brengen. Adèle Bloemendaal heeft alles op eigen kracht bereikt en heeft een feilloos gevoel voor repertoire dat bij haar past en waarmee ze wat kan. Als comédienne staat ze in Nederland op eenzame hoogte en haar onewomanshow kregen altijd lovende kritieken en lege zalen heeft ze nooit gekend. Als een van de eerste actrices in ons land onderging ze een facelift en op vijftigjarige leeftijd liet ze zich nog zeer pikant fotograferen voor het blad Playboy. Aan de ene kant vindt ze het vreselijk om ouder te worden, maar vaak ook koketteert ze met haar leeftijd; ijdelheid is haar niet vreemd. Adèle is een echte “mannenman” dat wil zeggen dat ze beter met mannen dan met vrouwen kan omgaan. Een bewijs daarvoor is, dat [[Rijk de Gooyer]] haar de enige vrouw ter wereld vindt waarmee hij naar het café wil. Adèle is ook een sterke vrouw. Ze heeft haar zoon John alleen opgevoed en verzorgd, terwijl zij het onzekere bestaan van een freelance actrice/zangeres/cabaretière leidde.  
'''Adèle Bloemendaal is zangeres en actrice met een groot komisch talent. Ze krijgt haar eigen televisieshow en maakt als cabaretière zeer succesvolle soloprogramma's.'''


Na de middelbare school werkt ze als secretaresse op een kantoor en probeert het later als modeontwerpster. Via het amateurtoneel komt ze in 1953 terecht bij Toneelgroep Puck waar ze kleine rollen speelt. Ze trouwt en noemt zich dan Adèle Bloemendaal, naar de naam van haar eerste man. Met hem vertrekt ze naar Amerika.
====Begin carrière====


In 1957 komt ze alleen weer terug naar Nederland: het huwelijk is voorbij. Ze wordt gevraagd door verschillende cabaretgezelschappen en speelt bij toneelgroepen als ''Arena'' en ''Ensemble''. In 1964 schenkt Adèle het leven aan een zoon: John; de vader is acteur/danser/ zanger [[Donald Jones]].  
Na de middelbare school werkt Adèle Maria Hameetman als secretaresse op een kantoor en probeert het later als modeontwerpster. Via het amateurtoneel komt ze in 1953 terecht bij Toneelgroep Puck waar ze kleine rollen speelt. Ze trouwt en noemt zich dan Adèle Bloemendaal, naar de naam van haar eerste man. Met hem vertrekt ze naar Amerika.  


In 1958 begint ze bij ''Cabaret Lurelei'' en werkt daar twee seizoenen. Dan volgt het ''Leidseplein Cabaret'' van [[Jaap van der Merwe]] met ''Alle gekken kijken''. Ze treedt op met verschillende gezelschappen voordat ze soloprogramma’s gaat maken.
In 1957 komt ze alleen weer terug naar Nederland: het huwelijk is voorbij. Ze wordt gevraagd door verschillende cabaretgezelschappen en speelt bij toneelgroepen als Arena en Ensemble. In 1964 schenkt Adèle  Bloemendaal het leven aan een zoon: [[John Jones]]; de vader is artiest [[Donald Jones]].  
In 1960 is er het Cabaret [[Johnny Kraaykamp]] met ''Stukjes en beetjes''. In hetzelfde jaar maakt ze haar televisiedebuut in ''[[Alle gekken kijken]]'' met het Leidsepleincabaret.  Tevens werkt ze mee aan ''[[Juf is jarig]]''. In 1961 is ze te zien in ''[[De jaren twintig]]'' waarin ze met [[Albert Mol]] een komische stijldansdemonstratie geeft met ‘I’m forever blowing bubbles’. In 1963 is er opnieuw ''Cabaret Lurelei'', waar Adèle invalt voor [[Jasperina de Jong]] die in verwachting is.


Dan volgen voor Adèle weer een paar seizoenen bij ''Toneelgroep Ensemble'' waar ze speelt in stukken als ''Zwart als een kanarie'', ''Koning Salomo en de schoenlapper'', ''De astraken jas'' en ''Pygmalion''.  
In 1958 begint ze bij Cabaret Lurelei en werkt daar twee seizoenen. Dan volgt het Leidseplein Cabaret van [[Jaap van der Merwe]] met ''Alle gekken kijken''.  Ze treedt op met verschillende gezelschappen voordat ze soloprogramma’s gaat maken.


