Ad Langebent: de feiten zijn heilig

Uit B&G Wiki
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid.
GenreDocumentaire
Decennia2000-2010
Lengte34’59"
Mediumtelevisie



Beschrijving

De documentaire schetst een biografisch portret van de overleden radio en televisie journalist Ad Langebent. De productie is onderdeel van de KRO en een programma van Profiel . In de documentaire worden nabestaanden geïnterviewd door Stijn Fens en Margo Smit over onderlinge relaties die zij met de journalist gehad hebben en over het leven die Langebent heeft geleid. Hierbij wordt tevens de levensloop en de invloedrijke werkzaamheden van Langebent weergeven. De documentaire toont vooral de onstuimige jaren en de problemen die de journalist in zijn leven heeft meegemaakt, waaronder het seksueel misbruik door de katholieke kerk, zijn stukgelopen relaties en zijn gesloten persoonlijkheid. In de biografische schets wordt eveneens verteld over de invloed en de werkwijze van zijn journalistieke carrière die met name was gericht op de Nederlandse politiek en de Katholieke kerk. De documentaire bestaat uit afwisselende fragmenten van zwart/wit foto's, oude opnames en afgelegde interviews. De cameravoering manifesteert zich vooral in stilstaande medium close-up beelden en hand held camera scénes . In de productie wordt tevens gebruik gemaakt van een voice-over die wordt ingesproken door Philip Freriks.

Makers

Stijn Fens

Margo Smit

Redactie Ulrike Nagel, Bart Nijpels, Jos Slats, Jaco Versluis

Productie Marianne Veenman

Camera Arjan Kroon, Pim Hiddes

Geluid Rob de Veer

Montage leader-ontwerp Paul Vleesschouwers

Stem Philip Freriks

Leadermuziek Jeroen Kuitenbrouwer

Audiomixage Ruud de Boer

Eindredactie Marc Josten

Achtergrondinformatie

Rondom de productie blijkt nogal een grote controversie te bestaan. Vooral de aanleiding en de inhoud van de documentaire brengen verschillende kijkers en recensenten reden tot discussie. Het opmerkelijke van deze productie is dat de KRO een profiel heeft geschetst over een oud collega en directeur. De personen die aan het woord komen in de interviews zijn tevens oud-collega's van de journalist. Hierdoor wordt het profiel door sommige als verdraaid en verre van objectief beschouwd. In de documentaire worden onder andere uitspraken gedaan over de samenwerking met Ad Langebent. Deze uitspraken gaan gemoeid aannemelijke negatieve lading. Volgens Philip Freriks was Langebent onder andere een 'hel voor zijn collega's'. Daarbij geven enkele oud-collega's van Brandpunt ook niet veel goede woorden over Langebent,

De reden voor de negatieve uitlatingen in de documentaire heeft voor sommige personen te maken met de problemen die Ad Langebent had met de KRO, de Katholieke kerk en de uitspraken die hij daarover gedaan heeft. De maker Stijn Fens beweerd geen kwaad in de zin gehad te hebben bij het maken van de biografie. Hij geeft aan een oude bekende te zijn en geeft toe zich niet bijzonder bezig gehouden te hebben met de context van de personen die werden geïnterviewd.