Lucile de Mul
Naam | Lucile de Mul |
Geboren | , 1937, Nieuwer-Amstel |
Functies | regieassistent, regisseur, producent |
Bekend van | Willy en Willeke, Wie van de drie, Wachtwoord |
Periode actief | 1958 - 1968 |
Werkt samen met | Jef de Groot, Tonny Schifferstein, Rudi Carrel, Ronnie Tober |
De Mul heeft een afwisselende jeugd als dochter van een piloot en later adjunct-directeur van Schiphol. Het gezin woonde bij uitbreken van de oorlog in Indonesië, weken daarna uit naar Australië en woonden vervolgens tot 1950 in Amerika, waarna ze weer terugkeren naar Nederland. De Mul volgt na het lyceum een een opleiding tot privé-secretaresse. Ze reageert op een vacature voor scriptgirl bij de televisie en wordt aangenomen.
Scriptgirl
De Mul begint in 1958 als scriptgirl bij de AVRO en assisteert Jef de Groot bij de productie en regie van zijn amusementsprogramma's, zo produceert ze muziekprogramma Nieuwe oogst. Als scriptgirl is ze aanwezig van de eerste decorbespreking, ze maakt daar en van de daarna volgende productiebesprekingen verslagen en verspreidt die onder de betrokkenen. Ze maakt contracten met de optredende artiesten op en regelt hun vervoer. Ze woont de repetities bij en houd alles bij in het draaiboek en tijdens de opname zit ze naast de regisseur om de cameramensen aan te sturen. Op deze manier leert ze het regievak in de praktijk.
Continuity-regisseur
Vanaf 1961 werkt ze enkele jaren als continuity regisseur. Vanuit de Hoofd Controle Kamer zorgt ze voor een juiste opeenvolging van de AVRO uitzendingen en schakelt ze de programma's, promo's en omroepbeurten tot een lopend geheel. In deze rol is ze sameb met Wien Heussen verantwoordelijk voor de eindregie va de marathon-uitzending Open het dorp (26 en 27-11-1962). In twee gevallen wordt dit normaal gesproken onzichtbare werk besproken, eens door een fout en een andere keer door haar strenge ingrijpen. Op 7-3-1963 begint Ageeth Scherphuishaar aankondiging terwijl ze nog niet in beeld is door een foutje van De Mul. Direct na de aankondiging wil Ageeth weten wat er aan de hand is en zo hoort de kijker thuis nog net “Welke idioot haalt….”. Later op de avond verontschuldigt de omroepster zich met: “Een omroepster is ook maar een mens.” Het voorval haalt de krant. Op 4 maart 1963 grijpt De Mul in als Televizier de zendtijd overschrijdt. Midden in een interview schakelt ze door en kondigt Scherphuis het volgende programma aan. Er is veel kritiek, maar AVRO's Siebe van der Zee verdedigt het besluit. Televizier is geregeld meer dan 50% over tijd en er zal strenger opgetreden worden tegen het uitlopen van programma's.
Regisseur
In 1964 volgt De Mul Nan Wamelink op als regisseur van de AVRO amusementsprogramma's. Haar eerste regies zijn voor een optreden van Peter en Gordon in Concordia Bussum en het programma Metronoom. Al snel doet ze de regie voor de hele zaterdagavond: Wie van de drie, Willy en Willeke, de quiz Wachtwoord en shows van Rudi Carrell (Caroussel) en Ronnie Tober. Een memorabel programma is ook de feestelijke uitzending naar aanleiding van de tweemiljoenste televisiekijker. De Mul werkt als regisseur altijd samen met producer Tonny Schifferstein. Een vrouwelijke regisseur is in deze tijd nog een bijzonderheid en krantenverslaggevers zijn verbaasd dat De Mul zich kan handhaven tussen alle mannen in de studio, dat ze haar aanwijzingen opvolgen en dat ze geen moeite heeft met ‘ingewikkelde bedieningspanelen’ (Nieuwe Haarlemsche Courant 27-3-1965 en Het Parool 23-71965).
In 1968 treedt De Mul in het huwelijk en stopt ze met werken voor de televisie.