The Making of Teuntje

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 27 okt 2014 om 10:28 (→‎Makers)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Periode2004
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte51'25"
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerk


Beschrijving

De Documentaire The Making of Teuntje vertelt het ontroerende verhaal van een viertienjarig meisje dat, net als haar halfzus, verwekt is met behulp van kunstmatige inseminatie. Midden jaren 80 besluit Ansje, de moeder van de twee kinderen, dat zij kinderen wilt, maar geen man. Ze kiest haar donoren binnen haar vriendenkring, beide donoren gaan akkoord. Er wordt besloten dat onduidelijk blijft wie de vader is, zodat deze geen claim kan doen op het kind. Uit deze donoren ontstaan Nikki en Teuntje. De toemalige partner van Ansje, Janet en haar nieuwe partner Anneke voeden de kinderen gezamenlijk op.

Beide kinderen praten met elkaar over het ‘gezin zijn’, het (niet) hebben van een vader, hun opvoeding en de problemen die voortvloeien uit de situatie. Er is een groot verschil tussen beide. Nikki weet niet wie haar vader is, terwijl Teuntje, omdat zij zoveel lijkt op een van de donoren (Bert), wel weet wie haar vader is. Naarmate de tijd verstrijkt en haar gesprekken met Nikki vorderen begint Teuntje meer en meer geïnteresseerd te raken in haar (veronderstelde) vader Bert. Wanneer Bert gaat trouwen heeft Teuntje in eerste instantie gemengde gevoelens, maar als de dag van de bruiloft aanbreek is zij voor het eerst ‘officieel’ de dochter van Bert. Zowel Teuntje als Bert beseffen dat hun mogelijke vaderdochter relatie misschien wel meer voor hen betekent dan zij hadden gedacht. Maar wanneer Nikki vraagt: “Maar denk je nooit aan Thijs?” (de andere donor), blijkt dat Teuntje evenmin weet wie haar biologische vader is. Er immers nooit een vaderschapstest gedaan. Teuntje antwoord: ”Nou nee, daar denk ik liever niet aan. Stel dat Bert mijn vader niet is, dan ben ik mooi de lul, dan heb ik liever dat hij stiekem speelt dat hij mijn vader is.”

Het verhaal is in beeld gebracht door middel van een afwisseling van interviews en beelden uit de dagelijkse werkelijkheid van Teuntje. De makers willen met deze documentaire geen oordeel vellen over de beslissingen die gemaakt zijn, maar juist in beeld brengen hoe Nikki en Teuntje leven met de consequenties die deze beslissingen met zich mee hebben gebracht

Makers

Regie: Britta Hosman

Onderzoek: Hellen van Schelven

Camera: Rob Smits

Geluid: Pieter Guyt, Benny Jansen, Bram Meindersma, Mike van der Sluijs, Wouter Veldhuis, Mark Witte

Montage: Rob Smits

Mixage: Rob Smits

Productie: Ilse van Huisstede

Eindredactie: Thomas Doebele, Maarten Schmidt

Omroep: VPRO

Achtergrondinformatie

In de categorie TV non-fictie kreeg de televisiefilm The making of Teuntje een Prix Europa Speciaal op het festival Prix Europa in 2004.

The Making of Teuntje is uitgezonden in het kader van de documentaireserie Dokwerk van de VPRO en NPS.