Herman Stok

Uit B&G Wiki
Versie door Mick (overleg | bijdragen) op 26 aug 2015 om 14:54
Herman Stok (1985)

NaamHerman Stok
GeborenRotterdam, 11 juli 1927
Functies presentator, programmamaker
Bekend vanDiscobal, Muziek uit Studio 1, Pop-eye, Tijd voor teenagers, Top of flop, Z.O., Wie Wat Waar
Periode actief1950-1988
Werkt samen metLetty Kosterman, Kees van Maasdam
Media
Audio fragmentenAudio.png

Herman Stok in de media
Oeuvre van Herman Stok

Direct na de Tweede wereldoorlog gaat Stok op de boekhouding werken bij Ouwekerk, een groothandel in aardappelen, groente en fruit. In zijn jonge jaren is hij samen met zijn latere partner Kees van Maasdam oprichter van de JARO, een jongerenomroep voor de radio.

Jongerenprogramma's

Via zijn vriend Kees van Maasdam, die al op de jeugdafdeling van de VARA werkt, maakt Herman Stok in de zomer van 1950 zijn radiodebuut in het jongerenprogramma Op de disselwagen van Gabri de Wagt. In oktober wordt hij vaste schnabbelaar als Joop Reinboud naar de KRO vertrekt. De VARA had in die periode meer zendtijd en ook meer jongerenprogramma’s. Stok en collega’s hebben een zekere mate van vrijheid. Toch controleert men (Karel Blom) alle teksten ter goedkeuring. Stok werkt in de loop der jaren aan meerdere programma’s mee, onder andere Multiplex, Ruim baan, Kopspijkertjes en Vragenvuur.

Tijd voor teenagers

Herman Stok is vooral bekend door de jongerenprogramma’s die hij zowel op radio als televisie presenteert. Tijd voor teenagers, een muziekprogramma voor jongeren naar Amerikaans voorbeeld, brengt in 1959 een omwenteling te weeg. Ary van Nierop, die ook de titel bedenkt, verdedigt dit programma ook ten overstaan van de Verenigingsraad. De leiders van de muziekafdelingen zien niets in het voorstel. Aanvankelijk presenteert Dick van het Sant alias Dick Duster het programma. Wanneer Duster, die bij de hoorspelen zat, naar de NCRV vertrekt, wordt Stok gevraagd. Ondanks de interne discussie is dit programma een van de beter beluisterde radioprogramma’s bij de VARA. In die periode zijn er nog geen platenpluggers; de discotheek van de NRU koopt ze in, want VARA-voorzitter Broeksz is als de dood voor commercie. In 1961 presenteert Stok twee afleveringen van Tijd voor teenagers en in 1965 is de frequentie al opgelopen tot 51 uitzendingen per jaar. Het populaire muziekprogramma zou tot in het seizoen 1969 voor de VARA-radio te beluisteren zijn.

top of flop

Begin jaren zestig maakt Stok ook zijn tv-debuut, naar alle waarschijnlijkheid in Onbekend talent waar hij het zangeresje Dineke van Slooten introduceert. Legendarisch is dit door Herman Stok gepresenteerde tv-programma Top of flop, waarin pas uitgebrachte singeltjes worden gerecenseerd door een jury. Stok bedient zich bij de presentatie van een ouderwetse autotoeter. Het idee van Top of flop is afgeleid van het BBC-programma Hit or miss. De eerste uitzending is op 9 december 1961. Stok zal de presentatie tot augustus 1965 blijven verzorgen. Het steeds jonger wordende publiek vraagt om een ander format. Binnen veertien dagen wordt aan regisseur Ralph Inbar gevraagd om een nieuw programma (Fanclub) op het scherm te brengen.

beatles

Stok wordt ook gevraagd als interviewer van bekende popsterren, zoals Johnny Hallyday. Wanneer in 1964 het populaire viertal The Beatles uit Liverpool hun opwachting maken in Nederland is Stok ook present. Voorafgaand aan het tv-optreden (playback) interviewt Stok het tienerpubliek. Collega Berend Boudewijn heeft een vraaggesprek met The Beatles in de foyer.

tieners

Op de radio is Stok in 1963 te horen als presentator van Vijf seconden van woef, een teenagershow rond de Ramblers. Hij is ook een aantal jaren betrokken bij het programma Discobal, tieners dansen daarin op grammofoonplaten op locatie. In 1966 maakt Stok 51 uitzendingen van Zorro. De productie van dit tienerprogramma is in handen van Wim de Bie en Co de Kloet. Van 1968 tot 1970 neemt Stok de presentatie van Pop-eye, een programma over soulmuziek voor zijn rekening.

z.o.

In de jaren zeventig presenteert Herman Stok, die Joop Sohne vervangt, samen met Letty Kosterman op de zaterdagochtend het radioprogramma Z.O. Dit programma van 135 minuten heeft een magazine-achtige opzet met onder andere de telefoonspelletjes “Luistergeld” en “Wie is wie”. De uitzendingen komen eerst vanuit RK 4. Vanwege toenemende populariteit en studiobezoek wijkt men eerst uit naar de hoorspelstudio en in een later stadium naar studio 5.

vara

Ook is hij in het seizoen 1973-1974 bij de VARA televisie te zien als presentator. Hier presenteert hij het spelprogramma ´Wie Wat Waar´. Dit wordt uitgezonden in zwart-wit en het programma is een idee van Ron Greenberg. In 1976 komt freelancer Stok in vaste dienst bij de VARA. De vakbonden hebben namelijk bedongen dat de freelancers ‘gewit’ moeten worden. Vervolgens werkt hij mee aan het programma Mix en Wachten op middernacht met Herman Stok.

afscheid

In 1982 presenteert hij de reeks Wie in ’t Nederlands wil zingen. Ondanks een conflict met de VARA over Muziek uit Studio 1 vraagt radiodirecteur Willem van Beusekom hem voor de serie, genoemd naar een liedje van Jules de Corte. Het zijn documentaire-achtige uitzendingen. Op 1 januari 1988 nemen zowel Stok als partner Maasdam afscheid van de VARA.

Wanneer in 1996 het radionieuws het zestigjarig jubileum viert, leest de inmiddels gepensioneerde programmamaker Stok het NOS Nieuws van 11.00 uur voor.


Prijzen en onderscheidingen

De Gouden Harp (1987).