Arjen Lubach

Uit B&G Wiki
Versie door WikiSysop (overleg | bijdragen) op 16 jan 2023 om 15:32 (→‎Onderscheidingen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Arjen Lubach (foto:Merlijn Doomernik/VPRO)

NaamArjen Lubach
GeborenGroningen, 22 oktober 1979
FunctiesProgrammamaker, Presentator
Bekend vanZondag met Lubach, De avondshow met Arjen Lubach
Periode actief2001-heden
Werkt samen metJanine Abbring


"Houdt Nederland met vakmanschap en inventiviteit een spiegel voor."

Jeugd

Arjen Lubach groeit op in het Groningse Lutjegast. Zijn ouders zijn beide jurist. Hij wordt gelovig opgevoed, iets dat later nog een belangrijke rol in zijn leven zou gaan spelen. Hij spreekt geen Gronings dialect maar ABN en daardoor valt hij in zijn vroege jeugd buiten de groep in het kleine dorp en wordt gepest. Als hij 12 jaar oud is overlijdt zijn moeder aan de gevolgen van kanker. Na de middelbare school gaat hij Spaans studeren, daarna filosofie en Zweeds.

Schrijver

Uit zijn studierichtingen blijkt al zijn voorliefde voor taal. Deze liefde komt op veel momenten in zijn leven terug. Lubach is een veelschrijver: zijn oeuvre bevat liedteksten, columns en romans. In 2006 verschijnt zijn eerste roman 'Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend' In 2008 de roman 'Bastaardsuiker'. In 2011 schrijft hij 'Magnus', in 2013 gevolgd door de thriller 'IV'. Deze laatste wordt genomineerd voor de Gouden Strop. Hij schrijft ook teksten en scenario's voor film en theater. Als tekstschrijver werkt Lubach voor radio en televisie (onder andere voor VARA laat en Koppensnellers).

Multitalent

Lubach is een multitalent. Naast schrijven maakt hij muziek, toneel en cabaret is radio dj en vlogger. Na zijn start in Groningen op OOG radio, krijgt hij in 2003 als Arjen L een nachtprogramma op 3FM, eerst voor de NPS en later voor de VARA en is hij te horen als sidekick van Claudia de Breij en Giel Beelen. In 2007 verzorgt Lubach wekelijks voor de VPRO een bijdrage in het radioprogramma De Avonden op Radio 6.

Televisie en internet

Zijn zeer populaire internetsite 'Buro Renkema' maakt hij samen met Edo Schoonbeek en Pieter Jouke. Ze brengen gedurfde satire, waarvan delen al snel op de landelijke zenders te zien zijn, o.a. bij De wereld draait door. Eind 2007 presenteert hij De nieuwste show voor BNN. Ook heeft hij een rubriek bij het AVRO-programma Koefnoen.

Scenario's van zijn hand "De Goudfazant" en "Midzomernacht" worden verfilmd. Allebei uitgezonden door de NTR en vertoond op vele festivals in de wereld. In 2012 schrijft Lubach het scenario voor de televisiefilm Honderden Brommers.

In 2012 wordt hij de winnaar van het populaire quizprogramma De slimste mens. In 2013 heeft Lubach samen met Paulien Cornelisse een maandelijkse taalrubriek in De Wereld Draait Door.

Ondanks de aanvankelijke huivering van de publieke omroep, zijn werkgever, start hij in 2016 met het plaatsen van dagelijkse vlogs op zijn YouTube-kanaal. Door drukke werkzaamheden stopt hij er dat zelfde jaar weer mee. Maar in het programma Zomergasten van de VPRO, waar hij in de zomer van 2016 te gast is, maakt hij bekend dat er zeker een vervolg komt.

Satire

In 2014 start hij met Zondag met Lubach, een satirische talkshow naar Amerikaans voorbeeld, waarin hij het nieuws van de afgelopen week onder de loep legt. Een hoogtepunt is de aflevering van 22 maart 2015 waarin hij de Nederlandse monarchie bespot door zich uit te roepen tot "Farao der Nederlanden" en een burgerinitiatief lanceert om dit te bevestigen. Later dat jaar wordt Lubach door het Nieuw Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar 2015. In het programma Adieu God in 2015 waarin hij door Tijs van den Brink wordt geïnterviewd over religie, maakt hij op magistrale wijze duidelijk waarom hij agnost is. Het programma is voor de zender NPO3 een groot kijkcijfersucces. Ook de fragmenten uit de show die op YouTube worden gezet, bereiken een groot publiek. De parodie op de slogan "America First" van Donald Trump, gaat wereldwijd viral. Wanneer Nederland de avonden door corona thuis moet slijten, maakt Lubach zijn laatste reeks van Zondag met Lubach. Dit keer zonder publiek, maar opnieuw met veel succes. Opvallende hoogtepunten uit laatste seizoen zijn het lied over het voor politici "gevaarlijke" Nieuwsuur (met vocale gastbijdrage van Sosha Duysker en de "Fabeltjesfuik" over de desinformatie rond corona.

In 2022 start Lubach op NPO1 met De avondshow met Arjen Lubach. Het programma is van maandag tot en met donderdag rond de klok van tienen te zien.

Bij de benoeming tot Mediapersoon van het Jaar 2022 wordt hij geroemd om de invulling van zijn satirische shows: "Het aantal kijkers lag afgelopen seizoen (36 afleveringen) gemiddeld rond de miljoen kijkers, waarbij de satirische show ook weer viral ging met onder andere een filmpje over het Russische referendum in Oekraïne en de omstreden WK-commercial van Jumbo. Wie de Nederlandse samenleving via een tv-programma met zoveel vakmanschap en inventiviteit een spiegel kan voorhouden en daarmee ook invloedrijk is, verdient het volgens de redactie van BM om Mediapersoon van het Jaar 2022 te worden."

Onderscheidingen

Piramidependel van Stichting Skepsis 2016

Zilveren Nipkowschijf 2016

Gouden Televizier-Ring 2017 voor Zondag met Lubach

Mediapersoon van het Jaar 2022