Tineke de Nooij: verschil tussen versies

Uit B&G Wiki
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 27: Regel 27:
Veronica gaat in de nacht, vanwege de betere ontvangst, op Engeland, uitzenden (C.N.B.C.-Commercial Neutral Broadcasting Company) en daarvoor worden professionele engelse discjockeys ingehuurd die gestationeerd worden op veldbedden in de Veronica keuken. Voor Tineke gaat dan de langgekoesterde wens in vervulling. Zij maken haar duidelijk hoe discjockeys te werk gaan. Zonder tekst, jingles en alleen je muziek. Ze maakt naam met het programma ''[[Koffietijd met Tineke]]'', dat maart 1962 van start gaat.
Veronica gaat in de nacht, vanwege de betere ontvangst, op Engeland, uitzenden (C.N.B.C.-Commercial Neutral Broadcasting Company) en daarvoor worden professionele engelse discjockeys ingehuurd die gestationeerd worden op veldbedden in de Veronica keuken. Voor Tineke gaat dan de langgekoesterde wens in vervulling. Zij maken haar duidelijk hoe discjockeys te werk gaan. Zonder tekst, jingles en alleen je muziek. Ze maakt naam met het programma ''[[Koffietijd met Tineke]]'', dat maart 1962 van start gaat.


Ze werkt veertien jaar als discjockey en draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes van Veronica, Tineke is met het genoemde '[[Koffietijd met Tineke]]'' en ''[[Tineke]]'' de populairste vrouwelijke d.j. De aspirant-omroep Veronica is intussen een grote ledenwerfactie begonnen. Op 31 augustus 1974 stopt Radio Veronica met het uitzenden op zee. Met de invoering van het Verdrag van Straatsburg dreigt de zeezender piraat te worden.
Ze werkt veertien jaar als discjockey en draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes van Veronica, Tineke is met het genoemde ''[[Koffietijd met Tineke]]'' en ''[[Tineke]]'' de populairste vrouwelijke d.j. De aspirant-omroep Veronica is intussen een grote ledenwerfactie begonnen. Op 31 augustus 1974 stopt Radio Veronica met het uitzenden op zee. Met de invoering van het Verdrag van Straatsburg dreigt de zeezender piraat te worden.


Er volgt een ‘wittingsproces’, waarbij personeel tijdelijk in dienst van de NOS komt. Op 1 september 1974 maakt Tineke de overgang naar de NOS. Ze presenteert ondermeer de NOS top 30. Nu zijn [[Felix Meurders]] en [[Frits Spits]] haar collega's. Ze gaat ook nachtuitzendingen op Hilversum III presenteren en heeft dan al besloten zich te laten omscholen en televisiewerk te gaan doen.
Er volgt een ‘wittingsproces’, waarbij personeel tijdelijk in dienst van de NOS komt. Op 1 september 1974 maakt Tineke de overgang naar de NOS. Ze presenteert ondermeer de NOS top 30. Nu zijn [[Felix Meurders]] en [[Frits Spits]] haar collega's. Ze gaat ook nachtuitzendingen op Hilversum III presenteren en heeft dan al besloten zich te laten omscholen en televisiewerk te gaan doen.

Versie van 16 jun 2008 10:06

Tineke de Nooij

NaamChristina Hendrika de Nooij
GeborenBaarn, 27 aril 1941
Functies programmamaker, producent, regisseur, presentator
Bekend vanKoffietijd met Tineke, Tineke
Periode actief1960-heden
Werkt samen metRob Out, Hans Mondt
TriviaGescheiden van Tony Vos (musicus/producent)
Externe infoOfficiële site

Tineke de Nooij in de media
Oeuvre Tineke de Nooij

Tineke is een selfmade vrouw. Ze straalt gezelligheid uit, is vrolijk en positief. Bezit enige vorm van zelfspot. Tevens is ze ongecompliceerd, sociaal voelend, inspirerend en spiritueel. Ze heeft een neus voor primeurs en zakelijk inzicht. Tineke de Nooij is in de polls onvoorstelbaar populair. In 1980 volgt zij Mies Bouman en Beatrix in populariteit. Haar programma op de woensdagavond heeft een kijkdichtheid van 42% gekend! Een wassen exemplaar van Tineke heeft in het Amsterdamse Madame Toussaud gestaan. Bovendien zijn een witte roos en een oranje tulp naar haar vernoemd. Slechts een keer is ze het doelwit van een persiflage.