In 1967 maakt ze haar eerste langspeelplaat met de titel ''Aaahdèle''. In dat jaar is er ook de theatershow samen met [[Frans Halsema]] en [[Gerard Cox]]: ''Met blijdschap geven wij kennis''. In 1968 is ze te zien in een speciaal schrikkeldag-amusementsprogramma van de TROS: [[…en de vrouw die kiest een heer]]. Een grimeur maakt van Adèle een clown en ze zingt ''Schrikkeldag''. Adèle is regelmatig te gast in de “[[Weekendshow]]” (AVRO) van Johnny en Rijk. Met hen werkt ze ook in later nog vaak samen.
====Bloemendaal op het toneel====


De eerste ''[[Adèle Bloemendaal Show]]'' onder regie van [[Rob Touber]] is te zien in 1969 en in dat jaar is er ook de televisieserie ''’t Schaep met de vijf Pooten'' van [[Eli Asser]] met Adèle Bloemendaal in een hoofdrol.  
In 1960 is ze te zien bij het Cabaret [[Johnny Kraaykamp sr]] met ''Stukjes en beetjes''. In 1963 speelt ze opnieuw bij Cabaret Lurelei, waar Bloemendaal invalt voor [[Jasperina de Jong]] die in verwachting is.
Dan volgen voor Bloemendaal weer een paar seizoenen bij Toneelgroep Ensemble waar ze speelt in stukken als ''Zwart als een kanarie'', ''Koning Salomo en de schoenlapper'', ''De astrakan jas'' en ''Pygmalion''.


Drie keer maakt Adèle een carnavalskraker: ''Wat heb je gedaan, Daan?,'' ''Hallelujah kameraden'' en in 1974 ''Moe, er ligt een lijster in de la''. Ze doet in twee speelfilms mee: ''[[Naakt over de schutting]]'' en ''[[Op de Hollandse toer]]'' van [[Wim Sonneveld]].  
In 1967 is er de theatershow samen met [[Frans Halsema]] en [[Gerard Cox]]: ''Met blijdschap geven wij kennis''.  


Ze speelt in de musicals:'' De Club, Sam Sam'' en'' King Kong'' en gaat in 1982  het theater weer in en het resultaat is een aantal zeer succesvolle soloprogramma’s: ''Adèle’s Keus'',  ''Adèle in korte broek'', ''Adèle in Casablanca'' en ''Adèle op de Orinoco''.  
Ze speelt in de musicals: ''De Club'', ''Sam Sam'' en ''King Kong'' en gaat in 1982  het theater weer in en het resultaat is een aantal zeer succesvolle soloprogramma’s: ''Adèle’s Keus'',  ''Adèle in korte broek'', ''Adèle in Casablanca'' en ''Adèle op de Orinoco''.  


Ze geeft een politiek signaal af wanneer ze in januari 1984 weigert om in Almere op te treden, omdat daar twee leden van de Centrumpartij in de gemeenteraad worden gekozen.11 Liedjes uit het theaterprogramma ''Adèle’s Keus'' vormen de hoofdmoot van het televisieprogramma ''[[Adèle in Berlijn]].''  
Tussen haar televisiewerk door blijft ze actief op het toneel. In 1996 speelt ze in het toneelstuk ''De Gidsen'' met uitsluitend vrouwen.
Samen met [[Hans Dorrestein]] is er in 1997 de theatershow ''Samen Solo''. Later dat jaar brengt ze de solo show ''Adèle’s comeback no 1''.


Na enkele succesvolle televisieseries en theaterprogramma is er een plan om samen met [[Jenny Arean]] een theatershow te maken. In plaats daarvan maken Adèle en Jenny in 1995 voor de televisie: ''[[Meisjes in de grote stad]]'' waarin de dames zingend aan een rijdende vuilniswagen hangen en hiphoppend twee negers een rondleiding door de stad geven. Adèle speelt in 1996 in het toneelstuk ''De Gidsen'' met uitsluitend vrouwen.
====Bloemendaal op televisie en op het witte doek====


Samen met [[Hans Dorrestein]] is er in 1997 de theatershow “Samen Solo”. Adèle Bloemendaal wordt 65 jaar en [[Netwerk]] maakt een portret van haar, waarin een bezoek aan een lingeriezaak wordt gebracht en Adèle meldt dat ze nog hevig in de heren is geïnteresseerd. Ze blijft ook werken, ze brengt in 1997 de theatershow ''Adèle’s comeback no 1''.  
In 1960 maakt ze haar televisiedebuut in ''[[Alle gekken kijken]]'' met het Leidsepleincabaret.  Tevens werkt ze mee aan ''[[Juf is jarig]]''. In 1961 is ze te zien in ''[[De jaren twintig]]'' waarin ze met [[Albert Mol]] een komische stijldansdemonstratie geeft met ''I’m forever blowing bubbles''. In de jaren zestig is ze regelmatig te gast in de ''[[Weekendshow]]'' ([[AVRO]]) van [[Johnny Kraaykamp sr|Johnny]] en [[Rijk de Gooijer|Rijk]]. Met hen werkt ze later nog vaak samen.


