Als we het zouden weten

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrereportage, documentaire
Decennia2000-2009
Lengte80'21
Mediumtelevisie


Alswehetzoudenwetentitel.jpg Alswehetzoudenweten.jpg

Beschrijving

Documentaire over de wijze hoe neonatologen en kinderartsen van het Universitair Medisch Centrum Groningen zieke pasgeborenen behandelen. Van heel dichtbij laat de documenteire zien hoe neonatologen en kinderartsen, met grote betrokkenheid en toewijding doodzieke pasgeborenen behandelen. Het resultaat is een fimisch essay over de passie en medemenselijkheid die een beroep als dit verijst.

De documentaire toont de dubbelestrijd die deze artsen strijden. Ze proberen te genezen, maar ze krijgen ook te maken met het lot; de ontoereikendheid van medische kennis. Zo is het soms nodig in plaats van genezing over te gaan op methoden om de dood van een ziek kind te versnellen. Buiten beeld vertellen de artsen hun gedachten, ideeën, zorgen en twijfels over de smalle marges die ze hebben bij het maken van hun beslissingen.

Makers

Scenario Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster

Regie Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster

Montage Mario Steenbergen

Samenstelling Mario Steenbergen

Camera Peter Lataster

Geluid Gert Jan Miedema, Tom D'Angremond

Uitvoerend Producent Marty de Jong

Geluidsmixage Hugo Dijkstal

Kleurcorrectie Wouter Suyderhout

Eindredactie John Appel, Peter Delpeut, Niek Koppen

Hoofdredactie Bert Janssens

HUMAN.

Achtergrondinformatie

Aanleiding voor de documentaire is o.a. het zogenaamde Gronings Protocol. In het protocol legt kinderarts Eduard Verhagen richtlijnen vast met betrekking tot actieve levensbeëindiging van kinderen. De gevoeligheid van de kwestie wordt snel duidelijk: een groep kinderartsen van het UMC Groningen wordt in de Amerikaanse en Italiaanse media beschimpt. Ze worden verweten dat zij de behandeling van te vroeg geboren maar levensvatbare kinderen zomaar zouden stoppen. Een Amerikaanse columnist schrijft zelfs: "Dr. Mengele leeft en woont in Holland".

De documentaire maakt indruk; in 2009 wint het een Beeld en Geluid Award in categorie cultuur.