Tineke komt uit een normaal gezin. Vader is timmermanmetselaar bij de Nederlandse Radio Unie, moeder secretaresse. In 1946 wordt haar zusje Astrid geboren. Tineke groeit op in Hilversum, in een buurt waar vrijwel uitsluitend omroepmedewerkers wonen (omroepers, zangers, zangeressen en musici). Met haar buurjongen organiseert ze een eigen Radiostation waar drie andere huizen op zijn aangesloten. Op haar twaalfde doet ze auditie bij de AVRO voor het padvindersprogramma Hoort zegt het voort en mag vervolgens een jaar lang iedere donderdag een stationcall zeggen en de aankondiging verzorgen.

Vijf jaar later maakt Tineke incidenteel deel uit van de Hoorspelkern, een groep acteurs die voor hoorspelen wordt ingezet. Ze maakt de middelbare school niet af. De Nooij komt als telefoniste bij een technisch bedrijf te werken. Ze is al toegelaten tot het conservatorium, als haar levensloop door de zeezender Radio Veronica een wending krijgt.

Op achttienjarige leeftijd, op 1 september 1960, wordt De Nooij discjockey bij de zeezender Radio Veronica. Ze heeft spontaan aangebeld bij de studio op de Hilversumse Zeedijk en gesolliciteerd bij de toenmalige programmaleider Ellen van Eck, die haar het ouderwetse ‘omroepen’ leert. Ze begint met het schrijven van teksten voor de omroepster en voor reclamespotjes, die ze vervolgens ook zelf mag inspreken. Dan komt haar droom uit en mag ze een popprogramma samenstellen en presenteren: De zwarte schijf. Als in 1962, door gebrek aan reclames en de slechte ontvangst van de zender Veronica de oude ploeg wordt ontslagen en slechts 7 medewerkers overblijven die gevraagd worden of ze het risico van geen salaris te krijgen willen nemen, gaat Tineke door.

Veronica gaat in de nacht, vanwege de betere ontvangst, op Engeland, uitzenden (C.N.B.C.-Commercial Neutral Broadcasting Company) en daarvoor worden professionele engelse discjockeys ingehuurd die gestationeerd worden op veldbedden in de Veronica keuken. Voor Tineke gaat dan de langgekoesterde wens in vervulling. Zij maken haar duidelijk hoe discjockeys te werk gaan. Zonder tekst, jingles en alleen je muziek. Ze maakt naam met het programma Koffietijd met Tineke, dat maart 1962 van start gaat.

Ze werkt veertien jaar als discjockey en draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes van Veronica, Tineke is met het genoemde Koffietijd met Tineke en Tineke de populairste vrouwelijke d.j. De aspirant-omroep Veronica is intussen een grote ledenwerfactie begonnen. Op 31 augustus 1974 stopt Radio Veronica met het uitzenden op zee. Met de invoering van het Verdrag van Straatsburg dreigt de zeezender piraat te worden.

Er volgt een ‘wittingsproces’, waarbij personeel tijdelijk in dienst van de NOS komt. Op 1 september 1974 maakt Tineke de overgang naar de NOS. Ze presenteert ondermeer de NOS top 30. Nu zijn Felix Meurders en Frits Spits haar collega's. Ze gaat ook nachtuitzendingen op Hilversum III presenteren en heeft dan al besloten zich te laten omscholen en televisiewerk te gaan doen.