In september 1999 krijgt Adèle Bloemendaal in de trein een beroerte, waarvan ze herstelt. Tijdens de opnamen voor [[Sesamstraat]] in 2000 krijgt ze een licht herseninfarct, dat niet direct als zodanig wordt herkend. Een dag later moet Adèle een optreden in de schouwburg afbreken en wordt ze in een ziekenhuis opgenomen. Langzaam maar zeker herstelt ze en neemt het besluit om geen theatershows meer te maken.  
De eerste ''[[Adèle Bloemendaal Show]]'' onder regie van [[Rob Touber]] is te zien in 1969 en in dat jaar is er ook de televisieserie ''[[’t Schaep met de vijf pooten]]'' van [[Eli Asser]] met Bloemendaal in een hoofdrol.  


====Prijzen en onderscheidingen====
''[[Citroentje met suiker]]'' is een komische serie met liedjes, geschreven door [[Eli Asser]]. Er zijn 16 afleveringen gemaakt, de eerste is uitgezonden op 6 oktober 1972. De serie speelt zich af in de Amsterdamse kroeg 'De kip met gouden eieren'.
 
De serie is de opvolger van ''[[Schaep met de 5 pooten|'t Schaep met de 5 pooten]]''. Veel acteurs uit deze serie zien we ook in ''Citroentje met suiker'', zoals Adèle Bloemendaal, [[Leen Jongewaard]] en [[Piet Römer]]. De serie is geproduceerd door de KRO in samenwerking met Joop van den Ende Theaterprodukties BV.
 
In het seizoen 1974/75 vertoont de KRO een nieuwe reeks afleveringen van ''[[Citroentje met suiker]]''. De verwikkelingen gaan over een familie, die in een landhuis in het Gooi onder de naam ''Durmazon'' wonen. Deze afleveringen, geregisseerd door [[Bob Rooyens]] worden met weinig enthousiasme onthaald.


Edison voor de langspeelplaat ''Laat mij nu maar begaan'' (1969).
Ze doet in twee speelfilms mee: ''[[Naakt over de schutting]]'' en ''[[Op de Hollandse toer]]'' van [[Wim Sonneveld]].  


De TeleVizierring voor ''’t Schaep met de 5 Pooten'' (1970).
Na enkele succesvolle televisieseries (zoals ''[[In de Vlaamsche Pot]]'') en een theaterprogramma is er een plan om samen met [[Jenny Arean]] een theatershow te maken. Dat plan komt echter niet van de grond. Uiteindelijk zijn ze samen te zien in het televisieprogramma ''[[Meisjes in de grote stad]]''. Hierin geven de dames zingend een rondleiding door hun geboortestad Amsterdam.


Gouden Harp (1976).
====Bloemendaal op plaat====


Johan Kaart Prijs voor de theatershow ''Adèle’s keus'' (1983).
In 1967 maakt ze haar eerste langspeelplaat met de titel ''Aaahdèle''.  


Scheveningen Cabaret Prijs voor ''Adèle in korte broek'' (1986).
Drie keer maakt ze een carnavalskraker: ''Wat heb je gedaan, Daan?'', ''Hallelujah kameraden'' en in 1974 ''Moe, er ligt een lijster in de la''.  


====Discografie====
Meer informatie over haar muziekcarrière is te vinden op [http://www.muziekencyclopedie.nl/action/entry/Ad%C3%A8le+Bloemendaal Muziekencyclopedie.nl].


LP ''Aaahdèle'' (1967).
====Het besluit om te stoppen====


LP ''Laat mij nu maar begaan'' (1968).
In september 1999 krijgt Adèle Bloemendaal in de trein een beroerte, waarvan ze herstelt. Tijdens de opnamen voor ''[[Sesamstraat]]'' in 2000 krijgt ze een licht herseninfarct, dat niet direct als zodanig wordt herkend. Een dag later moet Bloemendaal een optreden in de schouwburg afbreken en wordt ze in een ziekenhuis opgenomen.  


Single ''Wat heb je gedaan, Daan?'' (1972).
Langzaam maar zeker herstelt ze en neemt het besluit om geen theatershows meer te maken. Wel verschijnt ze nog af en toe op televisie. In 2006 zingt ze met [[Paul de Leeuw]] het lied ''Jaloezie'' in zijn show ''[[Mooi! Weer de Leeuw]]''. Datzelfde jaar heeft ze ook een kleine gastrol in de nieuwe versie van ''[['t Schaep met de vijf pooten]]''.