In 1974 komt Tineke de Nooij voor het eerst in aanraking met televisie als ze door de NOS wordt gevraagd als redacteur/producer en af en toe presentatrice voor het magazine-achtige programma Een op Zondag met als eindredacteur Henk Suer en collega’s als Jeanne Roos, Ageeth Scherphuis en Felix Huizinga. In 1975 laat zezich tot regisseur omscholen. Ze wil leren regisseren om niet langer afhankelijk te zijn 'van ideeën van anderen'. Tineke volgt voor Veronica de regie-opleiding op Santbergen in Hilversum, met docenten als Job Pannekoek en Fieke Landré.

Als de omroepen in 1982 voor het eerst in de middaguren gaan uitzenden, (veelal met herhalingen of films) krijgt ook Veronica een uur toegewezen. Tineke bedenkt als eerste een weekbladachtige opzet met live muziek. Rob Out raadt haar aan om het zelf te gaan presenteren en zo verschijnt Tineke als presentatrice in beeld. Binnen een half jaar is Tineke grenzeloos populair (hond en kat mee van thuis en theeservies met taartjes op tafel). Deze formule van middagprogramma’s wordt door andere omroepen een seizoen later gevolgd.

Tineke boort in haar 2e televisieseizoen een nieuwe doelgroep aan, de jeugd. Ze haalt Peter-Jan Rens (meneer Kaktus), juffrouw Stemband en Kweetniet op het scherm. Omdat de richtlijnen van de Reclameraad niet duidelijk zijn in de ogen van directeur Rob Out en Tineke in haar live programma al een paar maal berispt is, stelt Out een daad en wordt haar programma voor 3 weken van het scherm geweerd. Nederland staat op z’n kop. De schorsing haalt de voorpagina’s van alle kranten. In 1986 verhuist Tineke naar de avonduren. Tineke kent primeurs op televisie. Ze is niet alleen de eerste met middag-tv, maar ook ontbijt-tv. De ontbijtuitzending is een driewekelijks programma op de zaterdagochtend, dat in 1987 wordt uitgezonden.

In 1989 wordt Tineke door Joop van den Ende gevraagd voor zijn commerciële TV 10. Ze neemt ontslag bij Veronica en besluit een eigen productiemaatschappij Tenfold op te richten met Willem Herselman als directeur. Dan volgt het fiasco van TV 10. Maandenlang hebben allerlei bekende presentatoren en programmamakers niet kunnen werken in afwachting van de officiële status van TV 10. Tineke, als gast aanwezig in de talkshow van Gert Berg, barst nog net niet in tranen uit. Joop van de Ende, die zijn droom ziet vervliegen, biedt uiteindelijke zijn onder contract staande sterren aan bij concurrent Veronique, het latere RTL.

Bij RTL werkt Tineken jaren aan uiteenlopende programma’s. Dit levert zeer interessant materiaal op waaronder het programma Tineke en de paranormale wereld. In 1996 is Tineke weer live te zien op de woensdagavond. In het voorjaar van 1997 dalen de kijkcijfers dramatisch. Tineke wijdt de neergang aan het vele voetbal en met name het goed spelende Ajax, dat tegenover haar geprogrammeerd staat. Ze moet in een roddelblad lezen dat haar contract niet verlengd wordt en vindt, dat RTL haar als een baksteen laat vallen. Formeel eindigt haar contract op 1 juni 1998.

Tineke heeft twee spraakmakende gastoptredens bij Sonja Barend en Ursul de Geer. Bij Sonja ‘ontploft’ ze, als de presentatrice vraagt waarom ze commercials doet: ze heeft vier kinderen maar geen alimentatie. Tegenwoordig presenteert Tineke de Nooij congressen en verzorgt ze lezingen. Ook prijst ze via Tell-Sell de door de Italiaanse ondernemer Bruno Santanera ontwikkelde Biostabil aan, een hanger tegen allerlei kwalen.