Single ''Hallejujah kameraden'' (1973).
Ze werkt mee aan een documentaire van [[Maarten Mourik]] die in 2014 wordt uitgezonden. In ''[[Eens wil ik er van af zijn]]'' vertelt ze over haar leven en carrière. Haar kenmerkende harde lach blijkt nog steeds aanwezig.
In datzelfde jaar wordt echter ook bekend dat ze opnieuw is getroffen door een beroerte.


Single ''Moe d’r ligt een lijster in de la'' (1974).
De comédienne overlijdt op 21 januari 2017 op 84-jarige leeftijd.


CD ''Beppie'' (1989).
====Prijzen en onderscheidingen====


CD ''Adèle'' (1992).
* Edison voor de langspeelplaat ''Laat mij nu maar begaan'' (1969).
* De [[Gouden Televizierring]] voor ''[['t Schaep met de 5 pooten]]'' (1970).
* Gouden Harp (1976).
* Johan Kaart Prijs voor de theatershow ''Adèle’s keus'' (1983).
* Scheveningen Cabaret Prijs voor ''Adèle in korte broek'' (1986).
* Blijvend Applaus Prijs (2006).




[[Category:personen|Bloemendaal, Adele]] [[Category:Acteur |Bloemendaal, Adele]] [[Category:Zanger |Bloemendaal, Adele]]
[[Category:personen|Bloemendaal, Adele]] [[Category:Acteur |Bloemendaal, Adele]] [[Category:Zanger |Bloemendaal, Adele]][[Category:Cabaretier|Bloemendaal, Adele]]

Huidige versie van 11 dec 2023 om 12:46

Adèle Bloemendaal (1992)

NaamAdèle Maria Hameetman
GeborenAmsterdam, 11 januari 1933
GestorvenAmsterdam, 21 januari 2017
Functies acteur, zanger, cabaretier
Bekend vanWeekendshow, 't Schaep met de 5 pooten, Citroentje met suiker, De Brekers, Beppie
Periode actief1960 - 2006
Werkt samen metJohnny Kraaykamp sr, Rijk de Gooyer, Eli Asser
TriviaTrivia
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoTheaterencyclopedie

Adèle Bloemendaal in de media
Oeuvre van Adèle Bloemendaal

Adèle Bloemendaal is zangeres en actrice met een groot komisch talent. Ze krijgt haar eigen televisieshow en maakt als cabaretière zeer succesvolle soloprogramma's.

Begin carrière

Na de middelbare school werkt Adèle Maria Hameetman als secretaresse op een kantoor en probeert het later als modeontwerpster. Via het amateurtoneel komt ze in 1953 terecht bij Toneelgroep Puck waar ze kleine rollen speelt. Ze trouwt en noemt zich dan Adèle Bloemendaal, naar de naam van haar eerste man. Met hem vertrekt ze naar Amerika.

In 1957 komt ze alleen weer terug naar Nederland: het huwelijk is voorbij. Ze wordt gevraagd door verschillende cabaretgezelschappen en speelt bij toneelgroepen als Arena en Ensemble. In 1964 schenkt Adèle Bloemendaal het leven aan een zoon: John Jones; de vader is artiest Donald Jones.

In 1958 begint ze bij Cabaret Lurelei en werkt daar twee seizoenen. Dan volgt het Leidseplein Cabaret van Jaap van der Merwe met Alle gekken kijken. Ze treedt op met verschillende gezelschappen voordat ze soloprogramma’s gaat maken.

Bloemendaal op het toneel

In 1960 is ze te zien bij het Cabaret Johnny Kraaykamp sr met Stukjes en beetjes. In 1963 speelt ze opnieuw bij Cabaret Lurelei, waar Bloemendaal invalt voor Jasperina de Jong die in verwachting is. Dan volgen voor Bloemendaal weer een paar seizoenen bij Toneelgroep Ensemble waar ze speelt in stukken als Zwart als een kanarie, Koning Salomo en de schoenlapper, De astrakan jas en Pygmalion.

In 1967 is er de theatershow samen met Frans Halsema en Gerard Cox: Met blijdschap geven wij kennis.

Ze speelt in de musicals: De Club, Sam Sam en King Kong en gaat in 1982 het theater weer in en het resultaat is een aantal zeer succesvolle soloprogramma’s: Adèle’s Keus, Adèle in korte broek, Adèle in Casablanca en Adèle op de Orinoco.

Tussen haar televisiewerk door blijft ze actief op het toneel. In 1996 speelt ze in het toneelstuk De Gidsen met uitsluitend vrouwen. Samen met Hans Dorrestein is er in 1997 de theatershow Samen Solo. Later dat jaar brengt ze de solo show Adèle’s comeback no 1.

Bloemendaal op televisie en op het witte doek

In 1960 maakt ze haar televisiedebuut in Alle gekken kijken met het Leidsepleincabaret. Tevens werkt ze mee aan Juf is jarig. In 1961 is ze te zien in De jaren twintig waarin ze met Albert Mol een komische stijldansdemonstratie geeft met I’m forever blowing bubbles. In de jaren zestig is ze regelmatig te gast in de Weekendshow (AVRO) van Johnny en Rijk. Met hen werkt ze later nog vaak samen.

De eerste Adèle Bloemendaal Show onder regie van Rob Touber is te zien in 1969 en in dat jaar is er ook de televisieserie ’t Schaep met de vijf pooten van Eli Asser met Bloemendaal in een hoofdrol.

Citroentje met suiker is een komische serie met liedjes, geschreven door Eli Asser. Er zijn 16 afleveringen gemaakt, de eerste is uitgezonden op 6 oktober 1972. De serie speelt zich af in de Amsterdamse kroeg 'De kip met gouden eieren'.

De serie is de opvolger van 't Schaep met de 5 pooten. Veel acteurs uit deze serie zien we ook in Citroentje met suiker, zoals Adèle Bloemendaal, Leen Jongewaard en Piet Römer. De serie is geproduceerd door de KRO in samenwerking met Joop van den Ende Theaterprodukties BV.

In het seizoen 1974/75 vertoont de KRO een nieuwe reeks afleveringen van Citroentje met suiker. De verwikkelingen gaan over een familie, die in een landhuis in het Gooi onder de naam Durmazon wonen. Deze afleveringen, geregisseerd door Bob Rooyens worden met weinig enthousiasme onthaald.

Ze doet in twee speelfilms mee: Naakt over de schutting en Op de Hollandse toer van Wim Sonneveld.

Na enkele succesvolle televisieseries (zoals In de Vlaamsche Pot) en een theaterprogramma is er een plan om samen met Jenny Arean een theatershow te maken. Dat plan komt echter niet van de grond. Uiteindelijk zijn ze samen te zien in het televisieprogramma Meisjes in de grote stad. Hierin geven de dames zingend een rondleiding door hun geboortestad Amsterdam.

Bloemendaal op plaat

In 1967 maakt ze haar eerste langspeelplaat met de titel Aaahdèle.

Drie keer maakt ze een carnavalskraker: Wat heb je gedaan, Daan?, Hallelujah kameraden en in 1974 Moe, er ligt een lijster in de la.

Meer informatie over haar muziekcarrière is te vinden op Muziekencyclopedie.nl.

Het besluit om te stoppen

In september 1999 krijgt Adèle Bloemendaal in de trein een beroerte, waarvan ze herstelt. Tijdens de opnamen voor Sesamstraat in 2000 krijgt ze een licht herseninfarct, dat niet direct als zodanig wordt herkend. Een dag later moet Bloemendaal een optreden in de schouwburg afbreken en wordt ze in een ziekenhuis opgenomen.

Langzaam maar zeker herstelt ze en neemt het besluit om geen theatershows meer te maken. Wel verschijnt ze nog af en toe op televisie. In 2006 zingt ze met Paul de Leeuw het lied Jaloezie in zijn show Mooi! Weer de Leeuw. Datzelfde jaar heeft ze ook een kleine gastrol in de nieuwe versie van 't Schaep met de vijf pooten.

Ze werkt mee aan een documentaire van Maarten Mourik die in 2014 wordt uitgezonden. In Eens wil ik er van af zijn vertelt ze over haar leven en carrière. Haar kenmerkende harde lach blijkt nog steeds aanwezig. In datzelfde jaar wordt echter ook bekend dat ze opnieuw is getroffen door een beroerte.

De comédienne overlijdt op 21 januari 2017 op 84-jarige leeftijd.

Prijzen en onderscheidingen

  • Edison voor de langspeelplaat Laat mij nu maar begaan (1969).
  • De Gouden Televizierring voor 't Schaep met de 5 pooten (1970).
  • Gouden Harp (1976).
  • Johan Kaart Prijs voor de theatershow Adèle’s keus (1983).
  • Scheveningen Cabaret Prijs voor Adèle in korte broek (1986).
  • Blijvend Applaus Prijs (2006).